Letošní vizitka Muchové: Debut v TOP 10 a kousek od triumfu na majorech, konec už po US Open

27. 12. 2023, 16:00
Téma 9
Karolína Muchová (27) měla v letošním roce na své poměry možná o něco menší počet zdravotních problémů a prožila nejlepší sezonu kariéry, kterou ale musela uzavřít už po US Open. Talentovaná olomoucká rodačka byla kousek od svého druhého triumfu na nejvyšším okruhu a na French Open sahala po svém prvním grandslamovém titulu. Během sezony 2023 se vyšplhala ze druhé stovky až do nejlepší desítky světového pořadí.
Profily hráčů
Karolína Muchová byla kousek od grandslamového titulu (© AFP)

Muchová v letošní sezoně posbírala více výher (38), než odehrála zápasů v sezoně 2020, 2021 i 2022. Kromě debutu v TOP 10 světového pořadí byla kousek od premiérového triumfu na grandslamových akcích. Přitom na začátku roku figurovala na 151. pozici a celkem letos stihla jen 14 turnajů. Na šesti z nich ovšem prošla minimálně do čtvrtfinále.

 

Postupný návrat do TOP 100 žebříčku

Na začátku letošní sezony figurovala Muchová až na 151. místě. Od prvního týdne však takřka neustále stoupala žebříčkem a na konci února se definitivně vrátila do elitní stovky.

Právě skončený tenisový rok zahájila v novozélandském Aucklandu. Hned úvodní zápas sezony byl kuriózní, Xiyu Wang totiž za stavu 3:5 ze svého pohledu nenastoupila k dohrávce. Ve druhém kole se Muchové podařilo potvrdit roli favoritky proti Eleně-Gabriele Ruseové. Ve čtvrtfinále se naopak papírové předpoklady nenaplnily a po porážce ve dvou tie-breacích s pozdější finalistkou Rebekou Masárovou téměř dvouleté čekání na semifinálovou účast na nejvyšším okruhu neukončila.

Do úvodního grandslamu sezony Australian Open vstoupila předloňská semifinalistka suverénním vítězstvím nad Lesjou Curenkovou. Ve druhém kole australského majoru, na kterém loni kvůli zranění nestartovala, podlehla v tie-breaku rozhodující sady loňské finalistce Danielle Collinsové.

Podobné vystoupení podnikla v Dauhá. V katarské metropoli začala drtivou výhrou nad Martinou Trevisanovou, jenže ve druhém kole padla v tříhodinové bitvě s tehdy úřadující šampionkou Turnaje mistryň Caroline Garciaovou.

Mnohem lepší to bylo v Dubaji, kde bez ztráty jediného setu vyřadila Bernardu Peraovou, Soranu Cirsteaovou i sedm zápasů neporaženou bývalou vítězku Belindu Bencicovou. Muchovou však opět trápil dlouhodobý problém s břišním svalem a ke čtvrtfinále s Jessicou Pegulaovou vůbec nenastoupila.

Na americké podniky WTA 1000 ale byla zase připravená. V kalifornské poušti zdolala po bitvě Julii Putincevovou, Viktorii Azarenkovou, Trevisanovou a krajanku Markétu Vondroušovou. Ve čtvrtfinále byla nad její síly po těsném průběhu pozdější šampionka Jelena Rybakinová. Na nejvyšší tour neuspěla v této fázi už popáté v řadě.

Také v Miami ukořistila čtyři vítězství, ovšem na Floridě musela do kvalifikačních bojů. V hlavní soutěži nedala šanci Jil Teichmannové ani Lin Zhu a ve třetím kole nestačila na rozjetou Soranu Cirsteaovou.

 

Kousek od grandslamového titulu

Muchová se během měsíční pauzy a přípravy na antukové jaro rozešla s koučem Janem Blechou, s nímž spolupracovala od loňského září. Jejím hlavním trenérem se tak opět stal Emil Miške, který se do týmu vrátil už na začátku sezony.

Rodačka z Olomouce byla členkou českého týmu v boji o finálový turnaj Billie Jean King Cupu. Do akce se na antuce v tureckém Beleku nedostala, ale i tak mohla s krajankami slavit zvládnuté kvalifikační utkání proti Ukrajině.

Během antukového jara se postupně rozjížděla. V Madridu ztroskotala již ve druhém kole na raketě Iriny Beguové, ovšem v Římě to i díky odvrácenému mečbolu domácí Martiny Trevisanové dotáhla až do osmifinále, v němž jí po tříhodinové bitvě vystavila stopku Paula Badosaová.

Do prvního kola French Open schytala členku TOP 10 Marii Sakkariovou. Řeckou jedničku však v Paříži znovu po roce vyřadila a parádně se jí otevřela cesta do závěrečných kol. A Muchová toho využila.

Po skalpu Sakkariové si poradila s Nadiou Podoroskou, Beguovou, Elinou Avanesjanovou i předloňskou finalistkou Anastasií Pavljučenkovovou a dosáhla na své první semifinále od Australian Open 2021. Zároveň zkompletovala osmifinálové účasti na všech čtyřech grandslamových podnicích.

V semifinále předvedla famózní obrat proti Aryně Sabalenkové. S vítězkou letošního Australian Open prohrávala už 2:5 v rozhodujícím setu, dokonce čelila mečbolu. Všechny hrozby však zlikvidovala a světovou dvojku senzačně přemohla. Skalp Bělorusky znamenal třetí finále na této úrovni a první od triumfu v září 2019 v Soulu.

Druhý titul na hlavní tour se však neslavil. Ve finále s obhájkyní titulu a světovou jedničkou Igou Šwiatekovou přitom zlikvidovala stav 2:6, 0:3 a v rozhodujícím dějství dvakrát vedla o brejk. S favorizovanou Polkou se rvala o trofej skoro tři hodiny.

"Byly to tři fantastické týdny v Paříži pro mě a můj tým. Dnes to bylo tak blízko a zároveň tak daleko, když hrajete proti Ize," řekla v pozápasovém rozhovoru dojatá Muchová se slzami v očích. "Moc velké díky patří mému týmu. Když se do svého boxu dívám na ty lidi, tak se cítím jako vítězka. Doufám, že je to pro nás jen začátek na naší dlouhé cestě. Že nás tohle posílí a zopakujeme ještě něco většího," dojala i vedle stojící sedminásobnou šampionku Chris Evertovou.

Po fenomenálním vystoupení na pařížské antuce vylétla v žebříčku na 16. příčku a vylepšila své maximum. Tím předchozím bylo 19. místo.

 

Po senzačním finále to dlouho nešlo

Skoro dva měsíce trvalo Muchové, než po senzační finálové účasti na French Open znovu našla herní pohodu. Vzhledem k nečekaně dlouhému antukovému jaru se rozhodla na trávě absolvovat pouze Wimbledon.

Na nejslavnějším turnaji se ovšem zdržela jen jedno kolo, hned na úvod prohrála i kvůli zranění kyčle, které si přivodila během utkání, s trápící se loňskou čtvrtfinalistkou Jule Niemeierovou.

Před odletem do Spojených států se představila ještě ve Varšavě a čeští příznivci už si museli začít dělat starosti. Na hardové akci WTA 250 v polské Varšavě na poslední chvíli otočila souboj prvního kola s Aljaksandrou Sasnovičovou a v následujícím duelu zahodila jasné vedení 5:1 v posledním setu a také čtyři mečboly na vlastním servisu proti slovenské kvalifikantce a až 174. hráčce světa Rebece Šramkové.

 

Parádní sezona amerických betonů

Během US Open Series se zlepšovala podobně jako v rámci antukového jara. Muchová si nenechala ujít ani jeden z velkých tří podniků. V Montrealu přehrála ve dvou setech Anastasii Potapovovou a Soranu Cirsteaovou a v osmifinále stejně jako ve finále French Open prohrála bitvu s Igou Šwiatekovou.

V Cincinnati se probojovala do svého čtvrtého kariérního finále na nejvyšším okruhu. Ani tentokrát ale druhý titul neklapl. V Ohiu slavila čtyři vítězství bez skreče soupeřek a s Beatriz Haddadovou Maiaovou, Petrou Martičovou, Marií Sakkariovou i Arynou Sabalenkovou musela do tří setů. Mezitím jí vzdala krajanka Marie Bouzková. Ve finále, kterým si zajistila debut v TOP 10 žebříčku, byla proti rozjeté domácí hvězdě Coco Gauffové bez šance.

