GIBS šetří postup policie v případě střelby v Praze

politika

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se zabývá čtvrteční tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze. Úkolem šetření je, zda-li vedení policie vyhodnotilo situaci a postup správně.

GIBS šetří postup policie v případě střelby v Praze
Střelec z Filosofické fakulty UK
28. prosince 2023 - 06:05

Nyní analyzuje informace a vyhodnocuje podněty od veřejnosti, sdělila ve středu mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Ohledně zásahu na univerzitě se objevila kritika zejména na sociálních sítích, kde lidé upozorňovali například na možné podcenění situace ze strany policie. Deník Echo24 již před Vánoci upozornil na pochybnosti kolem policejního zásahu, který mohl být lépe koordinovaný. 

„Ta opatření pak mohla být daleko razantnější. Teď je to úkol pro GIBS, zjistit, jestli to vedení policie vyhodnotilo správně,“ řekl už dříve bývalý vyšetřovatel velkých kauz Karel Tichý redakci.

„V souvislosti se střelbou na filozofické fakultě v současné době analyzujeme veškeré informace, přičemž intenzivně komunikujeme s policií. Dále vyhodnocujeme podněty, které dostáváme od veřejnosti," uvedla Nguyenová. 

Například politolog a bezpečnostní analytik Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně ale již dříve uvedl, že zásah vnímá jako profesionální. Podle něj byl velmi rychlý a policie měla jen omezené množství informací a musela se rozhodovat v časové tísni tak, aby minimalizovala škody.



Možné podcenění situace naznačil Kraus ve chvílích, které předcházely střelbě. Policie dostala po poledni informaci o tom, že mladý muž z obce Hostouň měl odjet do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později zjistila, že v Hostouni byl nalezen mrtvý otec podezřelého, po jeho synovi poté vyhlásila pátrání. Policie zjistila, že muž bude mít přednášku v Celetné ulici v Praze. Evakuovala proto tamní budovu filozofické fakulty, střelba byla ale následně hlášena z hlavní budovy na náměstí Jana Palacha.

Mluvčí pražské policie Jan Daněk dnes ČTK řekl, že budova v Celetné ulici byla evakuována na základě informací fakulty, podle kterých útočník do budovy na náměstí Jana Palacha vůbec nechodil. Veškeré studijní aktivity měl v Celetné. 

„Žádné informace, které jsme měli v té době k dispozici, tedy nehovořily o jakémkoliv jeho vztahu k budově FF UK na náměstí Jana Palacha," uvedl Daněk.

Psali jsme:

Policie čelí kritice kvůli tomu, že nedokázala tragické střelbě předejít, přestože evidentně měla hned několik indicií a stop vedoucích k vrahovi. Policisté už věděli, že student z Hostouně má velký arzenál dlouhých i krátkých zbraní, zabil svého otce, v domě zanechal výbušné zařízení a byl mezi podezřelými z Klánovického lesa. Koordinaci policejního zásahu kritizoval bývalý policista a vyšetřovatel velkých kauz na protikorupčním útvaru Karel Tichý s tím, že se policisté místo hlavního sídla fakulty soustředili na evakuaci budovy v Celetné ulici.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif