Ježíškova pošta v Božím Daru rozeslala letos přes 250 kilogramů zásilek do celého světa

28. prosinec 2023 11:55

Vánoční Ježíškova pošta z Božího Daru letos rozeslala 253 kilogramů zásilek do celého světa. Je to o 60 kilogramů méně než loni.

Tradice razítkování vánoční pošty, zasílané z nejvýše položeného města v Česku, trvá od roku 1994. Letošním motivem razítka byl vznášející se anděl, který drží stuhu s nápisem Boží Dar. „Letošní vánoční razítko bylo jubilejní, třicáté. V roce 1994 asi nikdo nepředpokládal, že i navzdory novým IT technologiím, e-mailům, chatům a dalším IT vymoženostem, si vánoční razítko udrží svoji oblibu a svoje fanoušky,“ uvedla Daniela Tautermannová z Infocentra Boží Dar.

Nejčastěji letos děti psaly Ježíškovi o hmotné dárky. Šlo o PlayStation, notebook, chytrý telefon, menší děti si přály hračky. Mezi přáními se vyskytly i dětské prosby, aby byly jejich rodiny zdravé a šťastné, řekla Tautermannová.

Potřicáté potěšilo vánoční příležitostné razítko nejen děti, ale také sběratele. I když většina zásilek Ježíškovy pošty putuje po České republice a Slovensku, nechyběly ani exotické země. Nejvzdálenější destinace, do kterých mířila vánoční přání v prosinci 2023 z Božího Daru, byly Japonsko, Nový Zéland, Austrálie, USA, Tchaj-wan a Argentina.

Pošta je na Božím Daru otevřená celoročně. Vánoční přání můžou lidé vhodit do Ježíškovy schránky osobně nebo zaslat během letního výletu na Boží Dar, ale vánočním razítkem pracovníci Ježíškovy pošty opatří zásilku opět až od 1. do 23. prosince příštího roku.

Každoročně pracovníci ručně orazítkují desetitisíce vánočních pohledů, dopisů a přání. Loni to bylo 313 kilogramů, v roce 2016 rekordních 386 kilogramů.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio