Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Speedway GP 2024

Sarrazin po sedmi letech triumfoval ve SP, zato Schwarz má po sezoně. Zabystřanovi se nedařilo

Ani Nor Aleksander Aamodt Kilde, ani Američan Bryce Bennett. Vítězem sjezdu Světového poháru v Bormiu se nečekaně stal Cyprien Sarrazin. Francouzský závodník na zmrzlé trati doslova letěl. Krok s ním udržel jen Marco Odermatt ze Švýcarska, který za rodákem z Gap zaostal o devět setin sekundy. Český reprezentant Jan Zabystřan byl daleko za bodovanou třicítkou (52.). Dosavadní lídr SP Marco Schwarz z Rakouska si při pádu vážně poranil pravé koleno a sezona pro něj skončila.

Cyprien Sarrazin ve sjezdu SP v Bormiu
zdroj: ČTK / AP autor: Marco Trovati

Devětadvacetiletý Sarrazin znemožnil Odermattovi, obhájci celkového prvenství ve SP z předchozích dvou sezon, premiérový triumf ve sjezdu. Sám byl v nejrychlejší disciplíně dosud nejlépe čtvrtý v minulém závodě ve Val Gardeně.

"Konečně. Zajel jsem skvělou jízdu od úvodní branky až do cíle. Když jsem dojel, řekl jsem si: Jo, odvedl jsi svou práci," radoval se Sarrazin, první francouzský vítěz sjezdu v elitním seriálu od prosince 2015, kdy v Santa Catarině kraloval Adrien Théaux.

Odermatt jako úřadující mistr světa z letošního šampionátu v Courchevelu musí na první primát v disciplíně dál čekat. Ve sjezdu nicméně vybojoval už jedenácté umístění na "bedně" a poosmé skončil druhý. "Byla to perfektní jízda, ale jeden borec byl rychlejší," konstatoval.

Třetí, Kanaďan Cameron Alexander už zaostal za vítězem o více než sekundu a do dvouvteřinového odstupu se dostal už jen Švýcar Justin Murisier. Zabystřan nenavázal na nečekanou 20. příčku z úvodního sjezdu sezony. Mezi lyžaři, kteří závod dokončili, byl předposlední a podruhé za sebou zůstal bez bodů.

Bennett s Parisem se trápili, Schwarze transportoval vrtulník

Až v závěru výsledkové listiny se nacházeli také vítězové obou dosavadních sjezdů v sezoně – Bryce Bennett a Dominic Paris.

Američan na překvapivé zlato a bronz z Val Gardeny vůbec nenavázal a po nepřesvědčivé jízdě ztratil téměř pět sekund. Italský sjezdař přezdívaný vzhledem k sedmi tamním triumfům "Král Bormia" zhruba v polovině trati skončil po chybě na boku. Hrozbu těžšího pádu sice zažehnal, ale závod uzavřel s téměř sedmisekundovým mankem poslední.

A pohořely i další hvězdy, protože vzápětí nadějně rozjetý závod nedokončil ani vicemistr světa a druhý muž z obou sjezdů ve Val Gardeně Aleksander Aamodt Kilde. Zkušený Nor po třetím mezičase bez zjevné příčiny jízdu zastavil. V cíli řekl, že najel na kámen a zničil lyži.

Nedlouho po něm skončil v ochranných sítích Schwarz, který je sice specialista na technické disciplíny, ale šlo mu o důležité body. Po jeho karambolu byl závod na řadu minut přerušen. Osmadvacetiletého Rakušana převezl do nemocnice vrtulník. Rakouský lyžařský svaz posléze oznámil, že si osmadvacetiletý univerzál přetrhl přední zkřížený vaz a poškodil vnitřní meniskus a chrupavku. V pátek se podrobí operaci.

"Pravé koleno se mi prolomilo. Hned jsem cítil, že něco není stoprocentně v pořádku," uvedl mistr světa v kombinaci z roku 2021. "I když musím na operaci, daří se mi vzhledem k okolnostem dobře. Hledím dopředu a cíl je jasný –⁠ chci se vrátit tam, kde jsem byl," dodala největší současná hvězda rakouského lyžování.

SP v sjezdovém lyžování v Bormiu (Itálie):

Muži  sjezd:
1. Sarrazin (Fr.) 1:50,73, 2. Odermatt (Švýc.) -0,09, 3. Alexander (Kan.) -1,23, 4. Murisier (Švýc.) -1,81, 5. Kriechmayr (Rak.) -2,07, 6. Casse (It.) -2,15, ...52. Zabystřan (ČR) -5,31.

Průběžné pořadí sjezdu (po 3 z 11 závodů): 1. Odermatt 176, 2. Bennett (USA) a Kilde (Nor.) oba 160, 4. Sarrazin 150, 5. Paris (It.) 124, 6. Crawford (USA) 122, ...39. Zabystřan 11.

Průběžné pořadí SP (po 9 z 41 závodů): 1. Odermatt 536, 2. Schwarz (Rak.) 464, 3. Sarrazin 200, 4. Zubčič (Chorv.) 198, 5. Feller (Rak.), Kilde a Kristoffersen (Nor.) všichni 180, ...92. Zabystřan 11.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články