Hlavní obsah

Švestičky a metelesku blesku. Na talíři to mám odmalička, směje se Hujer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjmení Hujer nosí v Česku celkem 245 lidí. Jedním z nich je i hokejista Jakub Hujer, který reprezentuje český výběr na probíhajícím mistrovství světa hráčů do 20 let. Při pohledu na jmenovku na jeho zádech si téměř všichni filmoví fajnšmekři vybaví filmovou postavu podlézavého Hujera z kultovního snímku Marečku, podejte mi pero. „Odmalička to mám na talíři,“ usmívá se 19letý útočník.

Foto: IIHF

Český reprezentant Jakub Hujer se potýká s úsměvnými narážkami na své příjmení

Článek

Göteborg (od našeho zpravodaje)  „Hujer, metelesku blesku!“ nebo „To jsem si dovolil na ukázku ze své zahrádky pár švestiček, jestli se neurazíte“. Tyhle hlášky ze 47 let starého filmu Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka už zlidověly. „Samozřejmě je slýchám často,“ potvrdil Hujer.

Už ne tolik od svých spoluhráčů vrstevníků, ale na šampionátu ve Švédsku si stejně někdo rýpne. „Sem tam si na mě houknou ti starší z realizačního týmu,“ prozradil důrazný forvard. „A často to čtu v komentářích nebo dostávám i rýpance do zpráv. Někdo se pořád najde,“ culil se.

Někdy dokáže najít i originální narážku na své příjmení. „Občas si na internetu přečtu i dobrý vtip,“ líčil. „Neštve mě to. I když je to pořád dokola. Ale co už,“ smál se. Sám přitom není fanouškem slavného snímku. „Viděl jsem to jenom jednou v životě. Navíc z donucení rodičů. Ani jsem to nevydržel dokoukat,“ překvapil.

Na mistrovství však není zajímavý pouze příjmením, ale i stylem hry. Jeho nominace se jevila jako překvapivá, liberecký rodák však dostal roli, která mu sedí. Se svými 190 centimetry a 93 kilogramy ve čtvrté formaci boří hru soupeře. „Snažím se hrát svůj jednoduchý fyzický hokej a vzít soupeři co nejvíc sil,“ vysvětloval.

Proti Američanům naskočil coby třináctý útočník, ale od poloviny zápasu vystřídal ve čtvrté lajně Matěje Přibyla. „Musím v tu chvíli úplně zapomenout, že jsem nehrál. Udělám pár dřepů, skočím tam a prostě to odmakám,“ popisoval.

Kouč Augusta si pochvaloval, jak žila celá střídačka včetně náhradníků. O to se staral i křídelník z týmu Rimouski působící v kanadské juniorce QMJHL. „Atmosféra musí být. Hlavně od kluků, kteří tolik nehrajou, protože mají logicky nejvíc síly,“ říkal.

V minulých letech sice odehrál pár zápasů za reprezentační šestnáctku, sedmnáctku i osmnáctku, ale na vrcholnou akci se doposud nedostal. „O to větší čest je být teď tady. Jsem nadšený,“ rozplýval se.

A liboval si, že do Frölundaborg areny, kde Češi hrají skupinu B, si taky konečně začínají nacházet cestu i fanoušci. Protože třeba na úvodní derby se Slováky nebyla v hledišti ani tisícovka diváků. „Čekali jsme, že to na mistrovství světa bude lepší. Říkali jsme si se spoluhráči, co taky hrají v Kanadě, že to je hodně zvláštní. Protože my jsme zvyklí na plné zimáky. Ale zápas od zápasu chodí víc lidí,“ poznamenal.

Teď hlavně doufá, že národní tým na silvestra zvládne poslední zápas ve skupině proti Švýcarsku (od 17:00) a postoupí do čtvrtfinále ze třetího místa. „Svůj výkon posouváme každým zápasem,“ ocenil Hujer.

Reklama