Vstupenky online

Vsetín zvládl otočit nepříznivý duel s Pardubicemi a s rokem 2023 se loučí vítězstvím

Jan Tajzler, Tomáš Petr Marek • 29.12.2023

Poslední utkání kalendářního roku 2023 přivedlo na Lapač celek pardubického Dynama. Východočeši na Lapači začali lépe a během úvodního dějství si vypracovali dvoubrankové vedení. Vsetín však ještě do první sirény náskok soupeře smazal. Obrat musel valašský tým předvést i ve třetí třetině, kdy se radoval hned třikrát. Dynamo ale nic nebalilo a na Lapači byl závěr hokejového roku opravdu dramaticky, nakonec ale se šťastnějším koncem pro domácí tým.

CHANCE LIGA - 33.kolo pá 29.12.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC Dynamo Pardubice "B"
5:4(2:2, 0:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 17. Smetana (Rob), 18. Bērziņš (Jonák, Rob), 51. Š. Bláha (Klhůfek), 54. Klhůfek (Š. Jenáček, Kern), 54. Klhůfek (Holec) – 4. Nedbal (Žálčík, Kaštánek), 13. Kaut (Žálčík, Lichtag), 40. Hrníčko (Herčík), 57. Zdráhal (J. Mikyska, Herčík). Rozhodčí: Zavřel, Šumoda – Juránek, Tvrdý.  Vyloučení: 5:6. Využití: 3:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 3510. Střely na branku: 33:23. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 3:3, 5:3, 5:4.

VHK ROBE Vsetín: Žukov – Staněk, Larsen, Š. Jenáček, Smetana (A), Hryciow, Ďurkáč, Kojo – Jonák (C), Bērziņš, Rob (A) – Holec, Dědek, Klhůfek – Hořanský, Kern, Jandus – Kubiš, Kratochvil, Š. Bláha.
HC Dynamo Pardubice "B": Honzík – Zdráhal, M. Kubíček, Kaštánek, Nedbal (A), Voženílek, Tvrdík, Kynčl – Rouha, J. Mikyska, Žálčík (A) – Kaplan, Kaut (C), Lichtag – Pavlata, Herčík, Hrníčko – Moník, Zeman, Paleček.

V úvodu utkání fanoušci mohli vidět vyrovnanou partii, oba celky dělaly hodně chyb v rozehrávce, avšak Vsetín jednu udělal ve 4. minutě a z té taky vyplynul první gól, kdy se dokázal prosadit Karel Nedbal, jenž dostal přesnou nahrávku od Lukáše Žalčíka na modrou čáru, od které pak dokázal chytře nahodit na Žukova, který měl před sebou velkou clonu, a tak mu kotouč neviditělně propadl za záda. Okamžitě po vhazování byly Pardubice blízko dalšímu gólu, kdy Kaut přihrávkou do mezikruží vyzval Kaplana ke střele, ta ale trefila pouze Maxima Žukova. Dominik Pavlata byl prvním mužem, který si musel odpykat dvouminutový trest za vysokou hůl a dal domácím možnost srovnat. Valaši však 16 sekund před koncem byli vyloučení také, jelikož Pavel Klhůfek chtěl hrát puk se zlomenou holí, a tak se brzy do přesilovky dostaly hostující Pardubice. Dynamo si sice dokázalo vyprodukovat pár šancí, největší z nich měli Žalčk s Lichtagem, kdy druhý jmenovaný dostal nabídku na střelu z první, avšak prostřelit muže v masce nedokázal, a tak početní výhodu hosté nevyužili.

V 11. minutě byl však znovu vyloučen vsetínský hráč, konkrétně Jan Kern za podrážení. Početní výhoda byla už Pardubicemi využita, jelikož Tomáš Kaut zužitkoval zmatku před bránou, kdy se musel Žukov položit až na zem a Kaut dokázal kotouč poslat právě pod ležícím brankářem, a poslal tak Dynamo do dvoubrankového vedení. Před koncem úvodní třetiny Vít Jonák dostal skvělou nahrávku do úniku, ale trefil pouze brankáře Honzíka, záhy poté byl vyloučen Karel Nedbal za držení, hned osm vteřin poté byl vyloučen ještě Jakub Lichtag za vysokou hůl. Díky tomu se Vsetínu naskytkla obrovská šance na snížení. Kontaktní branka na 2:1 přišla po 15 vteřinách, kdy Ondřej Smetana od modré doslova propálil všechno, co mu stálo v cestě, avšak domácím zbývala ještě více než minuta normální přesilové hry pět proti čtyřem. Daniels Berzinš ji dokázal využít, kdy jej Vít Jonák našel uvolněného před brankou zpoza brány a Berzinš propasíroval puk mezi betony Davida Honzíka. Jakub Lichtag ještě před koncem první periody zahrozil nahozením na bránu od modré čáry, protože brankář domácích kotouč neviděl a dělal mu potíže, avšak se již nic nestalo, a tak oba celky zamířily do šaten za vyrovnaného stavu.

