×

Další video: Synchronizace menstruačního cyklu v parlamentu! Kdo to Heleně provedl?

Countdown
Zrušit
×

„Pravý vaječňák poznáte, když v něm plavou kousky vanilky. Poctivá vánočka musí být těžká. První cukrárnu jsme otevřeli v suterénu, dnes máme cukrářskou akademii.“ – Jan Ševěček

Jan Ševěček je majitelem butikových cukráren IPPA Café a průkopníkem v oboru. Vzhledem k tomu, že za tři dny jsou Vánoce, přinesl do studia vyhlášený „vaječňák“, přiťukává se jím? Co jsou zač drobné černé neidentifikovatelné částice, které v něm plavou? Má speciální recept na vlastní vánočku? V čem tkví trik, aby bylo její těsto vláčné? A jaká je historie jeho slavného dezertu– citrónu?

„Ano, vaječňákem se přiťukává.“ – říká úvodem Jan Ševěček. „Už ho vyrábíme deset let a alkoholu je v něm strašně málo. Základem vaječňáku je smetana, kondenzované mléko, vanilka, alkohol je spíš jenom na doladění chuti.“

„Ony černé částice jsou zmíněné kousky vanilky. Mnoho lidí si ještě myslí, že vanilka je žlutý květ, ale to, co uvnitř vidíte, to jsou skutečně malá semínka vanilky.“ – odpovídá na další otázku Jan Ševěček. „Správný vaječňák, dobrý vaječňák se pozná tak, že v něm plavou kousky vanilky, tedy ony malé tečky, které nejsou pouze na dně, ale v celém vaječňáku.“

► Doporučujeme YouTube – Xaver Live.

„Před deseti lety jsme spustili skutečně mánii s vaječňákem. Když jsem přišel s myšlenkou ho vyrábět, nikdo tomu nevěřil, ale postupem času, když se nad tím zamyslím, tak dneska už každá kavárna a cukrárna si vyrábí svůj vlastní.“ – pokračuje Jan Ševěček.

► Projekt internetové nezávislé televize XTV můžete podpořit zde.

jan-sevecekcukrarnaippa-cafekavarnavajecnakvanocecukrarinavanockavlacne-testozmrzlinacitroncukrarska-laboratordezertcukrarna-v-belgicke-ulicixtvx-talkxaver
Další videa
Načíst další Paráda! Došli jste až na konec.