Přirovnat její život k jízdě na horské dráze by rozhodně nebylo přehnané. Když v roce 2006 poprvé oficiálně přiznala svůj vztah s Bradem Pittem, hvězdy jí přály na všech frontách. Za sebou i před sebou měla zajímavé herecké příležitosti, její rodina se postupně rozrůstala, zájem médií o každý její krok byl téměř fanatický – to jí ovšem nevadilo, neboť ho chytře využívala k propagaci své práce pro OSN.

Zdroj: Youtube

V letech 2013 a 2015 pak přišly velké zlomy – herečka se rozhodla absolvovat preventivní mastektomii i odstranění vaječníků a vejcovodů – kvůli genetické predispozici. To znamenalo v podstatě okamžitou menopauzu ještě před čtyřicítkou. Představa, že by i poté mohla být stále sexsymbolem, byla jí samotné k smíchu, ovšem cítila se silnější. „Vlastně se cítím víc jako žena, jelikož věřím, že se rozhoduju uvědoměle a chytře. Rodina je u mě na prvním místě, jsem pánem svého života a zdraví. A to si myslím, že dělá ženu kompletní.“

Pak přišel rok 2016, rozchod s Bradem Pittem a mediální hon, při němž se stáhla do soukromí. V roce 2017 se jí ještě povedlo uvést do kin její čtvrtý a prozatím poslední režijní počin – historické drama First They Killed My Father, které získalo nominaci na Zlatý glóbus – a pak si dala pracovní pauzu. Za poslední čtyři roky uvedla „jen“ čtyři filmy, včetně marvelovského dobrodružství Eternals v roce 2020.

Být sama sebou?

Ačkoli se ze světa filmu nikdy nestáhla úplně, přiznává, že se jí přece jen trochu odcizil a že přijímala jen nabídky, které nebyly časově příliš náročné. Je to single matka, i když její tři nejstarší děti už jsou plnoleté (aspoň dle evropských pravidel).

Angelina ovšem nezahálela a pracovala na spuštění své módní značky Jolie Atelier, jenž je ovšem spíše módním domem. V newyorské Greenwich Village si pronajala studio, v němž dříve tvořil legendární Jean-Michel Basquiat. V domě, který vlastnil Andy Warhol. Zde funguje od letošního podzimu její ateliér, jenž dává tvůrčí příležitost talentovaným designérům. Angelina zároveň chce do svého oděvního projektu implementovat upcyklaci materiálů a také nabízet krejčovské opravy oděvů – vše v duchu svého environmentálního přesvědčení. Součástí ateliéru je i kavárna, na jejímž chodu spolupracuje s uprchlickými organizacemi. „Mojí ambicí není být velká návrhářka. Chci vybudovat místo, kde se jimi mohou stát ostatní. Za svůj život jsem potkala spoustu talentovaných lidí, kteří jsou mistři svého řemesla, já jim chci dát prostor, kde mohou profesionálně a kreativně růst.“

Pro herečku a režisérku představuje práce na tomto projektu jistou formu terapie. „Co se týče módy, pořád se mě někdo ptá na můj styl… jenže já nevím – je mi osmačtyřicet a vlastně pořád ani nerozumím tomu, kdo jsem. Myslím, že jsem teď jako člověk v takové přechodové fázi. Poslední dobou jsem se cítila dost sklesle, mám pocit, že posledních třeba deset let jednoduše nejsem sama sebou. Přestala jsem i tolik pracovat, aby rány měly dostatek času se zahojit, ale myslím, že pořád hledám pevné základy, na kterých bych mohla stavět. Příprava Atelieru Jolie tak byla určitě částečně terapeutickou záležitostí, příležitostí pracovat v kreativním prostředí, s lidmi, kterým důvěřujete, mít čas znovu objevit sama sebe. Doufám, že to přinese změnu v mnohých aspektech mého života,“ říká otevřeně Angelina. Do příprav zapojila také své starší děti, devatenáctiletého Paxe a osmnáctiletou dceru Zaharu.

Pro matku šesti dětí jsou projekty tohoto typu jednoduše rodinnou záležitostí. „Matkou jsem se stala poprvé v šestadvaceti a naprosto mi to změnilo život. Děti mě zachránily a naučily mě, jak být a existovat jinak. Myslím, že bez nich by můj život dostal mnohem temnější kontury. Jsou lepší než já, jelikož to je to, co jako rodič chcete, na čem pracujete. Doufám, že jim dokážu zajistit stabilitu a bezpečí. A to, že se mi jako matce smějí? To je normální!“ uzavírá Angelina.

Maria a další očekávané filmy

Třebaže filmy byly v poslední době tak trochu na vedlejší koleji, Angelina se rozhodně nechystá do hereckého důchodu. S novou energií se pouští hned do několika připravovaných a rozpracovaných projektů. Údajně bychom se měli dočkat ještě dalšího pokračování disneyovské fantasy série o královně Zlobě. Jedním z Angelininých nejočekávanějších snímků je ale rozhodně biografické drama Maria, které bude pojednávat o posledních dnech života slavné operní pěvkyně Marie Callas v roce 1977. Režie se ujal slavný „životopisec“ Pablo Larraín, jenž stojí za dramaty Jackie (o Jackii Kennedy s Natalie Portman) a Spencer (o princezně Dianě s Kristen Stewart). V říjnu letošního roku se objevily první fotky z natáčení a Angelina vypadá ve formě. „Beru tuhle výzvu nesmírně vážně, zodpovědně vzhledem k Mariinu životu a odkazu. Dám do toho všechno,“ prohlásila herečka a dodala, že už si dlouho přála pracovat s Pablem Larraínem, jelikož ho hluboce obdivuje. Snímek má premiéru naplánovanou na příští rok. Uvidíme tedy, jak bude vypadat předávání Oscarů v roce 2025.

Single Angelina

Její třetí manželství s Bradem Pittem patří k nejsledovanějším romancím posledních dvou dekád. Po desetiletém vztahu a dvouletém manželství oznámili v roce 2016 rozchod. Rozvod se završil v roce 2019, ovšem přidružené soudní spory pokračují dál. Aktuálně je Angelina single matka šesti dětí (tři adoptované a tři má s Bradem Pittem).

Zdroj: časopis TV Star

Související články