Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Magazín

I v Cimrmanově sboru byly rivality a spory. Ale věděli jsme, že firma je víc než dělníci, říká Miloň Čepelka

Miloň Čepelka, herec. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Premium Rozhovor
Jeden ze zakladatelů Divadla Járy Cimrmana Miloň Čepelka o tom, proč váhal s přijetím státního vyznamenání, proč se nebrat moc vážně a taky proč už mu jde Cimrman na nervy.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

S Miloněm Čepelkou, „jednou z našich nejlepších divadelních hereček“, jsme se sešli v útrobách Žižkovského divadla Járy Cimrmana. Chumelilo, vítr vál ulicemi, chodníky klouzaly, „psa by nevyhnal, ale my jsme se vyhnali, viďte?“, pravil muž mnoha talentů a zálib na přivítanou. Záhy jsme zjistili, že jsme vlastně „tak trochu příbuzní“, protože jako student chodil zpívat do pěveckého sboru mého táty.

Že je jedním z otců zakladatelů cimrmanovského mýtu, se všeobecně ví, ale je spousta věcí, které o něm známé nejsou – třeba že ho přitahují temné stránky života. O titulcích jeho děl (například Příliš mnoho pohřbů, A jestli neumřel, Nebožtík na rynku...) řekl jeho kamarád Zdeněk Svěrák, že je to „funerální turistika“. A věřili byste, že jemný nenápadný muž píše tak děsivé horory, že se pak bojíte i smetáku za dveřmi?

Po pravdě, básník, prozaik, textař, herec, zpěvák, moderátor, ctitel dechovky a cimrmanolog Čepelka toho svého zneuznaného synka Járu šíří svých aktivit trošičku připomíná. Jen jsem si jistá, že tak skromný a milý legendární Cimrman určitě nebyl.

Lidovky.cz: Osmadvacátého října jste dostal od pana prezidenta státní vyznamenání. To je jistě vážná chvíle. Bylo ale na Hradě pro vás, který pro to máte vypěstovaný cit, taky něco směšného, absurdního, dada?
Abych pravdu řekl, já tam nic absurdního ani dadaistického nehledal, takže jsem tam ani nic takového nenašel. Měl jsem trošku trému, protože jsem to opravdu nečekal, ani v nejmenším. A nejdřív jsem si musel sám v sobě nějak vyřešit, jestli se cítím být dost dobře vybrán. Jestli si to zasloužím a zač vlastně. No tak pak jsem to přijal. (směje se)

Měl jsem z toho radost a setkal jsem se tam s řadou dobrých lidí, třeba s Jiřím Grygarem, se kterým se znám, nebo s Milanem Uhdem, s Viktorem Preissem. A taky jsem tam poznal toho, který mi byl neustále doporučován, že se s ním seznámit musím, s panem Miloslavem Nevrlým (zoologem, publicistou, světoběžníkem), kterému bylo zrovna den nato 90 let. A tak jsme se tam společně radovali.

Lidovky.cz: Co člověku běží hlavou, když čeká, než ho prezident ometáluje?
Že je to všechno pěkná čest pro mě, ale nebyl jsem si zcela jist, jak se cítit v tak vysoké společnosti. Nejsem na to zvyklý, pohybovat se v těchto kruzích – a v takovém prostředí, protože už to je něco navíc oproti běžnému životu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se