Hlavní obsah
Názory a úvahy

Novoroční fantazírování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když mám v hlavě více otázek než odpovědí, hodím to na papír (nebo do počítače).

Článek

Desatero přikázání

1. V jednoho Boha věřit budeš

2. Nevezmeš jména Božího nadarmo

3. Pomni, abys den sváteční světil

4. Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi

5. Nezabiješ

6. Nesesmilníš

7. Nepokradeš

8. Nepromluvíš křivého svědectví

9. Nepožádáš manželky bližního svého

10. Nepožádáš statku bližního svého

Tohle má být jakýsi návod nebo pravidla pro soužití lidí. Církev se toho chopila a říká nám, že se podle toho máme chovat, abychom přišli do nebe. Když ne, čeká nás peklo. Věřící žijí celý život ve strachu, aby se nedostali do pekla. Ale církev jim nabízí možnost vyplatit se ze svých hříchů. Vyzpovídat se, zaplatit a vše je odpuštěno. Čím víc peněz, tím více odpuštění a tím bohatší církev. Čím je církev bohatší, tím je mocnější. Ale vrcholní představitelé církve jsou taky jenom lidé, se svými dobrými i špatnými vlastnostmi. Mají mít tak velkou moc? Tady je vidět, že je tento systém chybný.

Pojďme trochu fantazírovat :

Co když vyspělá civilizace kdysi navštívila Zemi a zanechala zde několik pravidel, podle kterých by měli pozemšťané žít. Cílem mohlo být, aby se lidi navzájem nepovraždili a žili v míru. Cílem také mohlo být, ovládnout lidstvo, aby jim sloužilo. Ale jak lidi donutit, aby pravidla dodržovali? Nejlépe funguje strach. Když porušíš pravidla, skončíš v pekle. Co je to peklo? I tohle bylo potřeba lidem popsat, a to dostatečně barvitě, aby se opravdu báli. Když se lidé dostatečně bojí, jsou snáze ovladatelní a manipulovatelní. Vyspělá civilizace jim ukáže pár svých zázraků, někoho sežehne oheň, jiného vezme do své kosmické lodi a máme tu pekelný oheň i Boha. Potom je potřeba vybrat z pozemšťanů jedince, kteří budou na ostatní dohlížet. V podstatě dozorce, kteří budou mít prostředky a moc, aby ostatní ovládli. A tak vznikne církev (můžeme říkat i firma), která za pomocí násilí začne přesvědčovat lidi, aby dodržovali jejich pravidla, neboli Desatero. Sami ho však nedodržují a říkají, že oni nemusí, že jsou hlasem božím a dělají to, co chce Bůh.

Proč se mají lidé bát? Aby si ti, co mají moc a majetek mohli dělat co chtějí a nikdo na ně nemohl? Kdo dnes vlastně dodržuje Desatero? A proč ještě dnes lidi strašit peklem, když v něm mnozí žijí už teď? Na Zemi nevznikla spravedlivá společnost. Byl to snad nějaký kosmický experiment, který se nepovedl? Je náš život jako počítačová hra, která se nepovedla, tak prostě začneme znovu? Přijde další Spasitel, který nám vysvětlí nová pravidla, násilím je tady zavede a bude slibovat ráj na zemi? (na východ od nás se za něj jeden politik už považuje a má podporu i jedné církve). A lidstvo mu na to zase skočí a bude se těšit, že bude líp? Nebo na Zemi měly vzniknout jen dvě kategorie lidí, páni a otroci? Páni si dělají, co chtějí a otroci jim zajišťují svou prací blahobyt. Ale lidí je moc, tak asi tenhle vzorec nemohl fungovat tak, jak si někdo představoval. Možná se vývoj lidstva začal ubírat jiným směrem, než byl původní plán. Možná do toho vstoupila další vyspělá civilizace, která změnila program a vložila tam nové varianty vývoje.

V dnešní době už Desatero nefunguje:

1. Proč věřit v jednoho boha? Proč jich nemít víc?

2. Koho dnes zajímá jméno boží? Svět není spravedlivý, tak proč věřit v boha?

3. Světit den sváteční - jako, že v neděli bůh odpočíval a ani my nemáme pracovat?

4. Rodinné vazby jsou hodně narušené i po několik generací, takže tomuhle přikázání se už taky moc nedaří.

5. Nezabiješ – tak tohle nedodržovala ani církev, natož ostatní lidi.

6. Nesesmilníš – ani tohle církev nedodržuje.

7. Nepokradeš – kde by církev vzala takový majetek, kdyby tohle dodržovala? Tak proč by to měli dodržovat ostatní lidi?

8. Nelhat? Ukažte mi někoho, kdo nikdy nelhal.

9. Nevěra? Byla vždy a všude.

10. Závist a chamtivost provází církev po celou její historii a lidé si z toho vzali příklad.

Desatero v rukou církve (ať už jakékoliv) se jaksi neosvědčilo, protože je nikdo nebyl schopen dodržovat (ani církev, která měla jít příkladem). Kdo vymyslí nová pravidla pro lidstvo? Taková, aby se dala dodržovat, aby je lidi chtěli dodržovat, protože by viděli, že to má smysl.

Co kdybychom desatero vnutili opicím a násilím a tresty je nutili, aby ho dodržovali? Mělo by to smysl? Nedostalo lidstvo desatero příliš brzy a proto ho není schopné dodržovat? Násilí nepomáhá. Mělo vůbec desatero pozvednout lidstvo na vyšší úroveň, nebo mělo sloužit jen k jeho zotročení? Je dnes vůbec někdo schopen navrhnout fungující společnost, kde by byli lidé spokojení? Vymyslel někdo počítačovou hru, kde by se to dalo vyzkoušet? Pracuje na tom někdo? Nebo se vývoj zaměřil na dokonalejší zotročení lidstva?

Samé otázky, ale kde jsou odpovědi? Vypadá to, že experiment „lidstvo na Zemi“ se nepovedl. Bude restart a začne to znovu? Někdo říká, že žijeme v Matrixu. I to je možné. Víme, jak pracuje mozek? Ano, ale jen z malé části. Většina mozku ještě není prozkoumaná. Je mozek jako počítač? Další a další otázky. Ale co když se ptáme špatně? Co když je potřeba jiný úhel pohledu? A jsme toho vůbec schopni? Nebo to převezme umělá inteligence a než se nadějeme, bude nám vládnout? Nebo už nám vládne a my jsme to ani nepoznali? Co se od lidstva vlastně očekává? Proč žijeme? Jaký smysl má život? Na tyhle a podobné otázky existuje spousta odpovědí, ale která je správná? A je vůbec některá správná? Každý věří čemu chce, co je mu blízké, ale je to pravda? Co je vlastně pravda? Dříve měli lidé informací málo, dnes jich mají moc. Jsme na tom lépe nebo hůře? Potřebujeme tolik informací, když většina lidí neví k čemu je použít? Stále jsou však mezi námi lidé, kteří je chtějí a umějí zneužít.

Napadají mě samé otázky, ale máte někdo odpovědi? Napište mi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám