Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Češi si na juniorském MS smlsli na Norech, Šalé s Kulichem zazářili hattrickem

Po šestigólové "facce" od Slováků složila česká hokejová reprezentace do 20 let reparát proti nováčkům mistrovství světa z Norska. Severského soupeře totiž deklasovala 8:1. Hattrickem se blýskli Jiří Kulich s Eduardem Šalém a opomenout nelze ani tři asistence Matyáše Melovského. Do utkání už nenastoupil zraněný obránce Adam Jiříček, pro něhož turnaj předčasně skončil.

Svěřenci kouče Patrika Augusty vyhráli díky trefám Kulicha první třetinu 2:0. Norové sice v úvodu druhé části snížili, ale další góly národního týmu přidali Aleš Čech a Šalé, který se do druhé přestávky prosadil dvakrát. V závěrečném dějství se zapsal mezi střelce ještě Matyáš Šapovaliv a hattrick následně dovršili Šalé s Kulichem.

Dalším soupeřem českých mladíků v základní skupině B bude v pátek mužstvo USA.

Srdnatý vzdor Norů trval 33 minut

Norové, kteří v roli nováčka mezi elitou potrápili v úvodním střetnutí Američany, ovládli první třetinu na střely na branku 13:11. A byli i blízko tomu, aby šli do vedení, protože po čtyřech minutách zachránila gólmana Hrabala po Solbergově ráně tyč.

Češi se v přeskupené sestavě krátce nato ubránili v oslabení a v 11. minutě otevřel skóre Kulich parádní ranou nad Stensrudův levý beton. Prčíkův zákrok v 15. minutě si poté zkontrolovali sudí na videu –⁠ zůstalo sice u menšího trestu, ale národní tým musel na půl minuty do tří. Dvakrát nebezpečně pálil Koch –⁠ nejprve ho vychytal Hrabal, podruhé zazvonila levá tyčka. V 18. minutě naopak Kulich po několika pokusech procedil v přesilovce puk za Stensruda a zvýšil.

"Jsme rádi za zlepšenou hru. Věděli jsme, že nás nečeká lehké utkání, ze začátku to tak i vypadalo. Norové velice dobře bruslí, hrají silově. Znovu jsme apelovali na disciplínu, ale měli jsme v první třetině tři vyloučené, z toho byly dva fauly v útočném pásmu. Navíc šlo o zbytečné fauly, které nemůžeme tolerovat. Proběhla důrazná domluva po první třetině, pak už jsme šli na trestnou lavici jen jednou. Ukázali jsme pak zlepšený pohyb a dali jsme i hezké branky," uvedl trenér Augusta.

Čeští junioři oslavují gól na mistrovství světa
zdroj: ČTK / AP autor: Adam Ihse

Na začátku prostředního dějství Bareš z dobré pozice přestřelil a na druhé straně přišla komplikace. Sapoušek ztratil kotouč u vlastní branky a tečovaný pokus Lökkeberga skončil v síti. Odpovědět mohli brzy Redlich a hned po něm i Hamara, ale Stensrud byl proti.

V začínající 25. minutě hráli svěřenci Augusty 71 sekund pět na tři, jenže bez úspěchu. Ve 33. minutě nicméně Čech ihned po vyhraném buly dokonale využil clonu před sebou a uklidnil své spoluhráče. Za 37 sekund už to navíc bylo 4:1 – Papuga odevzdal puk Šalému, který z otočky zavěsil zblízka bekhendem s pomocí tyčky pod břevno. A ve 39. minutě se prosadil Šalé znovu, čímž zvýraznil převahu favorita.

Ve třetí části už se zápas jen dohrával. V pohodě hrající Češi přidávali další góly a Norové postupně rezignovali. Šalé nejprve v končící 45. minutě orazítkoval dalekonosným pokusem horní tyč. Ve 49. minutě využil národní výběr přesilovku poté, co Melovský nastřelil do hýždě na brankovišti operujícího Šapovaliva.

V 54. minutě následovala další zužitkovaná početní výhoda. Bareš nabil do ideální pozice mezi kruhy Šalému a ten nekompromisní ranou dovršil hattrick. Kulich nezůstal ve střeleckém minisouboji dlouho pozadu a po úspěšné dorážce v 56. minutě slavil hattrick i on.

