Pavel Ryšavý
30. prosince 2023 • 23:25

Pardubice ve finále! Varaďův risk bez brankáře, Dědek křepčil bez saka

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem se do finále Spengler Cupu prostřílela Sparta, teď si dají repete Pardubice. Předvedly velký obrat, za poslední čtyři minuty nasázely tři góly a sebraly výhru Kanadě. Kamery zabíraly majitele Petra Dědka, jak na tribuně v Davosu křepčí při vítězství 4:3. Možná poprvé v životě na hokeji sundal sako... Pardubice nastoupí ve finále turnaje v neděli (12.15) proti domácímu týmu.



Necelých šest minut před koncem Václav Varaďa na lavičce rozehrál pantomimu. Mířila k brankáři Milanu Kloučkovi. Šest prstů znamenalo jasný vzkaz: jestli získáme puk, jdeš z brány. Povedlo se a Dynamo rozjelo pořádnou divočinu. „Věděli jsme, že góly můžeme dát,“ přesvědčoval Martin Kaut. Maséři už přitom v hlavě měli asi mustr, jak vyklidit co nejrychleji šatnu. Blížil se konec v turnaji.

Do té doby měly Pardubice jednu silnější pasáž ve druhé třetině, daly gól na 2:1, ale rozhodčí ho neuznali pro kontakt Jana Mandáta s brankářem. Jinak se zdálo, že kanadský výběr složený převážně z hvězd švýcarské ligy, má všechno pod kontrolou. Do vedení 2:1 šla Kanada, když se sekundu a půl před koncem druhé třetiny prosadil Derek Grant, který má za sebou přes 400 zápasů v NHL.

Třetí zápas ve třech dnech na zámořském výběru vidět moc nebyl. Vedl, dupal si k finále proti Davosu, většinu zápasu výborně zvládal pardubické pokusy o tlak. Přesilovky Dynama? Dvakrát v nich soupeř pelášil sám na bránu, pro Kanadu dlouho malina, pohoda. O to větší, když přesně takhle Grant zvýšil na 3:1.

Jenže Lukáš Radil při hře v šesti snížil. Martin Kaut vyrovnal, BUM! A Matej Paulovič se 40 sekund před koncem výborně namotal do nahození Tomáše Zohorny. Kanadský kouč Bruce Boudreau rychle svolával poradu, vymýšlel odvolání gólmana, ale na výsledku 4:3 se už nic nezměnilo. „Byl to těžký zápas, ale my věřili i za toho špatného stavu,“ líčil Paulovič. Když vyprávěl o své velké trefě, rozpačitě se usmíval: „Nečekal jsem, že tohle Zohy udělá.“ Ale slovenský reprezentant v poslední minutě ukázal střelecký cit.

Narvané hlediště přišlo v Davosu na hokej s tím, že si vybere favorita. Nejdřív přálo spíš Kanadě, ale jak Pardubice rozjely na konci svoji akci „honící pes“, přikláněly se sympatie publika na českou stranu. Dav chtěl vidět příběh, dočkal se. „Atmosféra byla parádní, lidi hnali dopředu obě mužstva. My měli na konci tlak, tak proto asi přáli pak víc nám, bavili se a nám to pomohlo,“ hlásil Matěj Paulovič

Před rokem postoupila do finále nejstaršího turnaje na světě Sparta, ale po nájezdech padla s Amrbi-Piottou. Pardubice zkusí navázat na poslední výhru českého týmu na Spengler Cupu, která se datuje do roku 1982, kdy triumfovala Dukla Jihlava. „Nic pro nás nekončí, chtěli bychom turnaj vyhrát,“ dodal Kaut.

Góly

Domácí: 24:37. Radil, 56:04. Radil, 58:37. Kaut, 59:21. Paulovič

Hosté: 20:24. Hazen, 39:58. Grant, 42:00. Grant

Sestavy

Domácí: Klouček (Will) – Čerešnák, Dvořák, Košťálek, Vála, Hrádek, Hájek, Bučko – Hyka, Sedlák (C), Pochobradský – Radil, Zohorna, Kousal – Kaut, A. Musil, Cienciala – Paulovič, Poulíček, Mandát – Říčka.

Hosté: Dell (Milic) – Smith, Heatherington, Leslie, Beaudin, Jordie Benn (C), Bealieu, Gélinas – Hazen, Knight, DiDomenico – Joly, Grant, Quenneville – Ang, Jooris, Morley – Sceviour, Rizzo, Audette – Asselin.

Rozhodčí

Stadion

Vaillant Arena, Davos

Vstoupit do diskuse
6