Střelce na ochozu filozofické fakulty nemohli policisté trefit. Potvrdil to experiment

Střelečtí instruktoři reagují na kritiku.

Střelečtí instruktoři odrážejí kritiku policie

Profesionální skupina střeleckých instruktorů se rozhodla reagovat na kritiku, která se na sociálních sítích snesla na policisty za to, že po útočníkovi z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy nestříleli ze svých služebních zbraní, když na místo dorazili. Pokusu na střelnici v Olešku u Terezína se zúčastnil i reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Podle střelců s výcvikem a zbraněmi, které mají policisté k dispozici, nebylo reálné útočníka na ochozu trefit.

„Různí experti říkají, že policie měla střílet zespoda, ale vlastně to nikdo nezkusil,“ uvedl Zdeněk Charvát, instruktor Hard Tak. Co vůbec měli policisté k dispozici? „Pistole Glocky a dva zásobníky. Střílí s tím na 25 metrů,“ vysvětlil Charvát.

ČTĚTE TAKÉ: Proč otec střelce nic netušil, nechápe expertka. Vysvětlila, proč vraždil právě v Klánovicích

Jenže na Palachově náměstí dělilo policisty od pachatele sto metrů. A měli jen velmi málo času se na vraha zaměřit. „Je tam sedm časových úseků, kdy ten člověk vylezl. Třeba čtyři vteřiny, jedna vteřina a tak dále,“ popsal instruktor.

A reportér si to na střelnici i sám vyzkoušel. „Můžu říct, že pro průměrného střelce, jako jsem já, trefit se na tuhle vzdálenost, je skoro nemožné,“ přiznal Zrno. Celkem vypálili střelci v Olešku přes tisíc ran z pistole a trefili se 54krát. Jak by to dopadlo, kdyby měl policista na místě takzvanou dlouhou zbraň, tedy pušku?

Z 41 ran se Zrno trefil 13krát. Což už je lepší skóre. Celkově padlo z dlouhé zbraně 161 ran a do terče to bylo 55. Jenže běžný policista má natrénováno mnohem méně než muži na střelnici. „Policista ročně vystřílí 400 nábojů. To je pro mě jeden trénink,“ nechal se slyšet Charvát. Zásah policie proti vrahovi z filozofické fakulty nyní šetří GIBS a výsledky budou teprve známy. Z malého experimentu CNN Prima NEWS je ale zjevné, že vinit policisty z toho, že nestříleli na vzdálenost 100 metrů, by bylo hodně nefér.

PODÍVEJTE SE: Postup policie při střelbě na škole prověří i vnitřní kontrola. Výsledky budou v lednu

Tagy: