Rok 2024 zahájíme novoročním duelem proti „strakám“, na Anfield dorazí Newcastle

39
1604

Rok 2023 zakončíme nejhůře na druhé příčce, kdo by to byl před sezonou čekal? Hned na Nový Rok na Anfield přijede sice nebezpečný, no pro Reds i oblíbený Newcastle.

Premier League 23/24 (1.1.), Anfield, Liverpool

LIVERPOOL FC - Newcastle United FC; 21.00


kto s kým: ?. vs ?.
rozhodca: Anthony Taylor
TV: Canal+ Sport (SK/CZ)
streams: livetv, vipleague, footybite, totalsportek

LFC absencie

(7) Thiago A. - bok, Bajčetić - lýtko, An. Robertson - rameno, Matip - koleno, A. Mac Allister - koleno, Tsimikas - kľúčna kosť, Doak - koleno

NUFC absencie

(9) Tonali - disciplinárny trest (stávkovanie), Pope - rameno, J. Murphy - rameno, H. Barnes - členok, J. Willock - noha, E. Anderson - chrbát, Lascelles - nešpecifikované, Manquillo - triesla, M. Targett - stehno

Daruj 4 €Daruj 100 Kč

Na delší dobu poslední zápas pro Salaha s Endem

První zápas roku bude také na delší dobu poslední v klubu pro dva hráče Reds. Mohamed Salah míří na AFCON, kde s Egyptem odehraje mezi 14. a 22. lednem základní skupinu. Nicméně jeho absence bude zřejmě delší, jelikož jeho reprezentace patří k favoritům turnaje.

Obdobně je na tom i Wataru Endō. Japonsko čekají ještě přátelské zápasy s Thajskem a Jordánskem. Od 14. do 24. pak sehrají ve skupině duely s Vietnamem, Írákem a Indonésií. I tady platí, že Japonsko je na mistrovství Asie největší favorit na titul.

Zajímavostí je, že oba hráči jsou ve svých týmech kapitány. Nikdo jiný již chybět nebude, Joël Matip již před několika lety ukončil reprezentační kariéru a navíc je dlouhodobě zraněn.

Reds mají na Anfieldu co napravovat, protože poslední zápasy roku 2023 dokázal pouze remizovat s Manchestrem United a Arsenalem. Po výhře na hřišti Burnley jsme se však dostali do čela soutěže, ze kterého již nebudeme chtít couvnout.

Mohamed Salah. (foto: Twitter)

Zatímco Andy Robertson, Tsimikas, Bajčetić nebo Thiago A. ještě k zápasům pár týdnů nezasáhnout, připraven by měl být alespoň na lavičku Alexis Mac Allister. Což je s ohledem na měsíční absenci Enda výborná zpráva. Bohužel špatně to vypadá v obraně. Na kraje hřiště máme zdravé jen Alexander-Arnolda s J. Gomezem a tak je jasné kdo nastoupí. Do středu obrany by si měl po posledním odpočinku vedle van Dijka opět stoupnout Konaté.

Středobodem zálohy je Endō, který určitě bude hrát stejně tak jako minule odpočívající Szoboszlai. Kdo však k nim? Gravenberch si příliš nepředvedl, dle mě bude Klopp chtít spíše někoho, kdo umí podržet více míč, takže to vidím na Elliotta, i když se jako možnost jeví i C. Jones.

V útoku se již uzdravil Jota, pro základní sestavu bych s ním ale spíše počítal až v době kdy odjede Salah. Přeci jen se sám vyjádřil, že neměl hrát ani na hřišti Burnley a tak to na celý zápas ještě nebude. Naopak celkem fungovala spolupráce Gakpa s Darwinem a ty vidím nahoře i tentokrát. Luis Díaz potřebuje nakopnout, což by snad do unavenější obrany hostů mohlo být jednodušší.

Třese se pod Howem židle?

Newcastle sužuje již několik měsíců velká marodka s čímž přišly i horší výkony. „Straky“ dokázaly z posledních sedmi utkání vyhrát jediné. Vypadli z Ligy Mistrů a naposledy doma padli i s Nottinghamem. V tabulce jsou až devátí, nicméně Eddie Howe je stále klidný, dle něj byl loňský výsledek předčasný a tak si z letošních výsledků úplně neláme hlavu.

Newcastlu stále chybí týmová jednička Nick Pope, v brance tak duel budeme mít okořeněný slovenským brankářem Martinem Dúbravkou. Dle vyjádření manažera by do duelu již měl být připraven i Joelinton, který má letos vedle Bruna Guimaraese výbornou formu. Na hrotu útoku se může objevit kterýkoliv z dvojice Wilson-Isak. Právě švédský útočník vstřelil na Anfieldu svůj první gól po příchodu do Premier League.

Predikovat však sestavu hostů je až na pár jmen obtížné, protože tým nemá formu a Howe se může snažit Kloppa některými tah překvapit. V týmu hostů najdeme i dva ex hráče Reds, Javier Manquillo ani Loris Karius by nás však svou návštěvou přímo na trávníku poctít neměli.