Druhá třetina nabídla ze začátku aktivní počínání obou celků ve svých útočných pásmech. Vyplynula z toho tyčka, když Pavlata v úniku objel celou obranu včetně Žukova, ale brankovou konstrukci trefil zevnitř, čili se puk odrazil mimo bránu. Vzápětí měl další velkou možnost vsetínský Luboš Rob, který dostal přihrávku od Berzinše před odkrytou bránu, avšak kotouč mezi tři tyče nedokázal nasměrovat. Zhruba v polovině zápasu se na ledě odehrával velmi rychlý hokej, ale také se velmi přiostřovalo, jelikož si ani jeden z celků nechtěl darovat ani centimetr na ledě. V 31. minutě byl blízko strhnutí skóre na stranu domácích Matouš Kratochvíl, jenž se po střele Štěpána Bláhy dostal k odraženému puku, avšak jeho bekhend Honzíka minul. Blízko dalšímu gólu byl Tomáš Jandus, jenž v úniku nejdříve vystřelil do betonu brankáře Dynama a napodruhé trefil tyč, tudíž se skóre neměnilo. Záhy na to přišla pěstní potyčka mezi vsetínským Pavlem Kubišem a pardubickým Vojtěchem Tvrdíkem, oba byli sice vyloučeni, ale počet hráčů na ledě se neměnil, jelikož se jednalo o vyloučení ve stejný moment. Počet hráčů se však měnil až poté, co Miroslav Holec hákoval Daniela Herčíka při jeho pokusu se dostat k bráně s pukem, Pardubice díky tomu měly možnost změnit skóre. Dominik Hrníčko od mantinelu obloučkem dojel až k bráně a kotouč umístil přímo do spodního rohu brány Maxima Žukova, díky tomu hosté využili druhou početní výhodu, a dostali se tak zpátky do vedení, za kterého oba celky i opouštěly ledovou plochu po prostředním dějství. 

Úvod poslední dvacetiminutovky nabídl velký nápor Valachů, velkou šanci v podání Štěpána Bláhy, který napřáhl z první, ale trefil pouze výstroj Honzíka. Vít Jonák našel Markuse Koja, který ale z voleje trefil pouze vnější brankovou konstrukci. Aktivní pětiminutovku zastavil až faul Adama Hořanského, který podrazil jednoho z pardubických hráčů, a nabídl tak hostům možnost odskočit opět o dvě branky. Nebezpečný projektil vyslal Kaplan, jenž od modré poslal kotouč z první, avšak trefil jen hokejku Žukova. Vsetín početní nevýhodu ubránil a vzápětí měl početní výhodu na své straně, jelikož hrálo Dynamo dlouhou dobu v šesti mužích. Michal Hryciow sice nastřelil tyč, ta ale zelenožlutým nestačila na využití přesilovky, a tak se skóre neměnilo. Deset minut před koncem Štěpán Bláha dokázal doslova puk vší silou dotlačit za brankovou čáru. Nejdříve sám Bláha ujížděl, od kotouče byl však odstaven, následně se kotouč odrazil ke Klhůfkovi, který puk posunul za brankáře Honzíka, to ale nestačilo na kompletní přejití kotouče za čáru, tak musel sám pomoct Bláha, a srovnal tak zápas na 3:3. Posléze byl vyloučen Jakub Kynčl za držení, čímž Valaši mohli poprvé jít do vedení. Robin Kaplan v oslabení paradoxně ujel sám na Žukova, branku však trefit nedokázal.

Vsetín se v přesilové hře dostal do vedení poprvé v zápase díky Pavlu Klhůfkovi, který chtěl přihrávat před bránu, ale trefil brusli pardubického Jana Zdráhala, jenž kotouč ztečoval přímo mezi betony Davida Honzíka. Pavel Klhůfek ještě v téže minutě dostal kotouč od Miroslava Holce a na nic nečekal, jelikož vypálil z mezikruží, puk nasměroval přímo do šibenice branky Dynama, a poslal tak domácí do dvoubrankového vedení. Pět minut před koncem si Pardubice sáhly na svůj oddechový čas, čímž chtěly docílit možného snížení. Hosté pár chvil poté také odvolali brankáře Honzíka a v přesile se do puku po přihrávce Jana Mikysky opřel Jan Zdráhal, a dokázal tak snížit. Pavel Klhůfek byl velmi blízko rozhodnutí zápasu, když dostal přihrávku do předbrankového prostoru před prázdnou bránu, ale skvělým zákrokem se blýskl Honzík. Ve velmi rychlém sledu se před branku dostal sám v úniku Rob, jenž ale nedokázal prostřelit brankáře hostí a poté Adam Hořanský trefil tyč. Dynamo minutu před koncem opět odvolalo svého brankáře a pomýšlelo na srovnání. To se jim však přes velký nápor nepovedlo. Vsetín v posledním zápase kalendářního roku 2023 dokázal bodovat za tři body vítězstvím 5:4 proti Pardubicím.

Nejlepší hráči utkání: Ondřej Smetana (VHK ROBE Vsetín) – Tomáš Kaut (HC Dynamo Pardubice B)

Ohlasy k utkání