Hlavní obsah
Umění a zábava

Tragický osud legendy Adiny Mandlové: Zažila chudobu, potrat, ponížení, vězení i smrt velké lásky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Neznámý autor / Wikipedia Commons / volné dílo

Bývala to hvězda první velikosti. Její filmy patří dodnes do zlatého fondu české kinematografie. Svým hereckým umem nám dokázala vykouzlit úsměv na tváři. Její životní osud byl však jedna velká tragédie.

Článek

Adina Mandlová se narodila v roce 1910 v Mladé Boleslavi. Vychovávána byla zejména otcem. Když ale v jejích osmi letech zemřel, s matkou si příliš nerozuměla. Rodina navíc zchudla natolik, že museli loupit na okolních polích a zahradách, aby se uživili. Ve čtrnácti letech odjela do penzionátu v Paříži, kde se učila vařit a zdokonalovala se ve znalosti cizích jazyků, zejména francouzštiny a němčiny. Tam ale již v takto útlém věku začala poznávat bouřlivý noční život.

Už v 16 letech střídala milence a s jedním z nich dokonce otěhotněla. Na mladou dámu tehdejší doby se ale takové těhotenství moc nehodilo. Rozhodnutí tedy bylo jasné. Herečka absolvovala potrat. Po návratu do Československa se ale její chování nezměnilo. Stále střídala milence, na odmítnutí nebyla zvyklá. Když ji po roce 1939 opustil její tehdejší partner, pokusila se o sebevraždu. Hned jak se dostala z nejhoršího, rozhodla se, že si svůj život bude užívat, jak jen to půjde. V nočních podnicích a barech byla jako doma.

Adina Mandlová se za svůj život provdala celkem čtyřikrát. Svým manželům však nebyla vždy věrná. Její první manžel spáchal sebevraždu, když zjistil, že ho jeho žena podvádí. Otrávil se plynem. S divadelním kolegou Vladimírem Šmeralem, který byl ženatý, zase čekala dítě. Přestože byl její velkou láskou, odmítal opustit svou rodinu. Mandlová krátce na to o dítě přišla.

O Mandlové se během druhé světové války šířily zvěsti, že udržuje vztahy s Němci. Něco na tom byla skutečně pravda, ale spousta poválečných obvinění byla lživá. Za období této války natočila pouze jeden německý film, avšak existují důkazy, že byla v kontaktu s řadou nacistických pohlavárů.

Po válce ji čekala řada soudních přelíčení, ve kterých byla souzena za svoje sympatie k nacistickému Německu. Měla však vlivné přátele a důkazy, které proti ní soud měl, nebyly příliš přesvědčivé, byla proto po několika měsících věznění propuštěna. Se svým druhým manželem Josefem Kočvárkem pak utekla do Anglie, protože jí bylo ministrem kultury oznámeno, že v Československu už pro ni role nebudou. Hraní se ale v Anglii musela vzdát. Živila se jako kuchařka a příležitostná švadlena. Manželství s Josefem Kočvárkem se brzy rozpadlo. Adina Mandlová už měla zálusk na bohatého Geoffreyho. Třetí manželství vydrželo jen krátce. Na začátku 50. let se rozpadlo, protože se dle jejich slov Geoffrey choval příliš majetnicky.

Posledním manželem Adiny Mandlové byl majitel obchodního domu s dámskými šaty, Ben Pearson, který byl však homosexuál. Intimní vztah mezi manžely byl tak velmi sporadický. V roce 1966 se poprvé od své emigrace vrátila do Československa, aby zde hostovala v několika představeních muzikálu Hello, Dolly! Jenže její kolegové s ní odmítali hrát, a tak uspořádali kampaň proti tomu, aby Adina Mandlová v muzikálu vystoupila. Zúčastnila se pouze několika zkoušek, avšak nikdy v představení skutečně nehrála.

Když se Mandlová vrátila do Anglie, pracovala v obchodě svého manžela. Následně se spolu přestěhovali na Maltu, kde si užívali stáří. Tam žili až do roku 1981, kdy se stěhují do Kanady, kde Mandlová vydává svoje paměti. Teprve v roce 1990 se po smrti svého muže vrací Mandlová do Československa, kde žije u příbuzných. Smrt ji ale po návratu zastihla velmi brzy. Umírá 16. června 1991 v nemocnici, avšak v úmrtním listu nestojí její skutečné jméno. Je na něm uvedeno Jarmila Pearson.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz