U18 udolala i Finy, Lisler je k nezastavení: Nevím, kde se to ve mně bere, culí se

Oskar Lisler | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Národní tým do osmnácti let má na Turnaji pěti v Zuchwilu nakročeno k celkovému prvenství. Po skalpu Němců a Švýcarů si osmnáctka připsala také výhru nad Finskem, i když v závěru dobře rozehraného zápasu se čeští mladíci ještě zapotili.

Češi si zatím na Turnaji pěti v Zuchwilu vedou skvěle a z prvních dvou utkání vykřesali pět bodů. Proti Švýcarům po nepovedeném vstupu museli duel otáčet, to proti Finům to byla jiná písnička. „Říkali jsme si, že chceme do zápasu nastoupit lépe než včera. Chtěli jsme být všude rychleji, vyhrávat souboje. Po prvních deseti minutách jsme se do toho dostali, a pak už šlapalo dobře,“ pochvaluje si útočník Oskar Lisler.

Právě on v první třetině otevřel skóre utkání, když v 17. minutě prokličkoval finskou obranou a z pravého křídla poslal kotouč na vzdálenější tyč. Lisler si tak zapsal branku ve třetím zápase v řadě, na úvod turnaje proti Němcům vstřelil dokonce hattrick. „Nevím, kde se to ve mně bere,“ směje se. „Mám taky hodně štěstíčka a jsem rád, že vyhráváme, protože to je nejdůležitější,“ dodává český reprezentant.

Krátce po startu druhé třetiny navýšil na 2:0 z přečíslení Adam Novotný ze sedmnáctky. Daniel Pekař pak o čtyři minuty později ve vlastním oslabení poslal Čechy hned do tříbrankového vedení. Národní tým tak proti papírově nejsilnějšímu soupeři na turnaji vedl v polovině utkání poměrně slušným náskokem, navíc se hned dvakrát za sebou dostal do početní výhody pěti proti třem.

„Finové byli velmi kvalitním soupeřem, ale my jsme k zápasu od první minuty přistoupili úplně jinak než včera. Kdybych to měl srovnat, tak včera jsme byli i tím, že se před utkáním vysypalo sklo a hodinu jsme čekali, takoví vláční. Dneska jsme byli od prvního střídání ostří a šli za týmovým výsledkem. A přineslo to ovoce,“ těší asistenta trenéra Jaroslava Nedvěda.

„První třetinu jsme odehráli perfektně zezadu, ve druhém nám Finové ulétli jednou, když jsme střídali, ale jinak dnes obránci podali výborný výkon a defenziva byla velice spolehlivá. Přidal se i brankář a proměněné šance, kdy se kluci dostávali do přečíslení, čímž jsme se dostali do pěkného náskoku 3:0,“ hodnotí Nedvěd.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Jenže vedení není všechno, čeští mladíci se navíc prezentovali skvělým výkonem. „Vyhrávali jsme souboje kolem mantinelu a v rozích, a to Finové jsou v tomhle hodně silní, je to jejich parketa, ale my jsme dnes byli lepší,“ chválí asistent trenéra.

Třetí třetina ovšem pro české barvy už tak radostná nebyla a osmnáctka se bála o výsledek. „Závěr jsme zase trošku vypustili, ale jednobrankový náskok už jsme potom dobře ubránili. Mářa nás v bráně taky skvěle podržel,“ komentuje Lisler.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

„Ve třetí třetině soupeř za stavu 0:3 musel hrát vabank a dostal nás malinko pod tlak. Finové dali dva góly, ale závěr byl z naší strany takticky zvládnutý. Zblokovali jsme spoustu střel a celkově jde ke klukům velká gratulace a pochvala za dnešní výkon,“ nešetří Nedvěd pozitivy.

Aatos Koivu nejprve snížil z přesilovky. „Rozhodčí poslal ve druhé třetině Finy dvakrát do tří, ale my jsme to bohužel nepotrestali. Mohli jsme odskočit ještě víc, ale jak to tak bývá, možná měli rozhodčí pocit, že by měli něco vrátit a odpískali nám takové fauly-nefauly. Nicméně my bychom měli být za jakéhokoliv stavu pořád stejně disciplinovaní a nemůže tam přijít ani malé oplácení, protože rozhodčí má v tu chvíli tendenci věci vykompenzovat, což se taky stalo. Přesilovka Finům vyšla, my jsme jim šli naproti, ale takový je hokej a já věřím, že se z toho kluci poučí,“ říká Nevěd a dodává, že trenérský štáb alespoň dostal další námět na to, co s hráči probrat.

O finský gól naděje se pak postaral Juho Keinänen. Na vyrovnání to však proti českému celku nestačilo, i když Finové v závěru zkusili hru v šesti bez brankáře. A co podle Lislera stojí za zatím dobře rozehraným turnajem? „Máme dobře poskládané lajny. Sice je tu dost nových kluků, ale opravdu perfektně si to sedlo. Zatím se nám daří i herně, jsme na dobré vlně, takže jedním slovem paráda. Po dvou zápasech jsme věděli, že proti Finsku to bude velmi důležitý zápas. Zvládli jsme ho, takže za mě super,“ usmívá se.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Češi jsou blízko vítězství na turnaji, v pátek od 15:00 je čeká poslední utkání proti Slovákům. Oproti listopadovému turnaji, kde národní tým získal jen dva body za dvě prohry v nájezdech, tu tak máme příjemnou výsledkovou změnu.

„Nic jsme neměnili, protože jsme věděli, co přesně chceme hrát. Možná ale hraje roli to, že jsme teď vzali jiné typy hráčů. Tím nechci říct, že kdo má metr devadesát, je lepší hokejista, než kdo má metr sedmdesát, nebo něco podobného, ale museli jsme oproti minule přidat do týmu centimetry i kila. Druhou věcí je, že tady nejsou Amerika a Švédsko. Buďme nohama na zemi, povinně jsme porazili Němce, skvěle jsme otočili zápas proti Švýcarsku a dneska jsme zvládli duel s Finskem. Je to dobrý turnaj, ale světová špička tady není. Pořád musíme pracovat na detailech a posouvat se dál,“ ví Nedvěd.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

A jak bude pro české hráče vypadat závěr turnaje? „Není vůbec žádný čas. Skončili jsme večer a zítra hrajeme hned první zápas. Důležitá bude regenerace, večeře, dobrý spánek, pokud možno jít co nejdřív do postele a pokusit se rychle usnout. Ráno nás místo ledu čeká jen procházka, oběd a jde se na věc. Není moc co měnit, budeme hrát stejný hokej, stejný styl, otázkou je jen, co tělo dovolí. Kluci jsou ale v mladém věku a já věřím, že budou schopni aktivně bruslit, soupeře zase přitlačit a přinutit ho k chybám,“ uzavírá asistent trenéra s výhledem k poslednímu utkání turnaje.

ČESKO – FINSKO 3:2 (1:0, 2:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 17. Lisler, 21. Novotný, 25. Pekař – 46. Koivu (Jokinen), 57. Keinänen (Paqvalin).
Rozhodčí: Wiegand, Buff – Wolf, Ammann.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 0:1.
V oslabení: 1:0.
Diváci: 94.
Střely na branku: 26:24 (8:5, 11:6, 7:13).
Česko: Mařík – Švec, Hlinský, Mrtka, Chaloupka, Král, Skok, Průšek – Daníček, Benák, Novotný – Lisler, Sikora, Pohludka – Vaculík, Hoch, Klimek – Habermann, Žemlička, Pekař – Chludil. Trenér: Čermák.
Finsko: Louhivaara – Soini, Jokinen, Mononen, Nieminen, Kotajärvi, Amhamdi, Nykyri – Pikkarainen, Koivu, Keinänen – Viita, Pulkkanen, Kopiloff – Paqvalin, Väärälä, Puolanne – Butkovskiy, Kettunen, Loponen – Teshome. Trenér: Halme.

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko 3 2 1 0 0 16:7 8
2. Finsko 2 1 0 0 1 5:3 3
3. Německo 3 1 0 0 2 2:11 3
4. Slovensko 2 0 1 0 1 4:4 2
5. Švýcarsko 2 0 0 2 0 7:9 2

Další program turnaje pěti v Zuchwilu

Pátek 29. prosince:
15:00 Slovensko – Česko
18:30 Finsko – Švýcarsko

Sobota 30. prosince:
11:30 Slovensko – Finsko
15:00 Švýcarsko – Německo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz