Rod Harrachů je v Česku spojen s lyžemi, rajčaty, sklárnou i Národním muzeem, přibližuje kastelán

Končící rok 2023 vyhlásil Národní památkový ústav Rokem Harrachů, na Národním muzeu letos přibyla bustu Jana Nepomuka Harracha. „Byl prvním ředitelem v budově Národního muzea. Vždycky tvrdil, že se cítí s muzeem být jedno tělo, jedna duše,“ vypráví kastelán zámku Hrádek u Nechanic Martin Rejman. „Odkaz Harrachů je na našem území neustále živý a tento rok propojil neuvěřitelné množství dobrých lidí, kteří ho nesou dál,“ dodává pro Radiožurnál.

Rozhovor Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Nepomuk František hrabě Harrach

Jan Nepomuk František hrabě Harrach | Foto: Jaroslav Hoření | Zdroj: Český rozhlas

Rod Harrachů se podle všeho hodně zasloužil o českou státnost, o vlastenectví, ale třeba také o lyžování. To je pravda, anebo jde o zkreslenou představu lyžníků?
Uvádíme to na pravou míru. Krakonoš a lyžníci je moc hezký film. Ovšem ten hrabě Weinach našeho Harracha spíše jenom vzdáleně připomíná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Nepomuk Harrach nikdy nebral funkce jen jako čestné. Vždy se snažil zapojit a zlepšit stav věcí, vypráví kastelán zámku Hrádek u Nechanic Martin Rejman

Hrabě Jan Nepomuk, který tam má vystupovat, krásně uměl česky, psal i mluvil. Vždycky mluvil o češtině jako o svém jazyku, to za prvé.

A za druhé skutečně roku 1892 přivezl lyže, ale pro své pracovníky v Krkonoších. Už pět let předtím, v roce 1887, Josef Rösler-Ořovský sjíždí nedaleké Václavské náměstí. Mám trochu podezření, jestli ho přitom náhodou Jan Nepomuk neviděl a neřekl si: „To není špatný nápad, to by se v Krkonoších líbilo.“

Říkáte, že Harrach přivezl lyže pro svoje zaměstnance, to znamená pro lesníky?
Přesně tak, aby co nejlépe zdolávali zasněžené vrcholky našich nejvyšších hor. Zároveň je nutno podotknout, že to dopomohlo k rozvoji zimní turistiky. A v podstatě od té doby známe zimní sezónu v Krkonoších tak jako dnes.

Rajčata i čokoláda

Kromě lyží se Jan Nepomuk Harrach a jeho rod zasloužili i o to, že máme rajčata?
Ano. To už ale musíme vyrazit ještě trošku dále do historie, do 17. století, k Ferdinandu Bonaventurovi. Jeho žena si už v 70. letech objednává tuto pochutinu, do té doby se rajčata označovala spíše jako jedovatá okrasná záležitost.

Pak jim najednou zachutnala, takže se dovezla ze Španělska a během 17. století se stala součástí dobových kuchařek.

Kdybychom pokračovali v gastronomické stopě rodu Harrachů, tak je tu ještě čokoláda...
... a ta se zase pojí s kardinálem Arnoštem Vojtěchem z Harrachu, který ji ochutnal na španělském dvoře a přivezl si ji s sebou do Čech, tenkrát v tekuté podobě jako horkou čokoládu.

Před 135 lety se začala psát historie lyžování v českých zemích. Rössler-Ořovský sjel Václavské náměstí

Číst článek

Vznešenost zavazuje

Jaká slova rod Harrachů nejvíc charakterizují?
Dlouho jsme nad tím přemýšleli. Mají rodové heslo, Jan Nepomuk měl své osobní heslo, ale v podstatě jsme to shrnuli do starého francouzského úsloví, že vznešenost zavazuje.

To definuje Harrachy absolutně přesně. Byli si vědomi toho, že se musí zasadit o svůj národ, že pokud mají dáno, tak musejí zase dávat dál.

Jsou poslední dny Roku Harrachů, roku 2023. Jako by ovšem Památkový ústav předával štafetu Krkonošskému národnímu parku, protože se musíme zmínit také o tom, že první rezervace v Krkonoších byla dílem, inspirací Jana Nepomuka Harracha...
Je to tak. První zahrada ležela nedaleko Labské boudy. Poté byla přesunuta trochu níže, protože přece jen podnební podmínky u Labské boudy nejsou pro botanickou zahradu, nebo spíše zahrádku, úplně příznivé.

A také se Jan Nepomuk Harrach zasazoval o to, aby Jan Buchar vytvořil oázu v našich nejvyšších horách. Na to navázal v podstatě Klub českých turistů, protože tam vznikly nejrůznější Harrachovy cesty a kameny. A možná i proto byl jmenován prvním čestným členem právě tohoto spolku.

Mecenáš Harrach

Co dalšího má rod Harrachů na svědomí? To jsme ještě nemluvili o sklárnách.
Samozřejmě. Harrachov je s rodem Harrachů neodmyslitelně spjatý od počátku 18. století. Právě jim patřily světoznámé sklárny v městské části Nový Svět, které fungují dodnes.

W. Kretschmer: Jan Nepomuk František hrabě Harrach, olej, plátno, konec 19. století | Zdroj: archiv PaedDr. Jana Luštince, foto: Karel Hník

Dokonce v tamějších sklárnách byl letošní Rok Harrachů zahájen. A svědčí to o jednom: že odkaz Harrachů je na našem území neustále živý a tento rok propojil neuvěřitelné množství dobrých lidí, kteří ho s sebou nesou dál.

Je pravda, že se rod zasloužil také o včelařství?
Velmi. Zase jsme u postavy hraběte Jana Nepomuka. Byl to mecenáš, podporoval neziskové organizace, ale i dobrovolné spolky. Byl dokonce jmenován hlavní osobností Včelařského spolku u nás.

Vždycky, když byl někde předseda, ředitel a podobně, nikdy funkce nebral jenom jako čestné, vždycky se snažil do nich zapojit a zlepšit stav věcí. Nebál se mnohdy sáhnout do vlastních prostředků. Ať už finančních, nebo tím, že povolal své úřednictvo, pokud někde chybělo.

Poslechněte si celý rozhovor, audio je nahoře v článku.

Jan Pokorný, vma Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme