Sexuální idoly, rockové hvězdy i významní politici. Za koho v roce 2023 truchlil celý svět?

Rok 2023 se blíží ke svému konci a s ním přichází i čas se zastavit a vzpomenout si na osobnosti, které nás letos sice opustily, ale zanechaly za sebou nesmazatelnou stopu. Svět se rozloučil s křehkým hlasem Sinéad O’Connorové i energií rockové babičky Tiny Turnerové. Fanoušci seriálu Přátelé ztratili svého oblíbeného Chandlera Binga v osobě herce Matthewa Perryho. A milovníci ságy o Harrym Potterovi se museli rozloučit s Michaelem Gambonem, představitelem Albuse Brumbála.

HERCI

  • Gina Lollobrigidaová (16. ledna, 95 let)

V polovině ledna zemřela jedna z nejznámějších tváří italské poválečné kinematografie a sexsymbol 50. a 60. let 20. století Gina Lollobrigidaová. K jejím nejslavnějším filmům patří Krásky noci, Fanfán Tulipán, Zvoník u Matky Boží, Chléb, láska a žárlivost či Italské prázdniny. Mimo to byla také nadanou sochařkou a fotografkou –⁠ její umění bylo vystavováno po celém světě a získala za něj řadu ocenění.

  • Lisa Loringová (30. ledna, 64 let)

Milovníky amerického kultovního seriálu Addamsova rodina, který běžel v letech 1964 až 1966, zasáhla na konci ledna smutná zpráva o smrti původní představitelky Wednesday Lisy Loringové. Po prodělané mrtvici byla na přání rodiny odpojena od přístrojů. Herečka se objevila také v seriálech The Pruitts of Southampton nebo The Girl from U.N.C.L.E. a hrála i v několika filmech. Svou dětskou roli však nikdy netrumfla a diváci si ji budou navždy pamatovat jako temnou dívku s dlouhými copy a zádumčivým pohledem.

  • Raquel Welchová (15. února, 82 let)

Stačil jediný snímek a z herečky Raquel Welchové se přes noc stal sexsymbol filmového plátna 60. a 70. let. Byl jím film Milion let před Kristem, kde však více než hereččin výkon zaujal její oděv – odvážné kožené bikiny. Později však dokázala, že není jen hezkou tváří, ale i talentovanou herečkou. Obdržela řadu ocenění včetně Zlatého glóbu, který si odnesla za nejlepší ženskou filmovou roli v muzikálu nebo komedii díky snímku Tři mušketýři z roku 1974. Dále zazářila například ve filmech Zvíře nebo Pravá blondýnka. Herečka nás opustila ve věku dvaaosmdesáti let.

  • Ray Stevenson (22. května, 58 let)

Za záhadných okolností zemřel v pouhých osmapadesáti letech herec Ray Stevenson. V době úmrtí natáčel film na italském ostrově Ischia. Stevensona proslavil seriál Řím, v němž ztvárnil postavu Tita Pulla. Dále se objevil také v seriálech DexterPod černou vlajkou a Vikingové. První větší filmovou roli získal ve filmu o králi Artušovi. Jeho obliba u fanoušků ale výrazně vzrostla až poté, co si zahrál v Thorovi, a to hned ve třech dílech.

  • Glenda Jacksonová (15. května, 87 let)

V polovině května nás opustila slavná herečka, držitelka dvou Oscarů a bývalá členka britské dolní komory Glenda Jacksonová. Někdejší členka Královské shakespearovské společnosti získala v roce 2020 ocenění Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) pro nejlepší herečku za film Hledá se Elizabeth. Další slavné role ztvárnila ve filmech Zamilované ženy, Na úrovni či Král Lear.

  • Angus Cloud (1. srpna, 25 let)

Hvězda seriálu Euforie zemřela v pouhých pětadvaceti letech. Mladý herec Angus Cloud se zřejmě předávkoval fentanylem, kokainem, metamfetaminem a dalšími drogami, přivolaní záchranáři mu už bohužel nemohli pomoct. Cloud se dlouhodobě potýkal s duševními potížemi, krátce před jeho vlastní smrtí mu navíc zemřel otec a podle rodiny se herec se ztrátou těžce vyrovnával.

  • Michael Gambon (28. září, 82 let)

Představitel Brumbála ve filmové sérii o čaroději Harrym Potterovi Michael Gambon zemřel ve věku dvaaosmdesáti let. Oceňovaný divadelní a filmový herec byl v roce 1998 povýšen do rytířského stavu za zásluhy v zábavním průmyslu. Významným snímkem jeho kariéry byl také televizní film Cesta do války, v němž si zahrál amerického prezidenta Lyndona Johnsona. Za tuto roli byl nominován na ceny Emmy a Zlatý Glóbus. Hrál také ve filmech Gosford Park a Ospalá díra.

  • Suzanne Somersová (15. října, 77 let)

Svůj třiadvacetiletý boj s rakovinou prsu prohrála známá herečka Suzanne Somersová. Diváci ji znali především z úspěšné série Krok za krokem, ve které ztvárnila matku rozsáhlé rodiny Carol.

  • Matthew Perry (28. října, 54 let)

Fanoušky seriálu Přátelé zdrtila na konci října zpráva o úmrtí představitele Chandlera Binga Matthewa Perryho. Byl nalezen ve svém domě v Los Angeles bez známek života. Herec dlouhé roky bojoval se závislostí na lécích a alkoholu. Před nedávnem vyšly jeho memoáry nazvané Friends, Lovers and the Big, Terrible Thing (Přátelé, milenky a ta velká, příšerná věc), v níž popisuje stále se opakující léčbu.

HUDEBNÍCI

  • Lisa Marie Presleyová (13. ledna, 54 let)

Jediná dcera rokenrolové legendy Elvise Presleyho Lisa Marie zemřela ve věku čtyřiapadesáti let na zástavu srdce. I ona se po vzoru otce věnovala hudební kariéře, v roce 2003 debutovala albem To Whom It May Concern. Po něm následovala alba Now What v roce 2005 a o sedm let později Storm and Grace. Za svůj život byla čtyřikrát vdaná – s muzikantem Dannym Keoughem, králem popu Michaelem Jacksonem, hercem Nicolasem Cagem a hudebním producentem Michaelem Lockwoodem.

  • David Crosby (19. ledna, 81 let)

V roce 2023 odešel také jeden z nejvlivnějších rockových zpěváků 60. a 70. let a spoluzakladatel skupiny The Byrds a kvarteta Crosby, Stills, Nash & Young. David Crosby byl proslulý nejen svým hudebním talentem, výrazným hlasem a schopností psát písně s hlubokými texty, ale bohužel také dlouhodobým užíváním alkoholu a drog.

  • Tina Turnerová (24. května, 83 let)

„Rocková babička“ Tina Turnerová opustila tento svět po dlouhé nemoci v květnu. Americko-švýcarská zpěvačka, charakteristická svým chraplavým hlasem, byla součástí světové popmusic dlouhých 60 let. Turnerová nebavila jen zpěvem, její koncerty bývaly velkou show. Zpěvačka nosila také odvážné kostýmy, jejich typickým znakem byly především minisukně a vysoké podpatky. Mezi její nejznámější hity patří Simply the Best, We Don't Need Another Hero, Typical Male či titulní píseň z bondovky Golden Eye.

  • Jane Birkinová (16. července, 76 let)

Britská herečka, režisérka a zpěvačka Jane Birkinová zemřela ve věku šestasedmdesáti let v Paříži. Na svém kontě má padesátku filmů a dvě desítky alb včetně živých nahrávek. Femme fatale a sexsymbol 70. let vešla do povědomí také soužitím s velkou osobností francouzské kultury – šansoniérem a bouřlivákem Sergem Gainsbourgem. V roce 1969 dvojice vydala svůj nejslavnější a kvůli otevřenému sexuálnímu podtextu i velmi kontroverzně přijatý hit Je t’aime, moi non plus. Francouzská značka Hermès po umělkyni pojmenovala velmi žádanou kabelku takzvanou Birkin bag. Zájemkyně vyjde na tisíce dolarů a v pořadníku na ni čekají i roky.

  • Tony Bennett (21. července, 96 let)

Sametový hlas a elegance. Dvě slova vystihující amerického zpěváka Tonyho Bennetta, který zemřel na konci července po boji s Alzheimerovou chorobou. Během své kariéry vydal více než padesát studiových alb, mezi jeho nejznámější hity patří Rags to Riches nebo New York State of Mind. Jeho velkým fanouškem byl i zpěvák Karel Gott.

  • Sinéad O’Connorová (26. července, 56 let)

V pouhých šestapadesáti letech odešla do hudebního nebe éterická irská zpěvačka Sinéad O’Connorová. Proslavil ji emotivní hlas, krátký sestřih vlasů a hit Nothing Compares 2U, který byl hudebním magazínem Billboard dokonce vyhlášen jako nejlepší světový singl roku 1990. Herečka trpěla psychickými problémy –⁠ v roce 2021 jí byla diagnostikována bipolární porucha, komplexní posttraumatická stresová porucha a hraniční porucha osobnosti. Rok a půl před její smrtí navíc spáchal sebevraždu její syn Shane, což ji hluboce zasáhlo.

  • Jimmy Buffett (2. září, 76 let)

Na začátku září opustil hudební svět oblíbený muzikant Jimmy Buffett, jehož proslavil zejména hit Margaritaville. Buffetovy koncerty prosluly uvolněnou a radostnou atmosférou, hudebník často vystupoval v košili s tropickými motivy, v sandálech či bos. Jeho hudba byla ovlivněna stylem country, on sám ji kdysi nazval „opilým karibským rokenrolem“.

  • Gary Wright (5. září, 80 let)

Americký zpěvák Gary Wright zemřel v osmdesáti letech na začátku září, před smrtí trpěl demencí a Parkinsonovou chorobou. Proslavil se zejména hity Dream Weaver a Love is Alive. Wright byl známý tím, že živě vystupoval na přenosné klávesy a jako jeden z prvních mainstreamových umělců představil syntezátor v popu, čímž položil základy dnešního hudebního průmyslu. Inspiraci u něj našla i taková jména jako Eminem, Jay-Z a další.

VĚDCI

  • John Goodenough (26. června, 100 let)

Americký vědec německého původu John Goodenough, který zemřel ve věku sta let, byl nejstarším laureátem Nobelovy ceny za chemii. Získal ji v roce 2019 za vývoj lithium-iontových baterií, které se v současné době využívají po celém světě k napájení přenosných elektronických zařízení.

  • John Edward Warnock (21. srpna 2023, 82 let)

Technologický génius John Edward Warnock odešel ve věku dvaaosmdesáti let. V roce 1982 spolu s Charlesem Geschkem pomohl založit společnost Adobe a přeměnil ji v softwarovou velmoc, která se stala páteří internetu. Během své dlouhé kariéry přinesli Warnock s Geschkem světu programy jako Illustrator, Photoshop, Premiere Pro či formáty souborů PDF a Acrobat.

POLITICI

  • Jevgenij Prigožin (23. srpna, 61 let)

Podnikavý „kuchař“ si znepřátelil ruského prezidenta Vladimira Putina, a to ho zřejmě stálo život. Jevgenij Prigožin byl podle Ruské federální agentury pro leteckou dopravu Rosaviacija mezi deseti oběťmi pádu letadla v ruské Tverské oblasti. Přitom ještě pár měsíců před smrtí velel vagnerovcům táhnoucím na Moskvu. Dříve než spoluzaložil obávanou žoldnéřskou skupinu, živil se podnikáním v gastronomii, což mu vytvořilo cestu právě k vládci Kremlu.

  • Dianne Feinsteinová (29. září, 90 let)

Nejstarší senátorka USA Dianne Feinsteinová zemřela v úctyhodných devadesáti letech, v poslední době se potýkala se zdravotními problémy. Byla jednou z nejznámějších tváří Demokratické strany a během své dlouhé kariéry se v Senátu snažila prosadit například přísnější kontrolu zbraní, věnovala se ochraně životního prostředí nebo přístupu k interrupcím.

  • Henry Kissinger (29. listopadu, 100 let)

Ve věku sta let odešel americký politik, diplomat a politolog Henry Kissinger, který byl veteránem diplomacie minulého století. Od konce 60. let působil jako bezpečnostní poradce dvou amerických prezidentů a v letech 1973 až 1977 diplomacii USA vedl. Svým pragmatickým přístupem k řešení problémů si získal řadu obdivovatelů. Pro jiné se ale naopak stal zosobněním pleticháře, který neváhal v zájmu dosažení svých cílů podporovat i diktátorské režimy. Kissinger, který v diplomacii aktivně působil i po oslavě 100. narozenin, byl také nositelem Nobelovy ceny za mír.

UMĚLCI

  • Paco Rabanne (3. února, 88 let)

Uznávaný módní návrhář španělského původu Paco Rabanne, vlastním jménem Francisco Rabaneda y Cuervo, zemřel na začátku února ve věku osmaosmdesáti let. V šedesátých letech 20. století se proslavil především svými metalickými a futuristickými modely. Tvořil šaty například z papíru, zrcátek, kovových kroužků, ale třeba i z čokolády. Později přešel na modelovou konfekci a výrobu luxusních doplňků a parfémů.

  • Carlos Saura (10. února, 91 let)

V únoru odešel jeden z nejznámějších španělských filmových tvůrců 20. století Carlos Saura. Proslul zejména svými psychologickými dramaty Krvavá svatba, Tango, Flamenco, Salomé, Iberia a Fado. Podle deníku El País byl Saura „posledním klasikem španělské kinematografie“.

Mary Quantová (13. dubna, 93 let)

Geometrické střihy, plastové pláště, kabelky na dlouhém pásku přes rameno, barevné punčocháče a především minisukně – to je móda neodmyslitelně spjatá se 60. lety ve Velké Británii. A nestál za ní nikdo jiný než návrhářka Mary Quantová, která opustila tento svět ve třiadevadesáti letech.

  • Cormac McCarthy (13. června, 89 let)

V devětaosmdesáti letech zemřel jeden z nejvýznamnějších spisovatelů americké historie Cormac McCarthy. Agentura AP ho označila za pravděpodobně největšího amerického romanopisce od dob Ernesta Hemingwaye nebo Williama Faulknera. McCarthy bývá rovněž považován za kronikáře moderní Ameriky. Mezi jeho nejznámější díla patří román Krvavý poledník, Tahle země není pro starý či Cesta.

  • Françoise Gilotová (6. června, 101 let)

Francouzka Françoise Gilotová zesnula v New Yorku na začátku června. Jednalo se o slavnou a talentovanou malířku, její díla se vystavovala po celém světě. Proslula především svým vztahem s o více než čtyřicet let starším Pablem Picassem. Jako jediná z jeho partnerek ho opustila a o jejich vzájemném vztahu napsala knihu Život s Picassem. S umělcem počala také dvě děti, syna Clauda a dceru Palomu. Obrazy Gilotové visí na zdech Metropolitního muzea a Muzea moderního umění v New Yorku nebo v pařížském Centre Pompidou.

SPORTOVCI

  • Ken Block (3. ledna, 55 let)

Ken Block byl známý nejen jako profesionální rallye jezdec, ale také jako neuvěřitelně zručný řidič v sérii videí Gymkhana, v níž jezdil na nebezpečných tratích a překážkových drahách. Zahynul při tragické nehodě v okrese Wasatch ve státě Utah, když se na něj na strmém svahu převrátil jeho sněžný skútr.

Bobby Hull (30. ledna, 84 let)

Ve čtyřiaosmdesáti letech odešel slavný kanadský hokejista Bobby Hull. Legendární útočník NHL zářil v dresu Chicaga, s nímž jednou vyhrál Stanley Cup. Pro jeho rychlost na ledu a blonďaté vlasy se mu přezdívalo „The Golden Jet“ (v překladu Zlatý tryskáč, pozn. red.). V roce 1983 byl uveden do hokejové síně slávy a dodnes je považován za jednoho z nejlepších hráčů.

Jim Brown (20. května, 87 let)

Legenda amerického fotbalu, herec a aktivista Jim Brown zemřel ve věku sedmaosmdesáti let. Debutoval v sezóně 1957, za svou devět let dlouhou kariéru byl jednou vyhlášen nejužitečnějším hráčem ligy. Mimo to byl také hercem, pravděpodobně nejznámějším filmem, ve které si zahrál, je Tucet špinavců. Velmi se prosazoval i v oblasti občanských práv –⁠ jako Afroameričan bojoval za rovnost ve sportu.

Bray Wyatt (25. srpna, 36 let)

Svět profesionálního zápasu zasáhla na konci srpna smutná zpráva, opustil ho bývalý šampion World Wrestling Entertainment (WWE) Bray Wyatt. V šestatřiceti letech ho postihl infarkt. Kariéru profesionálního zápasníka odstartoval v roce 2009, kdy se připojil k vývojovému programu WWE, v němž s výjimkou ročního období mezi červencem 2021 a zářím 2022 působil až do své smrti. Vystupoval pod nejrůznějšími pseudonymy – Husky Harris, Alex Rotunda, Duke Rotundo či děsivé alter ego The Fiend.

Tagy: