InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Přehled novoročních ohňostrojů v Jihočeském kraji. Kde se koná a která města od něj upustila?

JIŽNÍ ČECHY - Do konce roku zbývá pár dní a mnozí lidé už se těšili na tradiční novoroční ohňostroj. Po výzvě ministra vnitra Víta Rakušana, aby obce a města upustily od novoročních ohňostrojů kvůli tragické střelbě v Praze ale některá města akci zrušila. Přesto zůstává dost míst, kde ohňostroj 1. ledna bude.

Jasno o tom, jestli bude novoroční ohňostroj neměli ve Strakonicích. O konání akce hlasovali ve čtvrtek 26. prosince radní. Starosta Břetislav Hrdlička pak odpoledne oznámil na Facebooku, že se akce ruší. „Uvnitř mého nitra se mísí pocity jako vztek, bezmoc, obrovský smutek a bolest, empatie, ale i víra v lepší dny, kterou nesmíme nikdo z nás opouštět. Za vedení města oznamuji, že novoroční ohňostroj bude zrušen. Důvod, který k tomuto rozhodnutí vede je myslím zcela zřejmý a netřeba ho příliš dlouze rozvádět. Tím spíše, dotýká-li se neštěstí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy přímo našeho města. Respektujeme a tímto se připojujeme k doporučení ministerstva vnitra neprohlubovat napětí a případná traumata, které po sobě násilí zanechalo. Zároveň upřímně prosím všechny, kteří příchod Nového roku budete oslavovat, abyste tak činili s přihlédnutím k pietě po rodinách pozůstalých i těch, kteří se z otřesného zážitku vzpamatovávají. Nepoužívejte k oslavám zábavní pyrotechniku. Oslavovat je možné i bez těchto hlučných projevů. Všem děkuji za vyjádření solidarity a zároveň přeji, aby nový rok 2024 přinesl radost, byl naplněn zdravím, vírou a nadějí," uvedl Břetislav Hrdlička.

Stejně se rozhodla i nedaleká Blatná. „Uvažovali jsme o zrušení ohňostroje už dříve, výzva ministra vnitra Víta Rakušana nás utvrdila v tom, že je to krok správným směrem," sdělil už ve čtvrtek dopoledne starosta Blatné Robert Flandera.

Vimperk

Novoroční ohňostroj naopak zůstává na programu v pondělí 1. ledna ve Vimperku. Bude se konat od 18 hodin na parkovišti u Tesca. „Ve čtvrtek jsme o tom hodně diskutovali s radními i odborem kultury, který ohňostroj připravuje, máme ho objednaný na zakázku. V rámci piety jsme ve městě vytvořili pietní místo, kam stále chodí lidé zapalovat svíčky, drželi jsme minutu ticha za oběti, rozhodli jsme se proto, že ohňostroj uděláme a tragickou událost připomenu v projevu," sdělila starostka Vimperka Jaroslava Martanová.

Jindřichohradecko

Velkou tradici má novoroční ohňostroj v Třeboni. Každoročně si ho nenechají ujít tisíce lidí. A nepřijdou o něj ani letos, bude se konat od 18 hodin na Masarykově náměstí. Už v 17 hodin mohou zavítat lidé na náměstí na charitativní punč a na 17.30 je připravený novoroční koncert Třeboňské 12. „Diskutoval jsem o tom s místostarosty a uděláme ho. To, co máme v mysli a srdci tam je, ale je třeba jít dá. Rušení ohňostrojů je z mého pohledu jen laciné gesto. Máme ho dlouhodobě naplánovaný, zaplacený, lidé se na něj těší," řekl starosta Třeboně Jan Váňa.

O konání novoroční akce se diskutovalo i v Dačicích. Tady ji představitelé města nezrušili a lidé se tak mohou těšit na tradiční setkání 1. ledna od 17 hodin na Palackého náměstí. Na programu je hudební vystoupení žáků ZUŠ Dačice, videoprojekce s ohlédnutím za uplynulým rokem a novoroční ohňostroj.

Plány změnil na základě výzvy ministra vnitra Jindřichův Hradec. „Tímto krokem chceme podpořit myšlenku zmírnění napětí ve společnosti. Rovněž bychom vás chtěli požádat o vzájemnou ohleduplnost při novoročních oslavách. Ať již nový rok budete vítat jakoukoli formou, buďte ke svému okolí tolerantní. Zároveň vás zveme v pondělí 1. ledna v 17 hodin na společné setkání na náměstí Míru. Na Nový rok vás přijde pozdravit starosta města Michal Kozár a uvidíte ohlédnutí za uplynulým rokem film Takoví jsme byli v roce 2023," uvedlo město na svých webových stránkách.

Táborsko

Také Soběslav zrušila novoroční ohňostroj, a to včetně doprovodného programu. „V souvislosti s tragickými událostmi před Vánoci spojenými se střelbou na Filozofické fakultě v Praze a na základě výzvy ministra vnitra Víta Rakušana rušíme v Soběslavi novoroční ohňostroj včetně doprovodného programu, který se měl konat 1. ledna na náměstí Republiky," informoval starosta Jindřich Bláha. Ohňostroj se nakonec nekoná ani v Suchdole nad Lužnicí.

V Chýnově se akce vzdát nehodlají, konat se bude 1. ledna v 0.15 hodin na náměstí před základní školou. „Rozhodli jsme se tak s radními, máme ohňostroj připravený, pozvali jsme lidi v místním periodiku, bylo by komplikované rušit ho na poslední chvíli," řekl místostarosta Chýnova Evžen Zadražil.

Město Tábor ohňostroj koncem roku nepořádá ani v jiných letech, starosta Štěpán Pavlík ve čtvrtek 28. prosince v tiskové zprávě požádal i veřejnost, aby tentokrát zvážila přivítání nového roku klidnější formou bez pyrotechniky. „S ohledem na aktuální žádost ministra vnitra zaslanou všem starostkám a starostům v zemi, i z vlastního osobního přesvědčení, prosím všechny obyvatele Tábora, aby na území města nepoužívali oslavnou pyrotechniku v souvislosti s blížícím se koncem roku. A to z úcty k těm, kterých se nedávné násilné události spojené se střelbou bolestně dotkly. A také kvůli ohledu ke zvířatům, která mohou trpět zvukovými frekvencemi z výbuchů petard na mnoha místech zároveň bez možnosti úkrytu," apeluje Štěpán Pavlík.

Písecko

Milevsko si připomíná 840. výročí založení a i s touto oslavou spojí město novoroční ohňostroj. Setkání se koná 1. ledna od 17.30 na náměstí E. Beneše. „Rušit ohňostroj nebudeme. Jde o novoroční poklidnou odpolední akci pro děti i širokou veřejnost, bez alkoholu a dalšího doprovodného programu," vysvětlil starosta Milevska Ivan Radosta. 

Novoroční ohňostroj rozzáří také oblohu nad Záhořím, akce se koná 1. ledna v 17 hodin na hřišti TJ Sokol.

Největší ohňostroj v Jihočeském kraji uvidí 1. ledna lidé v Protivíně. Koná se už podvacáté a město slibuje, že bude tentokrát patřit i k největším ohňostrojům v celé republice. Protivín show pojal jako oslavu dobra, empatie, přátelství a slušnosti. „Cílem nás všech je vrátit mezi nás slušnost, jedině tak můžeme jít dál. Nechceme dát prostor ani nebezpečným šílencům, z nichž jeden vraždil ve čtvrtek 21. prosince na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Strach a likvidace společenského života, to je to, oč se takoví lidé snaží," uvedl starosta Protivína Jaromír Hlaváč.

Hlavní program výročního novoročního podvečera se odehraje tradičně na Masarykově náměstí. V 16.45 hodin začne hodinový koncert kapely Argema, která vystoupí bez nároku na honorář pro radost všech a následovat bude novoroční projev starosty. Hlavní velkolepá pyrotechnická show vypukne úderem 18. hodiny.

Jubilejní dvacátý Protivínský ohňostroj bude delší, než bývalo běžné, potrvá 11 minut 34 vteřin a fascinující světelné efekty nad Protivínem doprovodí skladby Steva Jablonskyho Arrival to Earth z filmu Transformers: The Score a Hanse Zimmera Call of Duty: Modern Warfare 2 – Ending, Epilogue Main Theme a Crysis 2 Soundtrack.

Novoroční podvečer s ohňostrojem je největší společenskou akcí města, tomu odpovídají i patřičná organizační a bezpečnostní opatření. „Chceme, aby si lidé vstup do nového roku užili v klidu a pohodě bez jakýchkoli negativních emocí. Při znalosti scénáře ohňostroje s řadou nových vizuálních prvků jsem si naprosto jistý, že pokud nám bude přát počasí, mohou se všichni těšit na velkolepou podívanou a skvělý zážitek," konstatoval Hlaváč. Čekání na ohňostroj zpříjemní návštěvníkům vedle doprovodného kulturního programu také stánky s dostatkem občerstvení všeho druhu.

V souvislosti s tradičně očekávanou záplavou návštěvníků upozorňuje starosta na dopravní omezení ve městě a žádá návštěvníky, aby na akci vyrazili s dostatečným předstihem. „Obávám se, že ten, kdo na místě nebude do šestnácté hodiny, se do města nemusí vůbec dostat a zaparkovat," řekl s tím, že jako odstavné parkoviště bude motoristům k dispozici dočasně zjednosměrněná silnice na Milenovice. České dráhy posílí 1. ledna odpoledne počet vlaků z Českých Budějovic do Protivína a zpět.

 

 

 

Diskuse k článku - 90 příspěvků
 

Kam dál?

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3 4 6 7  | Starší příspěvky »
  • Spolek Catico 

    Reagovat

     

    Starosta Protivína říká : "Cílem nás všech je vrátit mezi nás slušnost, jedině tak můžeme jít dál." To je dobrá show.:-(. Tady je drobný příklad. V roce 2020 ležel dva dny u hlavního tahu těžce zraněný kocour se zlomenýma nohama. Podle zákona má každá obec povinnost postarat se o toulavá zvířata, o psy stejně tak jako o kočky atd. Obecní strážník z Protivína nás požádal o odchyt a pomoc. Kocour nás stál mnoho peněz i práce, doposud je v našem útulku. V té době se na nás obraceli obyvatelé Protivína s žádostmi o pomoc a my jsme pomohli více než 20 kočkám. Stálo nás to velké peníze a pan starosta Protivína Hlaváč se s námi pouze dohadoval a NEDAL NA ZVÍŘATA ANI JEDNU KORUNU !!!! Píšeme to v souvislosti, že ohňostroj je traumatizující nejen pro část obyvatelstva, ale také pro zvířata ať už volně žijící nebo zájmového chovu.

    Vloženo 2.1.2024 10:45:41

  • Eva 

    Reagovat

     

    Přispěvěk byl skryt administrátorem, protože porušoval Pravidla pro vkládání příspěvků!

    Vloženo 2.1.2024 09:51:36

  • Market 

    Reagovat

     

    V Táboře jsme si užili pěkný půlnoční ohňostroj nad Starým městem. Když město není schopné lidi to vezmou do vlastních rukou. Netrvalo to dlouho tak by to i ekofanatici mohli přežít.

    Vloženo 1.1.2024 08:23:50

    • Penny 

      Reagovat

       

      Ještě nám také napiš jestli jsi při tom pěkném ohňostroji prožil orgasmus z té nádhery.

      Vloženo 1.1.2024 08:54:41

      • mim 

        Reagovat

         

        Blbost stále kvete.

        Vloženo 1.1.2024 09:19:25

    • Xy 

      Reagovat

       

      Lituji všech, kteří si neumí oslavovat bez těhle blbostí. Asi smutnej život.

      Vloženo 1.1.2024 16:53:32

      • Paměť národa 

        Reagovat

         

        Já letos nebouchnul ani jednu a je mi jedno jestli ohňostroj je či neni, ale lituji ty, kteří si nechávají našeptávat a jako poslušní ovčané pak sklopí hlavu na kterou jim Rakušan a jemu podobní z vysoka kálí. Proto petardy a rachejtle klidně ano.

        Vloženo 1.1.2024 18:11:10

        • ... 

          Reagovat

           

          Rakušan je druhotnej, bejby. Priorita jsou zvířata, zvěř, malé děti. Tohle je zvrhlá zábava.

          Vloženo 1.1.2024 20:10:07

    • Jana 

      Reagovat

       

      Tak, až budete starý nebo nemocný, tak si to užijte. Ekofanatici to nejspíš přežili. Ale spousta zvířat ne a nebo byly minimálně ve zmatku a stresu. A staří lidé určitě nadšením nadstakovali. Gratuluji.

      Vloženo 2.1.2024 09:41:24

  • fakor 

    Reagovat

     

    Ale vždyť je nezabila bomba ani lafeta ani čmelák ani raketa ani rajcheltle

    Vloženo 31.12.2023 23:15:27

  • Pavlína 

    Reagovat

     

    Důležité je, co na to řekne náš Pan Hejtman. Je to skutečná autorita, přesahující svýmy myšlenkami minimálně o délku parníku ostatní! A protože mu věříme, tak my, jemu věrní Jihočeši uděláme to, co On řekne. Nemusí vůbec nařizovat, taková je síla jeho osobnosti!

    Vloženo 31.12.2023 17:59:17

    • Franta 

      Reagovat

       

      Přispěvěk byl skryt administrátorem, protože porušoval Pravidla pro vkládání příspěvků!

      Vloženo 31.12.2023 19:03:27

    • ... 

      Reagovat

       

      Pavlíne(o), máš ve slovní zásobě něco jiného, než "délku parníku"? Ta délka bude asi hodně vypovídající co?:-D

      Vloženo 1.1.2024 16:55:27

    • Stáňa 

      Reagovat

       

      Jestli jsem dobře četla, ohňostroj v ČB se přeložil na jinou příležitost. A to se mi nelíbí. Pan hejtman by měl jít vzorem a skončit s tímto nesmyslným přežitkem.

      Vloženo 2.1.2024 09:43:45

« Novější příspěvky 1 2 3 4 6 7  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace