Vzdělávání o klimatické změně má v Jihomoravském kraji zelenou

regiony

Od začátku školního roku se mateřské, základní a střední školy Jihomoravského kraje mohly zapojit do aktivit zaměřených na příčiny, důsledky a potřebu adaptace na klimatickou změnu.

Vzdělávání o klimatické změně má v Jihomoravském kraji zelenou
Mateřská škola, Bezkov, okres Znojmo
29. prosince 2023 - 11:00

Organizoval je pro ně vzdělávací program Recyklohraní aneb Ukliďme si svět a díky finanční podpoře Krajského úřadu Jihomoravského kraje mohl školám poskytnout metodické příručky EKOABECEDA pro klima, výukové scénáře pro čtyři věkové kategorie žáků a studentů, připravit tematický úkol a zorganizovat sérii webinářů. Projekt primárně cílil na 456 škol, kterém jsou v Jihomoravském kraji do programu Recyklohraní zapojené, ale možnost účastnit se měly všechny školy v kraji.

„Prostřednictvím našich aktivit se snažíme žákům a studentům přiblížit, proč ke klimatické změně dochází, jaký podíl na těchto změnách máme my lidé, a především, co každý z nás můžeme ve svém chování a stylu života změnit, abychom průběh těchto změn dokázali zmírnit a na ty nevratné změny se zvládli adaptovat,“ říká Hana Ansorgová, ředitelka Recyklohraní a dodává: „Vážíme si, když nás v této snaze podporují partneři, tak jako v současné době Krajský úřad Jihomoravského kraje.“

Inspirativní, zážitkové a hravé vzdělávání o klimatické změně s Recyklohraním

Aby žáky a studenty vzdělávání bavilo, zapamatovali si a osvojili potřebné informace, připravuje pro ně Recyklohraní pestré spektrum inspirativních aktivit. Zapojuje kreativitu, kritické myšlení, skupinovou práci, tematické hry, zážitkové učení, badatelskou výuku a také učení venku. Například tematický úkol, který v rámci projektu školy plnily, se zaměřoval na význam a budování mokřadů v krajině. Vedle řady činností, které při něm děti plnily ve školních učebnách, je zadání úkolu vedlo i ven. Pokud se v regionu v blízkosti školy nachází mokřad či tůňka, měly je vyhledat, navštívit a dozvědět se o nich, co nejvíce informací. Všechna zadání byla připravena tak, aby obsahovala aktivity pro různé věkové skupiny dětí – od mateřinek po střední školy.

Pedagogové se mohli účastnit webinářů

Několik desítek pedagogů se v rámci projektu zúčastnilo tematických webinářů. Konkrétně s ředitelkou Recyklohraní, Hanou Ansorgovou, a Janou Čechovou, autorkou publikace EKOABCEDA pro klima, s názvem Jak snadno a prakticky vyučovat o klimatické změně. Další webinář byl s lektorem Tomášem Kozlem z organizace Junák – český skaut a Kaprálův mlýn, z.s., k simulační hře pro žáky 2. stupně ZŠ nebo pro studenty SŠ s názvem Dědictví aneb oprav dům po babičce.

Ještě před začátkem školního roku obdržela stovka jihomoravských středních škol zdarma metodickou příručku EKOABECEDA pro klima a sady výukových scénářů. Všem školám je kompletní metodika dostupná v elektronické podobě na webu Recyklohraní. Na webu jsou také volně k dispozici instruktážní videa, která tematicky doplňují příručku a scénáře.

(rp,jihomoravskenovinky.cz,foto:recyklohrani.cz)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif