Ruský nejvyšší soud nepovolil novinářce Duncovové kandidovat proti Putinovi

foto Ruská novinářka Jekatěrina Duncovová, 27. prosice 2023, Moskva.

Moskva - Ruská novinářka Jekatěrina Duncovová neuspěla u ruského nejvyššího soudu se žádostí, aby mohla kandidovat v prezidentských volbách. O dnešním rozhodnutí soudu informovala na svém telegramovém účtu. Zároveň s tím ohlásila záměr založit novou politickou stranu.

"Nejvyšší soud odmítl vyhovět žádosti, abych byla připuštěna k prezidentským volbám. Ale nemůžeme se vzdávat a zakládáme novou politickou stranu," uvedla dnes Duncovová. Tato regionální novinářka a bývala zastupitelka se obrátila na soud poté, co jí v sobotu svým rozhodnutím znemožnila kandidovat ruská ústřední volební komise.

Čtyřicetiletá Duncovová nebyla do oznámení záměru ucházet se v březnových volbách o prezidentský post příliš známá. Na svém předvolebním webu vyzývá mimo jiné k ukončení bojů na Ukrajině a kritizuje, že současný ruský prezident Vladimir Putin má prakticky neomezené pravomoce. Putin má takřka jisté vítězství i v nadcházejících volbách, podotkla dříve agentura AP, podle níž popularitou současného šéfa Kremlu neotřásla ani válka, kterou Rusko rozpoutalo na Ukrajině.

Duncovová dnes ve svém vyjádření na sociálních sítích uvedla, že většina Rusů si podle ní přeje mírovou a demokratickou budoucnost. "Jsme! Je nás hodně! Bezpochyby dosáhneme práva žít beze strachu, otevřeně mluvit a být si jisti vlastní budoucností," napsala. Dodala, že takto naladěné lidi zatím nereprezentuje v Rusku žádná politická strana, a proto je potřeba založit stranou novou. Svoje prohlášení doplnila harmonogramem jednotlivých kroků potřebných pro ustanovení strany.Prezidentské volby se v Rusku budou konat od 15. do 17. března příštího roku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 09:00 21°C

Celá předpověď