To NEJ z roku 2023: Výročí Univerzity Palackého, oblíbená literatura nebo rozhovor s Miroslavem Táborským

31. prosinec 2023

Jeden rok končí, další začíná. Avšak za tím, který za sebou zatahuje oponu, bychom se rádi ještě jednou poohlédli. Co se na našem webu nejvíc poslouchalo a četlo? A které události rozhodně stojí za zmínku? Tohle je výběr z roku 2023.

PŘÍBĚH: Táborský či bývalí rozhlasáci

Týden co týden nabízíme v našem vysílání spousty zajímavých životních příběhů. Ten svůj poodkryl u mikforonu Dity Vojnarové oblíbený herec Miroslav Táborský. Poslechněte si povídání nejen o Divadlu Járy Cimrmana.

TAKY SE VÁM LÍBILO...

Miroslav Táborský

DOBRÉ RADY: Jak je to s hořčíkem?

Naše vysílání, to není jenom zábava, ale taky edukace či poučení. Speciálně se tomu věnujeme hlavně v našich kontaktních pořadech Dobrá rada a zdravotnické poradně Apatyka. Velmi oblíbené v minulém roce bylo povídání o fenoménu jménem hořčík.

TAKY SE VÁM LÍBILO...

LITERATURA:

Mezi posluchačsky nejoblíbenější patří literární pořady: sobotní Setkání s literaturou a nedělní Počteníčko. Velká většina rozhlasové tvorby je kvůli autorským právům časově omezena, a tak můžeme alespoň zmínit, že vůbec nejoblíbenější byl seriál z jablunkovského pohraničí s názvem Trujkunt Kruhy, které napsal Petr Sagitarius a režíroval Tomáš Soldán. Líbil se také například Saturnin v podání Ondřeje Havelky nebo jeden z dílů pátrání Sherlocka Holmese.

Poslechnout si ale kdykoliv a kdekoliv můžete poslechnout čtyřdílný seriál věnovaný výročí Univerzity Palackého v Olomouci, které nese název Půlnoční chodby.

VELKÉ VÝROČÍ: Slavili jsme 450. narozeniny Univerzity Palackého

Seriál Půlnoční chodby nebyl zdaleka jediným projektem, kterým jsme oslavili významné výročí Univerzity Palackého v Olomouci.

Naši redaktoři postupně vyzpovídali víc než tři desítky význaných absolventů. Redaktor Aleš Spurný pak na podzim připravil 25dílný seriál s názvem Učená Olomouc, který mapuje dějiny vzdělávání v Olomouci, Michal Bureš zase připravil dokumentární pásmo s názvem Universitas Olomucensis.

Výročí olomoucké univerzity jsme věnovali také novou vrstvu v našem projektu Ostrov Olomouc.

KONCERTY: Sledované vystoupení folkařské legendy

Téměř padesát tisíc zhlédnutí má na youtubovém kanále Koncerty Českého rozhlasu vystoupení folkařské legendy Roberta Křesťana a jeho kapely Trapeři.

Sledovaný byl také koncert skupiny Vltava, která ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc vystoupila v rámci Prix Bohemia Radio 2023.

VÝZNAMNÁ OCENĚNÍ

18. května 2023 to bylo už rok, co jsme se přestěhovali do nové budovy v Pavelčákově ulici. I víc než rok po jejím slavnostním otevření se o ní mluvilo a psalo.

Porota soutěže s názvem Stavba roku 2022 Olomouckého kraje vyhodnotila naši novou budovu jako nejlepší v kategorii Rekonstrukce a obnova.

Architekti Tomáš Bindr (zleva) s Martinem Struhalou a ředitel ČRo Olomouc Josef Podstata a zástupce firmy Zlínstav a.s. Marek Podzemný

O pár dní později pak za svůj seriál Hanácké rok obdržela redaktorka publicistiky Petra Ševců Cenu za výjimečný počin roku 2022 v oblasti filmu, rozhlasu a televize. Tak se jmenuje cena, kterou uděluje Olomoucký kraj.

Oceněná redaktor Petra Ševců

O NÁS ČEKÁ A NEMINE... 

V roce 2024 si budeme v Českém rozhlase Olomouc připomínat dvě významná výročí –⁠ 75 let od založení a 30 let od obnovení samostatného vysílání.

V našem vysílání se tomu budeme významně věnovat. A nejen tomu, máte se na co těšit.

Kolektiv Českého rozhlasu Olomouc přejeme všem svým posluchačům vše dobré do nového roku!

Poslouchejte nás i prostřednictvím živého internetového vysílání v aplikaci mujRozhlas, kde přehledně najdete i záznamy všech pořadů. Pokud nechcete, aby vám neuniklo nic důležitého, sledujte nás na našem facebookovém profilu

autor: dja
Spustit audio