Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Po Pietersové i van der Poel. V Hulstu kralovali domácí, Boroš dokončil dvaadvacátý

Světový pohár cyklokrosařů pokračoval v Hulstu. Mužský závod patřil naprosto jednoznačně Mathieu van der Poelovi, který si připsal sedmou výhru letošní sezony. Nejlepší z Čechů Michael Boroš závod dokončil na dvaadvacátém místě. Ženský závod patřil domácí Puck Pietersové, která dokázala odvrátit závěrečný útok Ceylin Alvadarové. 

Je nám líto, video expirovalo.
Cyklokrosařka Zemanová skončila v Hulstu desátá

Dominance. Tu předvedl v Hulstu Mathieu van der Poel. Cyklistický univerzál dokázal své vedení navyšovat a nikomu nenechal příležitost k vedení byť jen na jediné kolo. Po Puck Pietersové tedy i mužský závod patřil domácímu závodníkovi.

Smolařem celého závodu pak byl bezpochyby Tom Pidcock. Britskému cyklistovi spadl řetěz po kontaktu již v první zatáčce, což vedlo k veliké časové ztrátě. Obdobnou smůlu měl i Wout van Aert, jehož potkal na trati i defekt. Ani jeden však závod nevzdali a předvedli velkolepý comeback. Zatímco Pidcock se dokázal dotáhnout na 25. místo, van Aert finišoval na páté příčce. 

V Nizozemí se představili i Zdeněk Štybar a Michael Boroš. Lépe se závod vyvinul pro Michaela Boroše, jež závod dokončil dvaadvacátý. Do cíle přijel s tříminutovou ztrátou, jeho maximem zůstává jedenácté místo z listopadového závodu v Troyes.

"Už od startu jsem věděl, že nohy nejsou dobré, takže to bylo bohužel trochu trápení. Start se mi docela povedl, ale neměl jsem na to, abych se s nimi udržel vepředu. Mrzí mě to, ale co se dá dělat," uvedl Boroš.

Do první třicítky, ale mimo bodované pozice se vešel ještě 29. Matyáš Fiala, plný počet kol absolvovali také 34. Maximilian Kerl a na 43. místě při premiérovém startu v SP v této sezoně Zdeněk Štybar. "Zde startovat z tak zadních pozic (z 11. řady) není ideální, a proto mě to nijak moc nebavilo. Trať je úzká a technická, a to se předjíždí těžko. Forma ale myslím není tak špatná a uvidíme, kam se to ještě posune," řekl Štybar, který se v 38 letech připravuje na start na MS v Táboře.

Dominantní výkon Pietersové

Stylem start cíl zvládla domácí závod Puck Pietersová. Jedenadvacetiletá závodnice se s rozblácenou tratí vyrovnala ze všech závodnic nejlépe a od počátku udávala tempo zbytku startovního pole. V závěrečném okruhu se však o pořádné drama postarala její krajanka Ceylin Alvaradová, která se na vedoucí závodnici dotáhla. 

Na technicky nejnáročnější pasáži, před hlavním stoupáním, se dokázala dotáhnout na záda Pietersové. Ta si ovšem před domácími fanoušky nenechala triumf vzít.

Ve skupině pronásledovatelek o další pódiová umístění soupeřily Lucinda Brandová a Fem van Empelová. Právě van Empelová ovšem doplatila ve sjezdu na náročné podmínky a kluzký povrch. Při křížení s Lucindou Brandovou již na rozblácené trati nestihla zabránit pádu, který ji v konečném důsledu stál boj a třetí místo. To v cíli patřilo právě Lucindě Brandové.

V Nizozemí nechyběla na startu ani Kristýna Zemanová. Česká jednička skončila desátá celkově a třetí mezi závodnicemi do třiadvaceti let. Druhou z českých závodnic byla Julia Kopecky, která závod dokončila osmadvacátá.

"Jsem spokojená. Tři závody po tréninkové pauze se povedly, snad se ta závodní přestávka vyplatila. Výkon byl dobrý, dobře jsem zregenerovala," řekla Zemanová svazovému webu.

Závod Světového poháru v cyklokrosu v Hulstu (Nizozemsko):

Muži: 1. Van der Poel 59:52, 2. Nieuwehuis -12, 3. Van der Haar -20, 4. Ronhaar (všichni Niz.) -30, 5. Van Aert -43, 6. Sweeck (oba Belg.) -53, ...22. Boroš -3:01, 29. Fiala -4:12, 34. Kerl -4:39, 43. Štybar -5:23, 74. Říman, 76. Kuba oba - 3 kola, Vaníček (všichni ČR) nedokončil.

Průběžné pořadí (po 11 ze 14 závodů): 1. Iserbyt (Belg.) 275, 2. Nieuwehuis 240, 3. Ronhaar 238, ...24. Boroš 56.

Ženy: 1. Pieterseová 51:05, 2. Alvaradová -6, 3. Brandová -12, 4. Van Empelová (všechny Niz.) -16, 5. Casasolaová (It.), 6. Bentveldová (Niz.) obě -1:58, ...10. Zemanová -2:35, 28. Kopecky -6:05, 37. Jeřábková -7:55, 43. Hladíková -1 kolo, 51. Vaníčková (všechny ČR) -2 kola.

Průběžné pořadí (po 11 ze 14 závodů): 1. Alvaradová 312, 2. Brandová 237, 3. Pieterseová 220, ...13. Zemanová 105, 37. Hladíková 17, 48. Kopecky 11, 57. Jeřábková 8, 58. Vaníčková 7

Hlavní zprávy

Nejčtenější články