Kořeny folkloru v Krušnohoří poodhaluje výstava v areálu teplického zámku

29. prosinec 2023 12:53

Kdy se v Krušnohoří začalo s výrobou dřevěných hraček, s vyřezáváním betlémů nebo třeba šitím krajky? Odpovědi nabízí výstava v teplickém zámku, která je zdarma přístupná do 6. ledna 2024. Návštěvníci se dozvědí i zajímavosti o mariánské poutní tradici nebo velikonoční jízdě.

S Alenou Hubáčkovou, koordinátorkou Regionálního centra pro tradiční lidovou kulturu, vcházíme do bývalého domku zahradníka nad Ptačími schody, v areálu teplického zámku. „Pod nás spadají oblastní muzea, a právě muzejníci, odborníci n ta konkrétní témata, zpracovali vždy každý jedno téma,“ přibližuje.

Návštěvníci teplického zámku se díky nim na výstavě dozvědí leccos o historii a současnosti krušnohorské krajky, krušnohorských hračkách, krušnohorském a šluknovském betlémářství, mariánských poutních tradicích nebo o velikonočních jízdách v Mikulášovicích.

Betlémářství se podle Aleny Hubáčkové dařilo zejména na Chomutovsku a Mostecku, kde tvoří také Jiří Šafránek a jeho rodina. Další betlémář, Jaroslav Koděra, je zase z Mikulášovic na Šluknovsku.

Krajkářská část výstavy je dílem chomutovského oblastního muzea. „Historie krušnohorské krajky spadá do první poloviny 16. století – dokonce se uvádí, že je to první oblast v Čechách, kde se vůbec krajka dělala,“ přibližuje Miroslava Brůnová, kurátorka této části výstavy, která je tak sama členkou Spolku šité krajky.

Další krajky pak jsou k vidění třeba i na vánočním stromku. „Ten nám ozdobila dvě sdružení – Spolek šité krajky z Chomutova a Spolek krajkářek, také z Chomutova,“ představuje krajkářky Alena Hubáčková. Upozorňuje přitom i na podobu tradiční krušnohorské krajky – tu tvoří pavoučci a zakončují vějířky.

Spustit audio

Související