Stíhačky F-16 už možná dorazily na Ukrajinu, tvrdí server Newsweek

foto Ilustrační foto - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (druhý zprava) a nizozemský premiér v demisi Mark Rutte (uprostřed) před letounem F-16 v hangáru na základně v Eindhovenu. 20. srpna 2023. 

Kyjev - Americké stíhačky F-16 už možná dorazily na Ukrajinu, uvedl s odvoláním na svůj zdroj americký server Newsweek. Stíhačky Ukrajině bránící se ruské vojenské agresi před několika měsíci přislíbili její západní spojenci, dosud ale nebylo jasné, kdy stroje dorazí. Americký Institut pro studium války (ISW), který se věnuje vývoji bojů na Ukrajině, ale minulý týden napsal, že první americké stíhačky pravděpodobně budou na Ukrajině ještě před koncem letošního roku.



Vybrané údaje o americkém letounu F-16, které podle amerického serveru Newsweek už možná dorazily na Ukrajinu: - Za téměř 50 let služby se letoun F-16 stal ikonou vojenského letectva, a to nejen toho amerického. Jednomotorový stroj původně vyvíjený jako stíhačka se nakonec uplatnil i při bombardování a svými výkony dokáže uspokojit požadavky generálů ještě v 21. století.

Nizozemský premiér Mark Rutte v telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským 22. prosince potvrdil, že nizozemská vláda připraví dodávku prvních 18 stíhaček. Kdy mají stroje na Ukrajinu dorazit, ale neuvedl. Z dokumentu, který zveřejnilo estonské ministerstvo obrany, ale podle ISW vyplývá, že Nizozemsko se stejně jako Dánsko, Norsko a Belgie zavázaly k dodání stíhaček před koncem tohoto roku.

Ruské proválečné kanály na platformě Telegram v minulých dnech podle serveru Newsweek spekulovaly, že Ukrajina už stíhačky využila k zasahování klíčové ruské techniky. Newsweek v této souvislosti připomněl zprávy médií, podle nichž Rusko v posledních třech týdnech přišlo o osm stíhaček. Ministr obrany USA Lloyd Austin ale například v říjnu předpověděl, že Ukrajinci budou schopni stíhačky používat nejdříve na jaře.

 

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.06.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 2. června 2024

Očekáváme v 09:00 19°C

Celá předpověď