Matky kvůli vyšší rodičovské chtějí oddálit porod. Když to jde, vyhovíme jim, ujistil lékař

Ostravští vědci jako první na světě objevili mikroplasty současně v lidské plodové vodě a placentě (ilustrační foto).

Od 1. ledna se zvýší rodičovský příspěvek

Od 1. ledna 2024 dojde ke zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun, což některé rodičky motivuje k oddalování porodu. Jak ale říká vedoucí lékař perinatologického centra Gynekologicko-poradnické kliniky VFN Michal Koucký, termín spontánní porodu posunout nelze. Jinak je tomu ale v případě císařských řezů.

„Spontánní porod jako takový se oddálit nedá. Pochopitelně tu ale máme náznaky od maminek, které mají důvod k plánování císařského řezu,“ popsal Koucký ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jedna ku milionu. Žena se vzácnou dělohou porodila ve dvou dnech dvě miminka

Některé rodičky podle něj o posunutí již požádaly. „Pokud to jde, tak jim samozřejmě vyhovíme,“ popsal. Varoval však před „babskými radami“ k oddalování spontánního porodu, které může být pro dítě nebezpečné. „O porodu stejně nakonec rozhoduje samo mimčo,“ podotkl Koucký.

Měsíčně úřady práce vyplácejí kolem 270 000 rodičovských. Čím vyšší měsíční příspěvek lidé pobírají, tím rychleji celý obnos vyberou. V průměru si nechávají vyplácet 9 400 korun za měsíc.

Výdaje na dávku loni činily 33,1 miliardy korun, letos za deset měsíců to bylo 26,2 miliardy korun. Navýšení rodičovské by příští rok podle podkladů k zákonu mělo zvednout sumu z rozpočtu asi o 400 milionů korun. O rok později o 2,2 miliardy korun více, v roce 2026 přibližně o čtyři miliardy korun a v dalších letech pak o 5,5 miliardy Kč.

Opozice i část koaličních partnerů navrhovala výrazně vyšší přidání, a to i těm rodinám, které rodičovskou už teď mají. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ale představuje schválená podoba maximum možného s ohledem na stav rozpočtu. Národní ekonomická rada vlády (NERV) kvůli rychlému zadlužování státu radila rodičovskou zkrátit o rok a podle toho i snížit.

Tagy:
Marian Jurečka porod lékař rodičovský příspěvek Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Michal Koucký