Fingovaná smrt, fiktivní úrazy. Odhalených pojistných podvodů v Česku přibývá

Hrozí za něj až deset let ve vězení, přesto se o ně každým rokem pokusí tisíce lidí. Řeč je o pojistných podvodech, které pojišťovny každoročně odhalují ve velkém. Pomáhají jim v tom mimo jiné i sofistikované počítačové systémy, které umí upozornit na to, že nahlášená událost není v pořádku. I díky tomu počet odhalených podvodů v České republice stoupá, meziročně zhruba o polovinu. 

Fingovaná smrt či úraz, který se nestal, nebo byl uměle zveličený. Pojistné podvody mají mnoho podob a jejich autoři jsou obvykle ve snaze dostat z pojišťovny co nejvíce peněz velmi vynalézaví. Často ale naráží na čím dál sofistikovanější systémy, které je dřív nebo později odhalí.

Nejvíce pojistných podvodů řeší každoročně pojišťovny u pojištění vozidel. Na druhém místě je pak pojištění osob. Jen za loňský rok pojišťovny v České republice odhalily v této oblasti 3 228 podvodů v celkové výši přes 200 milionů korun. Vyplývá to z poslední statistky České asociaci pojišťoven. „Pozitivní je, že počet odhalených podvodů u pojištění osob meziročně stoupl o 60 %. Přičítám to hlavně tomu, že pojišťovny stále zdokonalují způsoby a postupy, jak toto nekalé jednání odhalit,“ říká David Poes, ředitel životního pojištění YOUPLUS.

Pojišťovny navíc v této oblasti intenzivně spolupracují, aby podvodníky odhalily. „Díky výměně informací a také sofistikovaným nástrojům jsou tedy schopny velice efektivně pojistné podvody odhalovat,“ tvrdí Michal Vlk, odborník oblasti prevence pojistného podvodu České asociace pojišťoven.

Programy odhalí lež z hlasu 

Pojišťovnám pomáhá mimo jiné taky sofistikovaný software, určený k odhalování podobných podvodů. „Unikátní program dokáže upozornit na to, že v daném případě je něco v nepořádku. Pracuje totiž s databází, ve které jsou typické situace, kdy k pojistným podvodům nejčastěji dochází. A pokud jim nahlášený případ odpovídá, tak na něj upozorní. Pak už celou záležitost přebírají vyšetřovatelé škod. Mají totiž hodně zkušeností a umí si všimnout i drobnosti, kterou třeba podvodník opomenul,“ dodává David Poes.

Existují také programy, které z klientovi řeči zvládnou vyhodnotit, jestli lže, nebo ne. Roli hraje například to, že u sdělení určité informace znervózní. Důležitá je i intonace nebo pauzy v řeči a mnoho dalšího. „Stejně tak může být pro pojišťovny varováním i to, že si klient sjednává životní pojištění u více pojišťoven najednou. Může to například znamenat, že už ví o nějakém zdravotním problému, který ale u sjednávání smlouvy úmyslně zatajil,“ popisuje jeden z možných scénářů Poes. A dodává, že i v tomto případě je důležitá spolupráce mezi jednotlivými pojišťovnami.

Za pojistný podvod na deset let do vězení 

Pojistné podvody mají mnoho podob. Může jít například o uvedení nepravdivých údajů nebo zamlčení některých informací při sjednání smlouvy nebo při řešení pojistné události. „Nejčastěji se o pojistném podvodu mluví v případě, kdy klient nahlásí pojistnou událost, která se nestala nebo kterou vyvolal úmyslně. Případně, kdy se snaží, aby mu pojišťovna vyplatila více peněz, než je skutečně vzniklá škoda,“ upozorňuje Lucie Urbanová, právník pojišťovny YOUPLUS.

Pojistný podvod je každopádně velký risk. Jedná se totiž o trestný čin, za který hrozí 2 až 10 let ve vězení, zákaz činnosti, propadnutí věci nebo peněžitý trest.

Falešní rodiče potvrdili fingovanou smrt 

Zajímavý případ se stal například letos v Indii, kde policie zatkla třicetiletého muže, který předstíral svou vlastní smrt. Do podvodu byli zapojení i jeho dva kamarádi, kteří hráli jeho rodiče. Policistům takto identifikovali neznámé tělo s rozdrceným obličejem jako svého syna. Měli si tak přijít na dva miliony rupií, tedy něco přes půl milionu korun.

O dva miliony se jednalo i v dalším případě. Tentokrát šlo ale o americké dolary. Letos federální soud odsoudil bývalého vrchního poddůstojníka námořnictva k 30 měsícům vězení za to, že si vymýšlel zranění a různá postižení. V tom mu pomáhala jeho manželka, bývalá zdravotní sestra, a námořní lékař, který podepisoval falešné lékařské záznamy.

Velké pojistné podvody v souvislosti s rizikovým či životním pojištěním se však stávají i ve střední Evropě. Jednoho z největších případů poslední doby se účastnila dokonce početná organizovaná skupina lidí. V roce 2022 Krajský soud v Hradci Králové odsoudil dvacet lidí v kauze podvodů s úrazovým pojištěním. Šlo o fiktivní úrazy, staré neléčené úrazy nebo účelově prodlužované doby léčení u skutečných úrazů. Škoda byla přes padesát milionů korun, z čehož asi 38 milionů pojišťovny vyplatily.

You may also like...