Šťastné a veselé IT Vánoce! Ve skupině KKCG investora Karla Komárka to bezezbytku platilo. Jeden z pilířů miliardářova byznysu, jímž je IT, finalizoval v předvánočních dnech velkou akvizici i velký prodej. Vypravuje o tom Michal Tománek, investiční ředitel KKCG.

Michal Tománek byl u toho, když se čtyři dny před Štědrým večerem oznamoval prodej společnosti Cloud4com. Od Aricoma Group z portfolia KKCG ji odkoupil majitel Českých Radiokomunikací (CRA), tedy Cordiant Digital Infrastructure.

Součástí obchodu bylo i datové centrum Lužice, cena se bude zčásti odvíjet od výsledků příštího roku, celkem by měla přesáhnout miliardu korun.

C4C je jedním z největších českých specialistů na takzvaný cloud computing, který zákazníkům nabízí sofistikovaná a bezpečná řešení infrastruktury. Hlavní obchodní činností je poskytování infrastruktury pro provoz aplikací a ukládání dat formou služby.

A poněvadž Aricoma míní jít v IT poněkud jiným směrem, zatímco CRA přesně tímto, oba subjekty si plácly.

„Prodáváme firmu, na kterou jsme právem hrdí. A jsem velmi potěšen, že se novým majitelem stává tak silný hráč, jakým jsou České Radiokomunikace,“ uvedl Michal Tománek.

Prodeji předcházel nákup, a ten měl ještě podstatně významnější „cenovku“, než je miliarda. Pro KKCG se dokonce jednalo o rekordní technologickou akvizici v historii: od fondů spravovaných Oaktree Capital Management a Cornerstone Investment Management získala za vyšší miliardy korun německého vývojáře softwaru Avenga.

Avenga loni udělala zisk EBITDA kolem třiceti milionů eur a bude spadat pod nedávno vytvořenou značku Qinshift. Tato značka se „odloupla“ od Aricomy, aby se oddělilo zaměření jednotlivých firem pod Komárkovou střechou.

„Akvizice Avengy nám umožní efektivně zdvojnásobit přítomnost v oblasti vývoje softwaru na zakázku a zároveň využít potenciál pracovních trhů s množstvím talentovaných IT specialistů v Polsku, na Ukrajině a Argentině,“ říká Tománek.

A dodává: „Spolu s posílením našich odborných znalostí v kritických odvětvích, jako je zdravotnictví a farmacie, významně rozšiřuje naše možnosti nabídnout služby s ještě vyšší přidanou hodnotou klientům, ať už se nachází kdekoli na světě.“

Teď jste mi trochu sebral otázku na důvody akvizice…

Mezi IT providery chceme být ultimátně číslem jedna. Chceme být velcí a abychom mohli být velcí, musíme nakupovat, přičemž je jasné, že čím větší společnost koupíme, tím v tomto směru lépe. Navíc příležitostí ke koupi společnosti velikosti Avengy opravdu moc není.

Příležitostí ke koupi společnosti velikosti Avengy opravdu moc není.

Akvizicí Avengy jsme skvěle doplnili mezery v regionech, kde jsme dosud nebyli. Náš byznys spočívá zjednodušeně řečeno v tom, že jsme pomocníci v digitalizaci a zákazníky máme v západní Evropě a Americe.

Tam je nedostatek ajťáků, ke všemu má každý projekt z hlediska programátorů specifické potřeby. Čím víc trhů jsme schopni obsadit, tím můžeme být flexibilnější.

Pohledem míst, odkud jsme brali ajťáky, jsme se doposud pohybovali v Česku a na Balkáně, ale nebyli na těch největších trzích. Prostřednictvím Avengy jsme takříkajíc jedním vrzem pronikli do čtyřicetimilionového Polska, na čtyřicetimilionovou Ukrajinu a do padesátimilionové Argentiny.

S tím, jak se v rámci celkového byznysu skupiny vyvíjí IT větev, panuje tedy v KKCG spokojenost?

Naprostá. Koncept a vytyčené teze se naplňují. Byznysy performují podle představ a zároveň se nám daří kumulovat firmy v oblastech, které jsme si určili za prioritní.

Vypovídá o významu IT pilíře pro skupinu Karla Komárka skutečnost, že k pěti tisícům zaměstnanců Aricoma Group jste s Avengou přidali dalších tři tisíce osm set, takže tento pilíř bude tvořit více než polovinu zaměstnanců celé skupiny?

Je to výmluvné, ovšem také je třeba přiznat, že podstatnou většinu byznysu KKCG, zhruba tři čtvrtiny, obstarávají loterie. Zbytek připadá na všechny ostatní odvětví, IT divize dělá okolo šesti procent. Avšak startovala z jiného času, sedmnáct akvizic za pět let je velmi slušný počet. Ale ano: IT chce ve skupině představovat víc než šest procent.

Nepomůže jí k tomu už Avenga?

Přesné propočty jsme ještě nedělali, ale máte pravdu. Růst by měl být kolem padesáti procent, takže matematickou logikou by IT mělo tvořit devět procent byznysu skupiny.

Jak vlastně vypadal proces této akvizice?

Klasický tendr. Avenga byla vlastněná dvěma fondy a bylo jasné, že k jejímu prodeji dříve či později dojde. Oťukávací fáze trvala tak půl roku a už jsem byl u složitějších transakcí, než byla tato. Dáno to bylo i tím, že jde o jednu z prvních firem, kterou jsme nekupovali od otců zakladatelů.

Což je složitější, protože otcové zakladatelé vnášejí do prodeje emoce?

Dá se to tak říct, tendr je mnohem predikovatelnější. Ale ne že by to v případě Avengy nebyly nervy. Na rozdíl od jednání s founders v tendru nejste sami, takže člověk neví, jak to dopadne.

Dopadlo to ve váš prospěch, ale nemohou vypadnout nějací kostlivci ze skříně?

To mohou vždycky, ale naštěstí se nám to dosud nikdy nestalo. Umíme si společnost předem proklepnout, máme na to tým a je to naše již sedmnáctá akvizice, takže i zkušenost hraje pozitivní roli.

Kromě akvizic také v poslední době provádíte konsolidaci firem včetně velkých rebrandingů…

Těší nás, jakou měly firmy pod našimi křídly samostatnou hodnotu, nyní je potřeba je stmelit. Je to samozřejmě velmi emoční záležitost a my k ní přistupujeme citlivě a s pokorou, ale musí se to stát. Z AutoContu je Aricoma, z Cleverance je Qinshift a tak by se dalo pokračovat.

Výhodou je, že synergie firem ve skupině je z principu kombinovatelná, liší se v odstínech šedi a protože víme, kam chceme směřovat, na konci dne do sebe vše zapadne.

Nenabízejí se synergie i v jiných odvětvích v rámci skupiny? Konkrétně v energetice a loteriích?

Synergie už nyní jsou, ale jedná se o jednotky procent.

Není to škoda?

Asi je a v oblasti loterií se bude synergie v budoucnu prohlubovat. Probíhá již jakýsi myšlenkový kvas, jak synergie posunout a propojit, jsme tomu nablízku. Současně musí stát pilíře byznysu KKCG nadále každý na vlastních nohou.

Chcete jít s velkými IT brandy na burzu?

To je naše dlouhodobá ambice. Burza je etalon, ocenění, valuace firmy, líbí se nám to. IT je vůbec skvělý obor, velmi živý a vzrušující, protože nikdo přesně neví, jak bude v budoucnosti vypadat. Já jsem optimista, proto věřím v růst, který nám přinesou správné sázky a investice.