Tomáš Holý coby malý chlapec patřil mezi naše nejobsazovanější herce a přecházel takřka z role do role. Jednou z nich byla i úloha Petra Mráze ve filmu Prázdniny pro psa. A právě při natáčení této rodinné komedie režisérky Jaroslavy Vošmikové se seznámil i s o rok mladší herečkou Monikou Kvasničkovou.

Zdroj: Youtube

Šlo o život

Ve filmu se objevila i celá řada jiných dětských herců. A jak to tak bývá, děti při pauzách během natáčení vymýšlely různé vylomeniny anebo zkrátka běhaly po lese, aby se zabavily. Právě Monika Kvasničková se ale v jeden moment přiblížila k jezu, když jí najednou uklouzla noha a ona spadla do vody. Proud vody ji ihned stáhnul pod hladinu. „Pomalu jsem se smiřovala se smrtí, když v tom najednou po mně sáhla něčí ruka a vytáhla mě ven,” vzpomínala před časem herečka na děsivý moment. A jejím zachráncem nebyl nikdo jiný než tehdy dvanáctiletý Tomáš Holý.

Báli se cokoliv říct

Tomáš a Monika se v té době shodli, že si incident raději nechají pro sebe a nikomu z dospělých o něm neřeknou. Přece jen by nikdo z tvůrců filmu neměl zrovna dvakrát velkou radost z toho, že se děti při pauzách potulují po okolí a může se jim stát něco zlého.

Monika s Tomášem ale byli pochopitelně mokří, a tak se jich režisérka ptala, co se jim stalo. Tomáš rychle přišel s vysvětlením, že skočili do vody pro psa.

Léta střežené tajemství

To, že Tomáš Holý zachránil Monice Kvasničkové život, vyšlo najevo až po dlouhých deseti letech od natáčení. Dokonce až poté, co herec tragicky zemřel při autonehodě. O zážitku z dětství se Monika Kvasničková rozpovídala na jeho zádušní mši, kde mu se slzami v očích znovu poděkovala za záchranu života.

Těžký osud

Monika Kvasničková se dodnes věnuje herectví, i když je pravdou, že se před kamerou objevuje nepravidelně. Během svého života si prožila velké trápení. Její manžel byl totiž před lety uvězněn v indickém vězení za pašování drog. To herečku nesmírně zasáhlo, kvůli čemuž propadla alkoholu a drogám. Ze svých závislostí se ale úspěšně dostala a nyní vede spokojený život.

Zdroje: wikipedia.org, blesk.cz, ahaonline.cz