Nejen Židlický. Na MSJ se objevují i další známá jména

Boris Žabka mladší | Foto: iihf.com

(GÖTEBORG, od našeho zpravodaje) Adam Židlický dal svým startem v utkání s Norskem nostalgicky vzpomenout na éru, kdy za Česko válel jeho otec Marek.

V rodinné tradici pokračují ale i další juniorští reprezentanti. Sebastián Redlich je mladším bratrem karlovarského dříče Tomáše Redlicha a Tomáš Galvas navázal startem na MSJ na svého bratra Jakuba i otce Lukáše.

Mladšímu bráškovi Matějovi pak drží palce česká reprezentantka (a držitelka dvou bronzů z mistrovství světa) Vendula Přibylová. U televize šampionát obzvlášť prožívá hradecký asistent trenéra Tomáš Hamara, jeho stejnojmenný syn je totiž pilířem české obrany.

A co známá jména u ostatních týmů?

Hlavně slovenská soupiska je dost retro. V obraně nastupují Luka Radivojevič (coby ročník 2007 nejmladší hráč na turnaji), Maxim Štrbák a Boris Žabka mladší, jejichž tátové roky bavili fanoušky v české extralize. Na úspěšné kariéry svých otců, kteří to dotáhli až do NHL, hodlají navázat také Alex Čiernik s Markusem Suchým.

České fanoušky pak do očí trkne i jedno z jmen na soupisce Lotyšska. Svého druhého juniorského šampionátu se totiž účastní nejmladší z bratrů Bukartsových Rodžers. „Bratři? Jsou to mé vzory. Vždycky, když o něčem přemýšlím a mám nějaké otázky, vždycky se jich můžu zeptat. Na nejvyšších úrovních hrají mnohem a mnohem déle než já, takže toho vědí o mnoho víc," říkal loni v rozhovoru pro Hokej.cz.

Na kanadské soupisce vám možná něco řeknou příjmení Connor Geekie (bratr Morgan se usadil v NHL) a Jorian Donovan, jehož otec Shean je mistrem světa a v NHL odehrál včetně play off tisíc utkání. Rozhodně vám ale něco řekne jméno Oliver Bonk. Ne, nejde o shodu jmen – skutečně jde o syna někdejšího českého útočníka Radka Bonka, byť reprezentuje rodnou Kanadu (narodil se v Ottawě).

Švédští bratři Hugo a Mattias Hävelidovi jdou ve stopách otce Niclase. Součástí domácího mužstva je rovněž útočník Anton Johansson, který by rád navázal na svého otce Thomase, několikanásobného účastníka seniorského MS.

To německý forvard Eric Hördler bude mít vskutku těžkou práci, aby zopakoval kariéru táty Franka – ten se totiž túčastnil hned osmi světových šampionátů! 

Na závěr zmiňme ještě dvě jména, která kdysi pravidelně zněla hokejovými kuloáry. Do Göteborgu dorazil brankář Ewan Huet, jenž na rozdíl od tatínka Cristobala reprezentuje Švýcarsko a nikoliv Francii. Gabe Perreault pro změnu hraje za USA, byť jeho otec Yanic byl vicemistrem světa s Kanadou.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz