"Nikdy jsem neměl v úmyslu stát se jedničkou nebo mít slávu a peníze," říká skromně Dorian Yates

Dorian Yates, který se proslavil v 90. letech, je už dávno v závodním důchodu, ale jeho legendární působení na kulturistické scéně obstálo zkouškou času, protože stále patří mezi největší legendy tohoto sportu. Během své kariéry vyhrál Yates šestkrát po sobě titul Mr. Olympia (1992-1997) a soutěžil s těmi nejlepšími kulturisty, včetně osminásobného vítěze Mr. Olympie Lee Haneyho.

Na profesionální scéně se pohyboval čtrnáct let a posledním závodem mu byla právě Mr. Olympia v roce 1997. Dorian na tuto show nastoupil i přesto, že se potýkal s akutním chronickým zraněním, včetně natržených bicepsů i tricepsů.

Dorian Yates

I přesto patří Yates stále k největším žíjícím legendám tohoto sportu a monoho lidí si od toho borce bere stále motivaci do života. Nedávno tento ostřílený veterán přidal na svůj Instagram a Facebook sdělejí jak začal s kulturistikou a jaké byly jeho začátky. 

"Kde to všechno začalo.
Když jsem začínal s kulturistikou, nikdy jsem neměl v úmyslu stát se jedničkou nebo mít slávu a peníze, jen jsem v hloubi duše věděl, že rozhodnutí vybudovat si skvělou postavu je pozitivní - čistě a jednoduše. Díky kulturistice jsem se cítil dobře. V té době jsem měl mnoho důvodů cítit se negativně, takže asi bylo na čase usilovat o nějaké štěstí, kulturistika pro mě tím štěstím byla.
První postava, která mě zaujala, byla postava Robbyho Robinsona. Jeho neuvěřitelně úzký pas a mimořádná šířka zad a ramen, jeho obludně ultrašpičaté bicepsy mě přiváděly v úžas. Jeho celková atmosféra, kterou vyzařoval, byla něčím, s čím jsem rezonoval. A v roce 1983 jsem se zúčastnil svého prvního britského šampionátu, i když jako fanoušek. Vzpomínám si, jak jsem se díval na pódium a byl svědkem takových osobností, jako byli Angelito Lesta a Ian Dowe... Bylo to inspirující, fascinující, galvanizující.

Trénoval jsem v Martin's Gym (z něhož se později stal Temple Gym, když jsem ho převzal) naproti hotelu Temple v Birminghamu a Martin přivedl několik amerických kulturistů, aby hostovali na seminářích a pózovali. Díky tomu jsem měl možnost vidět na vlastní oči takové osobnosti jako Jeff King a Lance Dreher! V souvislosti s jejich vystoupením se Martin rozhodl uspořádat v hotelu místní soutěž, které by se zúčastnili všichni nejlepší borci z místních posiloven.

Požádal mě, abych se zúčastnil soutěže poté, co si mě vyfotil, protože věřil, že jsem "něco", co čeká, až se stane. Ale kdo mohl tušit, jak velké "něco" se z toho vyklube! Měl jsem pocit, že je pro mě na soutěž příliš brzy, zvlášť když jsem trénoval teprve necelý rok. Moje postava nebyla připravená na to, aby se ukázala na pódiu. Možná zasáhl osud, který způsobil, že jsem onemocněl a vzal si týdenní tréninkovou pauzu. Bylo to deset dní před soutěží a za tu dobu jsem jedl velmi málo. Už tak jsem byl přirozeně štíhlý, ale teď jsem byl najednou vyrýsovaný! Když nemoc odezněla, začal jsem přemýšlet o tom, že bych tu možná měl soutěžit. 
Nakonec jsem se do soutěže přihlásil a vyhrál ji! To byl vlnový efekt, který mi otevřel dveře k velmi mnoha soutěžím, kterých jsem se zúčastnil během následujících 14 let!"

Fotogalerie:

Zbývá 27 dní

HMS Švihadlo SK50

149
− 27%
131
Zbývá 27 dní
Zbývá 27 dní

Nebbia Crop top tričko POWERHOUSE 279

649
− 38%
487
Zbývá 27 dní

Zdroj: Facebook

Doposud nebyl vložen žádný příspěvek.