Místa, kde se natáčela Princezna ze mlejna: Poetika ideální české venkovské krajiny

Místa, kde se natáčela Princezna ze mlejna: Poetika ideální české venkovské krajiny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 1994 natočil režisér Zdeněk Troška pohádku nazvanou Princezna ze mlejna. Ta si ihned získala srdce mnoha diváků a dodnes patří do zlatého fondu české pohádkové tvorby.

Princezna ze mlejna

Počet repríz této pohádky a fakt, že bez ní neproběhnou snad žádné televizní Vánoce, jsou dostatečným důkazem toho, že se Zdeněk Troška „trefil do černého“. Pohádka, ve které excelují Andrea Černá, Radek Valenta, Alois Švehlík, Lucie Bílá jako čarodějnice nebo jedinečná Yvetta Blanarovičová coby „malej, ale šikovnej“ čert, dokázala zabrnkat na tu správnou strunu.

Velký podíl na úspěchu pohádky, která se v roce 2000 dočkala neméně oblíbeného druhého dílu, měla poetika ideální české venkovské krajiny. V pohádce z ní nechybělo prakticky nic: mlýn s prvky selského baroka, lesy, rybník i zlatavé pole nebo zámek. Místa, kde se pohádka natáčela, jsou potom turisty i dodnes navštěvovaná.

Rybník s mlýnem

Kde jinde začít putování po filmových místech spojených s Princeznou ze mlejna než v mlýně u rybníka, kde bydlela Eliška s otcem. Zdeněk Troška je jako strakonický rodák jihočeským patriotem a do tohoto regionu zasadil nejeden svůj film. Princezna ze mlejna nebyla výjimkou, proto nepřekvapí, že se jedná o Lhotský rybník u městečka Bavorov. Mlýn byste ale na jeho břehu hledali marně. Byl postaven pouze jako filmová kulisa.

Hradní zřícenina

Nejednoho diváka nepochybně napadla otázka, jaká hradní zřícenina posloužila ve scéně, kdy se Jindřich pokouší najít zakletou princeznu, kterou mu ochotně, byť trochu podvodně, zahrají čert s vodníkem. V tomto případě se jedná zříceninu hradu Helfenburk, opět stojící nedaleko Bavorova.

Zámek knížepána

V obou dílech pohádky hraje roli zloducha proradný kníže, který se za každou cenu snaží získat ruku krásné Elišky. Řada scén se odehrává na jeho zámku. V tomto případě ovšem musel filmový štáb opustit Jižní Čechy a využít středočeský zámek Dobříš s jeho krásnými zahradami. Tato lokace se neobjevila ve filmu poprvé, Dobříš si zahrála např. i v americko-francouzské komedii Au Pair II.

Domov čarodějnice

Trochu pátrání může dát objevení místa, které ve filmu obývala čarodějnice v jedinečném podání Lucie Bílé. V tomto případě zůstal štáb v okolí jihočeského Bavorova a vybral si skály, které se nachází přímo pod zříceninou hradu Helfenburk, který si ve filmu taktéž zahrál. Na místě by se dosud měly dokonce nacházet i zbytky filmové chaloupky, byť notně poničené.

Čarodějnice z pohádky Princezna ze mlejna
Čarodějnice z pohádky Princezna ze mlejna | Zdroj: © Česká televize

Útok na Jindřicha

Aby se kníže zbavil Jindřicha coby soka v lásce, nechá jej zajmout a přivázat ke stromu. Ačkoliv scéna budí dojem, že je točena v lese, ve skutečnosti se jedná o zámeckou zahradu u zámku Blatná. I v tomto případě se tedy na obrazovce objeví Jižní Čechy.

Nechybí ani Hoštice

Princezna ze mlejna má vazbu i na Hoštice známé z trilogie „Slunce, seno…“. Právě tam totiž míří muzikanti, kterým Jindřich ukazuje cestu. A skutečně, jedná se o lesní cestu u Bavorova, který je od Hoštic nedaleko.

Zdroje článku: