Že jsou starší lidé moudřejší? Blbost, je to stejnej průšvih, jak když vám je dvacet, říká režisérka Jitka Němcová

28. prosinec 2023

Filmová a televizní režisérka vzpomíná na své klukovské dětství, na setkání s Federicem Fellinim i Otakarem Vávrou. A přemýšlí nad tím, proč se stále cítí na dvacet.

Připravil: Jan Herget
Zvukový mistr: Jiří Benák
Natočeno: 2023

V televizi moji práci označovali za drahou a neúprosnou.

„Otakar Vávra i já jsme byli každý z jiného světa. On chtěl, abych viděla jeho filmy, já když jsem točila, tak jsem vůbec nechtěla, aby o tom věděl, protože by do toho kecal. Z toho, jak byl velkokomparzní tak by řekl: No ale tady máš jenom detail toho herce, za ním musí stát celý Staroměstský náměstí. A já bych řekla: Ses zbláznil, vždyť mi na to nedaj prachy,“ popisuje v Momentech soužití s Otakarem Vávrou režisérka Jitka Němcová a dodává: „Podívám se do zrcadla nebo do občanky a zjistím, že už mám nalítáno. Ale v tý hlavě je to furt těch dvacet, pětadvacet. A že bych byla mouřejší a zkušenější? Že bych něco víc řešila rozumě? Ne, bohužel. Možná v profesi, protože máte zkušenost. To řemeslo mi jde lehčeji. Ale na život? Ne, to je stejnej průser, jak když vám je dvacet.“

Momenty. Poslechněte si rozhovory s osobnostmi českého kulturního života ve vltavském podcastu.

Výběr silných momentů ze setkání s osobnostmi přináší reflexi jejich tvůrčího života i zamyšlení nad obecnějšími tématy. Mimořádní lidé z nadhledu svého věku hovoří o tom, co prožili, co je naplňuje, s čím se těžko smiřuje i o tom, co je v dnešním světě znepokojuje.

Podcasty Českého rozhlasu Vltava poslouchejte na webu Vltavy, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

autor: Jan Herget
Spustit audio