Hlavní obsah
Aktuální dění

Dům i duši zaplavila povodeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Zumrová

Vysoká hladina Labe

Dům i duši zaplavila povodeň. Vánoce 2023 se zapíší do dějin i kvůli vrtochům počasí.

Článek

Výzva ministra vnitra Víta Rakušana

Ministr vnitra Vít Rakušan vyzval starostky a starosty obcí, aby zrušili pořádání ohňostrojů. Stejně tak vyzývá občany, aby se vzdali oslav se zábavní pyrotechnikou. Podle mého názoru je to velmi dobrý nápad. Já bych nejraději oslavy typu ohňostrojů a odpalování petard zrušila úplně a napořád.

Povodně

Letos kvůli událostem nejen ovlivněným počasím. Přeci jenom, když jeden den napadne 20-30 centimetrů sněhu a druhý či třetí den stoupnou teploty nad nulu stupňů Celsia a do toho se vyskytne téměř celodenní déšť, je průšvih. Hladiny řek velmi rychle stoupají a některé dokonce dosáhly stupeň povodňového ohrožení.

29.12.2023

V tomto dni bylo brzy ráno na 24 místech řeky povodňový stav. Nejvyšší povodňový stupeň ohrožení se vyskytl na dolním Labi, dále na Vltavě v Českém Krumlově.

Mnoho lidí se muselo potýkat s rozlitými řekami a museli čelit následkům povodní. Některé řeky se rozlily do sklepů či nižších pater domů. Takto si rodiny určitě vánoční svátky také nepředstavovaly.

Ohňostroje a zábavní pyrotechnika

Oslavy na Silvestra v podobě veselí jsou v pořádku, přeci jenom lidé nějakým způsobem chtění oslavit konec jednoho roku a přechod do Nového roku. Proč se ale neobejít bez pyrotechniky, petard a ohňostrojů? To by přece šlo bez problémů.

"Oslavy nového roku přilákaly do centra Prahy tisíce lidí. Sanitky během noci vyjely v hlavním městě ke dvěma stovkám případů, většinou se jednalo o lidi v podnapilém stavu nebo zraněné kvůli zábavní pyrotechnice. Kvůli vhození rachejtle do světlíku domu muselo být evakuováno třináct lidí.

Výjimkou byla pouze situace na jihu Čech, kde při požáru zemřel neznámý muž. Jeho těla našli hasiči uvnitř zapálené chaty, jejím majitelem je ale někdo jiný. K vážnému případu došlo také v Drahotěšicích na Českobudějovicku, kde se postřelil opilý muž, který zbraní ohrožoval svou družku. Celkem záchranáři zasahovali u 38 úrazů, zaznamenali také 13 otrav alkoholem u dospělých a jednu u čtrnáctiletého chlapce, který byl převezen na jednotku intenzivní péče. Tři lidé se předávkovali léky a jeden se pod vlivem alkoholu pokusil o sebevraždu.

K mnohem závažnějšímu incidentu došlo ráno v Pardubicích, kde byl pobodán čtyřiadvacetiletý muž. K napadaní došlo nejspíše pod vlivem alkoholu. V Broumovských stěnách na Náchodsku pátrali hasiči dvě hodiny po půlnoci po dvou lidech, kteří v podnapilém stavu ztratili orientaci a zabloudili. Hasiči je našli přibližně 700 metrů od vesnice.

Na Šumpersku se utopil muž, na vině byl zřejmě alkohol."

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/oslavy-prichodu-noveho-roku-probihaly-po-celem-svete-139247

Petardy a rachejtle

Rány z petard a rachejtlí zkrátka velmi vadí dětem, starším lidem a zvířatům. Kromě toho jsou také škodlivé pro životní prostředí. „Do ovzduší se dostane doslova toxická sprcha pro člověka i pro životní prostředí. Zábavní pyrotechnika osvětluje a obarvuje oblohu.“ uvádí vědci z AV ČR. Petr Klusoň a Martin Pivokonský doporučují, aby se zvážil úplný zákaz nebo alespoň zásadní omezení zábavní pyrotechniky.

Přikláním se tedy k vyslyšení výzvy. A nejlépe na všechny následující roky. Pomůže se tím mnohému, předejde se mnoha zbytečným zraněním a nebudeme zbytečně škodit životnímu prostředí.

Autorský text

Zdroje:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/oslavy-prichodu-noveho-roku-probihaly-po-celem-svete-13924

https://www.chmi.cz/

https://vedavyzkum.cz/z-domova/z-domova/cesti-vedci-varuji-pred-ekologickymi-a-zdravotnimi-dopady-ohnostroju

Anketa

Zrušili byste používání zábavní pyrotechniky?
Ano
100 %
Ne
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz