Závěr roku s českou detektivkou

detektivka2
Užijte si závěr roku 2023 s českými detektivkami! V dnešních knižních tipech vám představíme rovnou pět příběhů, a to jak skutečných, tak fiktivních, které stojí za přečtení. Který je ten pravý pro vás?

Nenechte si ujít druhý díl true crime bestselleru Vrah je v každém z nás, na kterém se podílela zakladatelka podcastu Opravdové zločiny Lucie Bechynková a elitní pražský detektiv Jan Štoček.

Vyšetřování na ostří nože. Pokračování true crime bestselleru.
Zločin nikdy nespí a teď přinese řadu bezesných nocí i vám! Elitní detektiv z pražské mordparty
Jan Štoček opět zapátral v paměti a vytáhl na světlo světa další zásadní případy své kriminalistické kariéry. Spolu s Lucií Bechynkovou, zakladatelkou oceňovaného podcastu Opravdové zločiny, vás zavede přímo na místo činu. Jak probíhalo vyšetřování mediálně známých případů a co šokuje i otrlého kriminalistu? To a mnoho dalšího zjistíte ve strhujícím vyprávění o všech podobách policejní práce.

Vrah je v každém z nás 2

Autoři: Lucie Bechynková a Jan Štoček

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-264-4975-1
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Vrah je v každém z nás 2 vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

Nejprve se kolem poledne stala problematická sebevražda v bytě, kde se starší muž zastřelil a manželka, která zrovna vařila oběd, ve zmatku zvedla pistoli a dala ji v kuchyni na linku. Tím se stala podezřelou z vraždy. Uniformovaní policisté, kteří se na místo dostavili první, tuto okolnost s pistolí správně vyhodnotili jako podezřelou a zalarmovali ostatní složky. Než se vyjasnilo, že muž trpěl posledním stadiem nevyléčitelné nemoci, a potvrdil se motiv, propadl mi u nás v Kongresové ulici o deset minut oběd, a dokonce i kantýna už byla zavřená. Měl jsem velký hlad, ale řekl jsem si, že to do konce pracovní doby vydržím a najím se až doma. (str. 37)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorech

Lucie Bechynková je nejen moderátorka, ale také velká milovnice zločinu. V jeho pasivní podobě, samozřejmě. Aby mohla využít svoji vášeň, rozhodla se příběhy šířit dál a s kamarádkou Bárou založila podcast Opravdové zločiny. Její další cesta tak logicky vedla k napsání stejnojmenné knihy o zločinu. Sama s oblibou říká: „Zůstaňte na svobodě a naživu!“. Její debutový detektivní román nese název Neodpovídej.

Zdroj informací: nakladatelství CPress

Jan Štoček je elitní pražský detektiv, kriminalista s třicetiletou úspěšnou kariérou na oddělení vražd, který má na svém kontě nespočet vyřešených případů, mezi nimi případ sériového vraha Ivana Roubala či vyřešení dnes již legendárních orlických vražd.

Zdroj informací: nakladatelství CPress

————————————————

Do pátrání po vrahovi se pustí Ota Fink – hlavní hrdina knihy Velice dlouhé schody od Jaroslava Velinského. Co myslíte, dokáže ho najít včas?

Na rozhraní Vršovic a Nuslí řádí vrah. Dokáže ho Ota Fink najít dřív, než znovu udeří?
Bezděčný detektiv Ota Fink – v civilu soustružník – se na začátku léta roku 1960 dostane k řešení dalšího případu. Panu Štechrovi, číšníkovi z restaurace U Kryštofa Haranta z Polžic, zmizela blízko jejich bydliště na Dlouhých schodech manželka Marie.
Ota vzápětí zjišťuje, že právě tady, na rozhraní Vinohrad, Vršovic a Nuslí, byla naposledy viděna nejen ona, ale i známý fotbalový reprezentant Konvický.
Další podivné okolnosti, včetně nálezu zakopané lidské hlavy v lepenkové krabici, svědčí o tom, že kdesi v okolí schodiště s málo romantickým výhledem na michelský plynojem a vršovické nádraží řádí bestiální vrah.
Podaří se Otovi vyřešit případ záhadných zmizení a zároveň zbavit podezření z vraždy krásnou Barboru Konvickou? A co o tom všem ví zadumaný dlouhán, tajemný „fantom“ Dlouhých schodů? Není snad vrahem on sám?

Velice dlouhé schody

Autor: Jaroslav Velinský

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-7588-502-9
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Velice dlouhé schody vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Byl jsem otrávenej jak šváb, zkoumal jsem roztodivný záhyby vlastní duše a bylo mi naprosto jedno, jestli je ta ženská kus, nebo není. Ostatní chlapi v soustružně zřejmě na svý duše kašlali zvejška a zdálo se, že je i s mistrem Mrákotou upíšou tý Konvický, co nastoupila v mistrovně za soudružku Čírkovou, provdanou Homolovou, která šla minulej tejden na mateřskou.

Nezapomeňte si stáhnout celou ukázku.

O autorovi

Horník, soustružník, noční hlídač v zoo, umělecký pracovník libereckého Divadla hudby, reklamní grafik a od konce šedesátých let také spisovatel Jaroslav Velinský se narodil v prosinci 1932 v Praze a zemřel v únoru 2012 v Ústí nad Labem. Ve volném čase byl trampem, muzikantem a písničkářem (pseudonym Kapitán Kid), který stál u zrodu hudebního festivalu Porta. Psal sci-fi, dobrodružné a především detektivní příběhy, jejichž neznámějším hrdinou je „český Phil Marlowe“, detektiv-amatér Ota Fink. Dříve než podlehl vlivu americké drsné školy, napsal několik detektivek úplně jiného ražení. Případy penzionovaného kriminalisty Augustina Velikého a jeho přátel se odehrávají v kulisách města, které silně připomíná Liberec, a svými zločiny i literárním stylem se blíží černému humoru. Napsal např. Strašidlo minulosti.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Pres

————————————————

Čeho všeho jsou lidé schopni ve spánku? Opravdu mohou nevědomky spáchat vraždu? Skutečnými případy vražd v náměsíčnosti se zabývá Stanislava Veselá ve svém díle Náměsíční vrazi.

Krvavé zločiny pod vlivem měsíce? Skutečné případy vražd v náměsíčnosti.

Chladné světlo měsíce dopadá na tvář spícího člověka. Ten se najednou zvedá a s vytřeštěnýma očima opouští místnost – stále však spí. Náměsíčnost je reálný fenomén, který inspiroval nespočet popkulturních děl. Věděli jste však, že v tomto stavu lidé mohou nevědomky spáchat vraždu? Poznejte skutečné případy vražd s tajemnou aurou somnambulismu! Které byly vskutku sporné a kdy si pachatel jen pokoušel snížit trest? To a mnohem více zjistíte ve strhujícím true crime vyprávění doplněném o pohled odborníků.

Náměsíční vrazi

Autorka: Stanislava Veselá

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-265-1185-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Náměsíční vrazi vydalo nakladatelství BizBooks v edici Skutečné zločiny.

Ukázka z knihy

Ale proč mezitím jednal, jako by se snažil zahladil stopy? Proč tělo ženy umyl a ostříhal mu vlasy?
Mohl být skutečně celou dobu v nějakém „náměsíčném stavu“? Ano, údajně se nemusel úplně vzbudit a probral se jen částečně – na některé události si pamatuje patrně proto, že v tu chvíli přešel do NREM fáze 1 – do „usínací fáze“, kdy člověk nevnímá realitu na sto procent. Jde o ono částečné vědomí. Proto si Willis mohl „částečné probuzení“ a své následné jednání pamatovat, ale nebyl při něm úplně při smyslech. (str. 42)

Můžete si stáhnout celou ukázku.

O autorce

Stanislava Veselá pochází z jižní Moravy. Ve volném čase se již několik let věnuje tématice true crime a v roce 2019 založila úspěšný YouTube kanál Krimi Příběhy, který je největší svého druhu na československé scéně. Ve své debutové knize se věnuje děsivému fenoménu zločinů v náměsíčnosti. V historii kriminalistiky došlo k mnoha případům, kdy lidé během spánku spáchali obzvlášť ohavné činy, ze kterých mrazí. A před zkušenými kriminalisty vyvstává otázka: opravdu pachatel netuší, čeho se dopustil?

Zdroj informací: nakladatelství BizBooks

————————————————

Oblíbili jste si humorné detektivní příběhy Marie Rejfové o svérázné učitelce Josefíně Divíškové? Pak si nenechte ujít autorčinu sbírku pěti povídek, která vyšla pod názvem Kdo má pod čepicí a jiné povídky.

Svérázná učitelka Josefína Divíšková se vrací ve sbírce pěti napínavých i ztřeštěných příběhů…

Kdo má pod čepicí a jiné povídky

Autorka: Marie Rejfová

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-7588-539-5
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Kdo má pod čepicí a jiné povídky vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Josefína mrkla na radniční věž na opačné straně náměstí. Hodiny unaveně odbily osmou, jako by i ony ztratily chuť v tomhle mrazivém dni cokoliv dělat. Proklestila si cestu skupinkou důchodců namačkaných na hlavní dveře poštovního úřadu a rozladěně přidala do kroku, což bylo vzhledem k ledovce pokrývající dláždění chodníku dost riskantní rozhodnutí.

Využijte odkaz ke stažení celé ukázky.

O autorce

Marie Rejfová pochází z Prahy, vyrůstala v Žatci, v Plzni studovala na Fakultě humanitních studií. Nyní žije s manželem a dvěma dětmi ve Varnsdorfu, kde pracuje jako učitelka v mateřské školce. Psaní beletrie se věnuje od mládí, systematičtěji v posledních několika letech, kdy se úspěšně zúčastnila několika literárních soutěží. V roce 2015 debutovala románem pro mládež Čarověník, na který o rok později navázala volným pokračováním Sestra smrt. Už v těchto knihách naznačila svůj talent odpozorovat a s patřičnou dávkou humoru popsat vztahy mezi obyčejnými lidmi, a zároveň dovedně zprostředkovat atmosféru současného maloměsta, což naplno zúročila v humorných detektivkách s Josefínou Divíškovou. Kniha Jako veš v kožichu je dalším dílem úspěšné detektivní série. Navazuje na Kdo má pod čepicíKdo jinému jámu kopáKdo má za ušimaKomu straší ve věžiKočka myši nenecháKdo maže, ten jede a Když se vosy vyrojíVedle toho je autorkou souboru brilantních arabesek Povídky smíchovské, které jsou přiznanou poctou Janu Nerudovi a Jakubu Arbesovi.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Problémové rodinné vztahy a pečlivě střežené rodinné tajemství – to jsou témata, která se objevují v knize Případ pečetního prstenu od Lucie Pilátové.

Danielin vztah s Lukasem se slibně vyvíjí a Daniela doufá, že se Lukas stane dobrým otcem pro jejího sedmiletého syna. Jenže se o něj začne zajímat i jeho biologický otec. Navíc ji osloví klientka se starožitným prstenem, který skrývá pečlivě střežené rodinné tajemství. Jelikož jde o nemalý majetek, chtivých dědiců je víc a neštítí se ani špinavých praktik. V ohrožení se ocitnou i Danielini nejbližší.

Případ pečetního prstenu

Autorka: Lucie Pilátová

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-025-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Případ pečetního prstenu vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Máma na mě čekala s hrnkem bylinkového čaje. Ubrečená, vyděšená, zestárlá během pár hodin snad o dvacet let.
„Mami,“ objala jsem ji.
„Holčičko moje,“ klepala se jí brada, „bude to dobré. Uvidíš. Lukas Andílka přiveze.“
Sledovala jsem ho, jak pobíhá po bytě a balí se. Za deset minut byl připravený.
„Lásko,“ naklonil se ke mně, „do zítra jsem zpátky i s Timem, tak připrav slavnostní jídlo.“
Neodpověděla jsem. Pokrčil rameny, řekl, že zavolá a odešel. (str. 1)

Dočtěte si ukázku.

O autorce

Lucie Pilátová se dlouhá léta pohybuje v mediální oblasti, v jejímž rámci vyzkoušela různé profese. Pracovala jako redaktorka, editorka a šéfredaktorka. Miluje tajemství zaprášená časem, cestování a humor naplněný ironií. Inspiraci ke svým knihám čerpá nejenom z rodinné historie, ale i z míst, která pravidelně navštěvuje. Ve svém podcastu Temné historky se věnuje příběhům s lehce tajemným pozadím, současně píše i pro online magazín. Žije s manželem a francouzským buldočkem u Sázavy.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVrah je v každém z nás 2

Bechynková, Lucie – Štoček, Jan

CPress, 2023

zobrazit info o knizeVelice dlouhé schody

Velinský, Jaroslav

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeNáměsíční vrazi

Veselá, Stanislava

BizBooks, 2023

zobrazit info o knizeKdo má pod čepicí a jiné povídky

Rejfová, Marie

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizePřípad pečetního prstenu

Pilátová, Lucie

Alpress, 2023

Napsat komentář