InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • To je andělení!

    neděle 5.5 14:30 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

    Pohádková neděle pro děti.

  • Výlet k pramenům řeky Volyňky

    neděle 5.5 7:20 - Volyně – sraz na vlakovém nádraží

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na pochod Z Kovářova do Kovářova dorazilo rekordních 442 lidí

 Autor: Martin Petřík

    Autor: Martin Petřík

KOVÁŘOV – Tradiční pochod Z Kovářova do Kovářova dnes nabídl dvě trasy. Jedna měřila deset kilometrů a druhá byla o sedm kilometrů delší. Na trase organizátoři připravili dvě občerstvovací stanice ve Vladyčíně a v Předbořicích. Pochodu se zúčastnilo přes 442 lidí, což byl rekord, také několik pejsků a dokonce koně.

 

Start byl jako každý rok v kovářovské restauraci Na Křižovatce. Už před devátou ranní stáli před registrací první lidé. Nakonec jich přišlo 442. Velkému zájmu nahrávalo počasí. „Účast byla určitě rekordní. Nikdy jsme tu tolik lidí neměli. Jednak za to mohlo počasí, ale i to, že jsme změnili termín. Mám od lidí spousty ohlasů, že tento termín jim vyhovoval víc, než když jsme akci měli o svátcích. Mám z toho velkou radost. Zrovna mi volali z občerstvení z Vladyčína, že se jim také zadařilo. Prodali vše, co měli a dokonce museli občerstvení ještě dokupovat," uvedla za organizátory Štěpánka Rybníčková.

Trasa byla značena modrými fáborky a od místa, kde se krátká a dlouhá trasa rozdělovala, byla dlouhá značena žlutou. Nikdo tedy nebloudil. 

Účastníci prošli kolem Kulturního domu v Kovářově a mířili směrem k zemědělskému družstvu. Před ním se vydali doleva, kde minuli Zálužský rybník. Odtud už je trasa vedla k Vladyčínu, kde dobrovolní hasiči připravili buřty, gulášovou polévku a něco dobrého na zahřátí. O pohoštění se postarali Petr Vencl, Vincent McCaffrey, Pavel Kadeřábek, Zdeněk Brůžek starší a Kamil Pfeffer. Všichni ve výborné náladě.

„Oslovili nás z Kovářova, zda bychom neměli zájem občerstvení připravit. Samozřejmě jsme neodmítli. Přípravy probíhaly průběžně během celého týdne. Včera jsme tu byli do večera, dnes topím od šesti ráno, ostatní se sešli v osm a všechno jsme dokončili. Máme nějakých 250 porcí guláše. Museli jsme dojet i pro 100 dalších buřtů, protože jsme dostali zprávu, že jde hodně lidí," popsal starosta SDH Vladyčín Zdeněk Brůžek. Víc času neměl, první zájemci o polévku už dorazili. 

Trasy se pak dělily v Řenkově. Kratší směřovala rovnou do Předbořic a tamní hospody U Kaštanu. Sice tam vypadla elektřina, i tak bylo pro hosty připraveno bohaté občerstvení. „Máme párky, utopence a takovou tu klasiku. Trasa tohoto pochodu vedla přes Předbořice vůbec poprvé. Jinak tradičně chystáme občerstvení na blížící se předbořický pochod. Ten bude, tuším, 13. ledna," řekl hospodský Pavel Máša. Od předbořické hospůdky vedla kratší trasa na křižovatku ve Březí. Dále účastníci kratší trasy prošli Hostínem a poté po hrázi rybníka kolem mlýna. Podél fotbalového hřiště došli k silnici, po které se pak vydali k cíli v Kovářově.

Účastníci delší trasy se z Vladyčína vydali do Zahrádky, odkud směřovali do Radešína a do Jalovčí a Předbořic. V hospůdce U Kaštanu byl mezi prvními František Kuthan z Nového Knína u Dobříše. Ten šel trasu spolu se svým bratrancem Františkem Kostínkem z Milevska a se Stanislavem Žákem z Klučenic. Věkový průměr snížil vnuk Františka Kostínka Jáchym.

„Letošní trasa byla pohodová. Trochu jsme si to zkrátili tím, že jsme ve Vladyčíně nešli dolu na občerstvení, ale šli jsme rovnou do Předbořic. Nebylo to tedy zkráceno o tolik metrů. Jen kousek. Přálo nám dnes počasí. Byla to nádhera. Většinou se šlo po asfaltu, ale i zbylá cesta byla skvělá. Nebyl žádný problém. Kovářovský pochod absolvujeme už po několikáté. Máme to moc rádi. Pokaždé se tu setkáme s přáteli," poznamenal za čtveřici František Kuthan.

V cíli se o dojmy podělili i Žákovi z Klučenic. Na pochod vyrazily sestry Markéta a Karolína spolu s rodiči Simonou a Stanislavem. „Chodíme pravidelně a ten letošní termín je pro nás výhodnější. Když to bylo 26. prosince, tak jsme měli více rodinných zájmů. Tohle nám přesně vyhovuje. Cesta byla nádherná a spolu s krásným počasím to byla krásná procházka," prozradil Stanislav Žák.

Pavel Kahoun z Březí u Kovářova se na trasu vydal s kamarádkou Annou Dlouhou. „Dovolím si říct, že jsme tu od prvního ročníku. Chodíme ještě na Hrejkovku. Ta bývá náročná, když je velký mráz. Poslední byla ale krásná a už se těšíme. Na pochody chodíme kvůli tomu, aby člověk po těch Vánocích měl nějaký pohyb. A rádi jdeme mezi lidi. Dříve chodilo hodně známých. Teď už chodí další generace, známých tu tolik není. Přesto to máme moc rádi," podělila se o dojmy dvojice kamarádů.

Cestu absolvovali také koně. Pocházeli z rodinného ranče z Vepic. „Jdeme s koňmi celý pochod. Jsme rádi, že se můžeme zúčastnit," prozradila Tereza Borovková. Spolu s ní vedly koně ještě Alena Šindelářová a Tereza Fořtová. Sluší se uvést jména také koňských účastníků. Byli to Soudy, Sahir, Jim a Rusty. S nimi šel ještě pes Guccci. 

Poprvé v Kovářově byla Jana Vošahlíková z Milevska spolu se svou kamarádkou Irenou Polodnovou. „Pravidelně chodíme každý rok Hrejkovku. Také se účastníme Prčic. To jsou takové klasické a asi i náročnější pochody než tento. Pro nás je to tady taková příprava na ty delší pochody. Dnes jsme zvolili kratší trasu. Zdejší krajinu známe. Pochody nás baví. Máme možnost vidět krásnou přírodu, a ještě si u toho člověk vyčistí hlavu," řekla za dvojici na startu Jana Vošahlíková.

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Pepa 

    Reagovat

     

    Brcaku tak si udělej pochod v Sepekově a nech nás na pokoji parohaci

    Vloženo 1.1.2024 13:39:50

  • nick 

    Reagovat

     

    Snad jste šli na pochod a ne na žranici.

    Vloženo 30.12.2023 21:06:23

  • Franz 

    Reagovat

     

    Procházka krásná, hasiči z Vladyčína mají velkou pochvalu, v Předbořicích jen nakládaný hermelín a v cíli v Kovařově zavřena kuchyně v restauraci ? :( ….. škoda

    Vloženo 30.12.2023 16:08:54

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace