Rozzářený břeh Vltavy. Výstava ve Žlutých lázních vás vezme na procházku mezi světelnými sochami

27. prosinec 2023 09:00

Tři země, osm míst a nepočítaně světýlek. To je mezinárodní projekt nazvaný Světla vyprávějí. Jeho světelnými parky se můžete projít ve městech i v zámeckých zahradách. V Praze projekt rozsvítil areál legendární veřejné plovárny na břehu Vltavy, Žluté lázně. Tamní expozice nabízí více než stovku objektů a dekorací. Každé odpoledne a večer se rozzáří 400 tisíci LED světelnými diodami.

„Letos jsme se tematicky zaměřili na návrat domů. Tedy někam, kde je nám dobře, kde je bezpečno. Uspořádání parku by tak mělo připomínat cestu. Advent je vlastně taková cesta k Vánocům a těšení se na ně je někdy hezčí než samotné vyvrcholení svátků,“ říká Eva Poláčková, jednatelka společnosti Decoled, která projekt připravila.

Ve Žlutých lázních tak svítí nejen hvězdy, vločky nebo andělé. Mezi vystavenými světelnými objekty je nejvyšší devítimetrová Petřínská rozhledna. Pokrývá ji 16 450 LED diod. Dětem se líbí 6 metrů dlouhá a 4,5 metru vysoká červená helikoptéra, ve které si mohou zahrát na piloty.

Návštěvníci se mohou procházet po miniatuře Hradčan, vyfotit se v lanovce nebo v pohádkovém kočáře taženém koňmi. Nechybí ani zvířátka v nadživotní velikosti, kočičky, pejsci, medvěd, jelen nebo labuť.

„Valnou většinu dekorací tvoříme na míru. Nejdříve vzniká hrubá představa toho, co má socha zobrazovat. Tu předávám grafikům a společně hledáme způsob, jak to uchopit. Pak začneme návrh technicky rozkreslovat, neboť každá socha je jako stavba domu. Vyrobit trojrozměrnou sochu jsou schopní skutečně jen někteří svářeči, kteří mají velmi dobrou prostorovou představivost. Musí správně naohýbat hliníkovou konstrukci, na kterou se pak umístí přiměřené množství světel,“ popisuje Eva Poláčková.

Světýlky je osázen i jelen

Jistě vás napadne, že provozování takového světelného parku musí být energeticky velmi náročné. Není to ale pravda. „Díky moderním technologiím je spotřeba elektřiny takového parku skutečně minimální,“ dodává Eva Poláčková.

Dětem je určený doprovodný program s tvořivými dílnami v uzavřeném stanu na konci expozice ve Žlutých lázních nebo zábavná stezka vedoucí parkem. Na dospělé čeká romantická procházka a množství unikátních fotek, které mohou v parku pořídit.

Pražská expozice Světla vyprávějí nabízí také krátkou plavbu na voru, ze kterého je vidět 400 tisíc světýlek znásobených odrazem na hladině Vltavy. A od pátku do neděle vyplouvá vyhlídková loď zářící tisíci světýlky každou celou hodinu od 17 do 20 hodin.

Ve světelném parku ve Žlutých lázních se krásně vánočně naladíte

Ozdobené tramvaje i lanovka na Petřín

V Praze potkáte i světly vyzdobené dopravní prostředky. Vyfotit si můžete třeba Vánoční tramvaj T3. Když budete mít štěstí, přijedete do Žlutých lázní právě tou. Ve městě pak můžete narazit i na historickou tramvaj mazačku, popelářský vůz či ozdobené retrobusy. A kabiny petřínské lanovky také svítí.

„V rámci metropole zdobíme přibližně polovinu všech veřejných prostranství. Vedle toho také řadu nákupních center, jako Slovanský dům, Nový Smíchov nebo Metropoli Zličín. A k tomu různé kancelářské a komerční prostory. No a především stojíme za výzdobou Staroměstského a Václavského náměstí a také náměstí Republiky,“ popisuje Eva Poláčková.

Vánoční tramvaj

Kromě Prahy hostí světelné parky ještě České Budějovice, Ostrava, zámek Pardubice, Ratměřice, Loučeň, na Slovensku Bratislava a německý Chemnitz. Ve Žlutých lázních je otevřeno od pondělí do neděle od 16 do 21 hodin do 31. ledna 2024.

Spustit audio