"Dnes se nám v přesilovce ukázali střelci, které tam máme. Vyšly i nějaké natrénované signály. Ale utkání už skončilo a musíme se dobře nachystat na zápas s USA. Nečeká nás nic jednoduchého, není potřeba lítat v oblacích. Některé věci se povedly, jiné ne. Jsme ale rádi, jak mužstvo zareagovalo po včerejší porážce. Pořád ale máme hodně práce," zdůraznil Augusta.

Slováci skolili i Švýcary

Zdárný vstup do šampionátu potvrdilo Slovensko. Po vítězství nad Českem 6:2 dokázali svěřenci Ivana Feneše zdolat i Švýcarsko, konkrétně 3:0, a poprvé od roku 2002 načalo juniorské MS dvěma výhrami v řadě.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slovensko "20" – Švýcarsko "20"

Do vedení poslal Slováky po úprku Petera Repčíka v 9. minutě dorážkou Samuel Honzek. Ve druhé třetině mohl náskok po faulu švýcarského útočníka Schilda i navýšit, trestný nájezd však neproměnil. Eliminovat následný tlak soupeře se dařilo brankáři Adamu Gajanovi, který za svá záda nepustil jedinou ze 36 střel. "Gajan chytal úžasně a kryl nám záda, když nám uteklo pár malých chyb," potvrdil důležitost stability slovenské branky pro IIHF Honzek.

Druhý gól utkání vstřelil až dvě minuty před koncem střelou do prázdné branky Repčík a stejnou trefou zpečetil slovenskou výhru Servác Petrovský, jenž vystihl švýcarskou rozehrávku při závěrečné přesilové hře.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Göteborgu:

Skupina A:
Finsko - Německo 3:4 (1:1, 2:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 9. Männistö (Bau), 22. Halttunen, 24. Bau (Hemming) - 6. Oswald (Hördler), 23. Hübner (Bicker), 34. Kechter (Elias), 35. Oswald (Hauf, Hördler). Rozhodčí: Hebeisen (Švýc.), Young (USA) - Durmis (SR), Rozitis (Lot.). Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 5077.

Lotyšsko - Kanada 0:10 (0:2, 0:3, 0:5)
Branky a nahrávky: 6. Geekie (Mateychuk, Celebrini), 8. Yager (Celebrini, Lamoureux), 22. Allard (Wood, Bonk), 25. Rehkopf (Celebrini), 31. Celebrini (Wood, Mateychuk), 43. Minten (Nelson), 44. Wood, 46. Geekie (Minten, Savoie), 47. Rehkopf (Celebrini, Dumais), 51. Poitras (Yager, Nelson). Rozhodčí: Ondráček (ČR), Brander (Fin.) - Konc (SR), Schlegel (Švýc.). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:2. Diváci: 6321.

Skupina B:
Slovensko - Švýcarsko 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 9. Honzek (Repčík), 59. Repčík (Mešár, Štrbák), 60. Petrovský. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.), Hinterdobler - Heffner (oba Něm.), Riecken (Rak.). Vyloučení: 5:1. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 986. Česko - Norsko 8:1 (2:0, 3:1, 3:0).

Česko - Norsko 8:1 (2:0, 3:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 11. Kulich (Prčík, Šapovaliv), 18. Kulich (Melovský, Hamara), 33. A. Čech (Becher), 33. Šalé, 39. Šalé (Melovský, Sapoušek), 49. Šapovaliv (Melovský, Kulich), 54. Šalé (Bareš, Rymon), 56. Kulich (Hamara, Štancl) - 22. Lökkeberg (Haugen, Granath). Rozhodčí: Kohlmüller (Něm.), Žák (SR) - Gustafson (USA), Nyqvist (Švéd.). Vyloučení: 4:6. Využití: 3:0. Diváci: 1258.
Česko: Hrabal - Hamara, Alscher, A. Čech, Cibulka, Prčík, T. Galvas - Bareš, Šapovaliv, Kulich - Melovský, Sapoušek, Šalé - Štancl, Becher, Rymon - Židlický, M. Přibyl, S. Redlich. Trenér: P. Augusta.
Norsko: Stensrud - Koch, Larsen, Solberg, Papuga, Lie, Wasenden, od 21. navíc Lafton - Steen, Vesterheim, Brandsegg-Nygard - Haugen, Lökkeberg, Granath - Olsen, Johnsen, Magnussen - Dalen, Wold, Bakkevig - od 21. navíc Bah. Trenér: Nylund.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články