Nový turecký dron ANKA-3 s rozpětím křídel 24 metrů už je ve vzduchu. Má být mnohem pokročilejším nástupcem letounu Bayraktar TB-2

Společnost Turkish Aerospace Industries poprvé představila let nového bezpilotního letounu ANKA-3. Bezpilotní letoun má být mnohem pokročilejším nástupcem letounu Bayraktar TB-2, píše portál Defencexp. Specifikace stroje, který váží až sedm tun, je impozantní.

Dron ANKA-3 byl veřejnosti poprvé představen na pařížském leteckém veletrhu v červnu 2023. Konstrukce letounu vychází z letounu ANKA-S, který je již ve výzbroji tureckého letectva. Očekává se, že nový bezpilotní letoun bude ve všech ohledech lepší – bude větší, modernější a účinnější.

První let prototypu bojového dronu trval 70 minut a je prvním z mnoha testů, které nový stroj čekají. Bezpilotní dron vystoupal do výšky přibližně 2 400 metrů a zrychlil na rychlost téměř 280 km/h. Úspěšný let ocenil turecký prezident Recep Erdogan. „Doufáme, že díky své pokročilé technologii, konstrukci a vlastnostem náš letoun významně přispěje k obraně naší země,“ uvedl na platformě X.

Turkish Aerospace Industries inzeruje dron s jeho unikátními schopnostmi z hlediska výzbroje – bezpilotní letoun může nést rakety ve svých vnitřních komorách a na dvou úchytných bodech na trupu a křídlech. Nosnost jednoho letounu má dosahovat tisíce kilogramů.

Bojové bezpilotní letouny se ani v nejmenším nepodobají těm, které by mohl používat civilista například k natáčení videí z dovolené. ANKA-3 má rozpětí křídel až 24 metrů a maximální výšku 12,2 km. Dron je vybaven senzory, včetně satelitního komunikačního systému, elektrooptického/infračerveného (EO/IR) senzoru, radaru se syntetickou aperturou (SAR) a systému elektronického boje (EW).

Turecká společnost získala celosvětovou proslulost poté, co se dron její výroby (Bayraktar TB2) ukázal jako mimořádně účinný během války na Ukrajině.

Turecká armáda je silná. Erdogan nešetří na vývoji
Turecké ozbrojené síly jsou jedním z nejsilnějších vojenských svazů v Evropě. Podle některých statistik se bojový potenciál této armády musí umístit na druhém místě v NATO, hned za Spojenými státy. Zároveň je třeba mít na paměti, že Turci na rozdíl od jiných zemí stále čerpají „lidskou sílu“ z branné povinnosti (s výjimkou letectva, které je založeno na profesionálním personálu).

Turecký průmysl vytváří nejen bezpilotní letouny, ale také bojová vozidla, celé raketové houfnice a útočné pušky. V říjnu Turci schválili rozpočet armády na rok 2024, v němž je na další rozšiřování vyčleněno v přepočtu více než 900 miliard korun.

Zdroj: Defencexp