"Když jsem se dnes ráno vzbudila, tak jsem si řekla, že to dnes bude těžké vyhrát. Pro mě to byl úžasný týden, ve finále jsem bohužel neuspěla. Coco je úžasná hráčka a tenhle titul si zaslouží. S novým týmem jsi odvedla dobrou práci a hlavně je tvoje hra velmi silná," řekla Muchová během slavnostního ceremoniálu.

Skvělou sezonu amerických betonů zakončila dalším parádním tažením. Na US Open si ve dvou setech poradila se Storm Hunterovou, Magdalenou Frechovou i Taylor Townsendovou, v osmifinále přetlačila Xinyu Wang a ve čtvrtfinále deklasovala Cirsteaovou. Povedlo se jí tak zkompletovat čtvrtfinálové účasti na všech majorech.

V semifinále mohla oplatit Gauffové porážku z finále v Cincinnati. Mladá Američanka však měla i tentokrát navrch ve dvou setech, a dokonce se o dva dny později stala zbrusu novou grandslamovou šampionkou.

"Dnes jsem se od začátku do konce necítila dobře. Jsem smutná z toho, jak to dopadlo a že jsem ze sebe nevydala na kurtu to nejlepší. Ten výkon mě mrzí. Musíte předvést takřka sto procent, abyste ji porazili. Jenže já se nedostala ani na šedesát. A i když jsem měla nějakou šanci, tak jsem ji nevyužila," litovala Muchová, jež se po semifinále vyhoupla na osmé místo pořadí.

 

Konec už po US Open, debut na Turnaji mistryň neproběhl

Pro Muchovou bohužel skončila letošní sezona už po semifinále na US Open. Kvůli přetrvávajícím potížím s pravým zápěstím postupně rušila účasti na zbývajících podnicích.

Nejprve se omluvila pořadatelům v Zhengzhou a Pekingu. Poté odřekla start i na Turnaji mistryň, na kterém měla hrát poprvé v kariéře, a také na finálovém turnaji Billie Jean King Cupu ve španělské Seville.

Muchová byla po skvělé sezoně nominována na ocenění WTA s názvem Návrat roku. Anketu však vyhrála Ukrajinka Elina Svitolinová.


Všechny články o Karolíně Muchové

Další vizitky: Jiří Lehečka | Tomáš Macháč | Linda Fruhvirtová | Kateřina Siniaková | Linda Nosková | Karolína Plíšková | Marie Bouzková | Petra Kvitová | Markéta Vondroušová | Barbora Krejčíková

 

 

Počet odehraných individuálních turnajů: 14
Počet titulů: 0
Finále: 2 (Cincinnati, French Open)
Semifinále: 1 (US Open)
Čtvrtfinále: 3 (Indian Wells, Dubaj, Auckland)
Bilance (nepočítaje exhibice): 38:13
Ranking na začátku sezony: 151
Momentální ranking: 8


Australian Open: 2. kolo
French Open: finále
Wimbledon: 1. kolo
US Open: semifinále

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
EllNino
Muška se odhlásila z AO
Reagovat
Krisboy
Doufám, že už má na poličce pripravené místo na Daphne Akhurst Memorial Cup!
Reagovat
Krisboy
Měla být reakce na tommra níže...
Reagovat
Krisboy
Měla být reakce na tommra níže...
Reagovat
aligo
Měla být reakce na tommra níže...
Reagovat
Krisboy
Měla, ale teď už je to jedno
Reagovat
zfloyd
Muška je jedna z našich nejsympatičtějších tenistek , jen kdyby tolik nemarodila , to by bylo teprve něco
Reagovat
tommr
Muška dře aby byla fit na AO ...

https://i.imgur.com/mDTLWYE.jpg
Reagovat
baba
tak tohle se povedlo, ale přála jsem si moc, aby to nebyl joke ale pravda. Ta Muška mě opravdu moc mrzí...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist