Petr Muk zemřel v roce 2010, jeho manželka Eva Muková na něj ale nezapomíná a stále ho má v srdci. Vzpomínky jsou ale pro vdovu stále velmi bolestivé, jak přiznala v rozhovoru pro idnes.cz.

„Láska, myslím až vesmírná, jakou jsem nikdy od muže necítila. Hned zároveň píchá u srdce a jdou slzy do očí. Noemi to nemá ráda. Pak ale zároveň přijdou vzpomínky a úsměv na tváři, neboť jsem TO velké mohla zažít s Petrem! Jeho čistotu, vnímavost, pokoru, odevzdanost, dětský strach, obyčejnost bytí – žití, jednoduchost, navzdory roztříštěnosti. Laskavost navzdory démonům v něm... Dnes děkuji každý den za Noemi, jeho rodinu a společné dny s ním jako tu slanou kapku roků v dějinách,“ svěřila se Muková.


Hudebníkova jediná dcera zase na tatínka myslí jako na svůj vzor a věří, že ji seshora opatruje. „Táta, hudebník, vzor a zejména víra, která mi dodává sílu a dává na mě pozor každý den,“ říká Noemi.

Ačkoliv na první pohled není Noemi svému zesnulému tatínkovi podobná, podědila po něm prý hlavně povahové rysy. „Noemka mi Péťu připomíná pohledem, pokorou a vnímáním. Opravdovou dobrotou v duši, pracovitostí, citlivostí, láskou v ní a prsty na nohou,“ přiznala Eva Muková.

„Máma mi tátu v ničem nepřipomíná, ani ho nenahrazuje a myslím si, že tak je to správně,“ doplnila ji Noemi, která získala po otci nejen hudební talent, ale i stejný vkus a vášeň pro muziku.

Až teď vidím, že objevuje naši muziku s Petrem

„Noemi se sama zeptala na Depeche Mode party v Bratislavě, tak jsem ji vzala s sebou. Po jejím prvním koncertě v květnu a nynější party nenuceně sklouzla do našich vod. Nechtěla jsem ji k ničemu v poslechu nutit, až teď vidím, že objevuje naši muziku s Petrem, což je milé. Po letošním vzpomínkovém festivalu Kouřimská skála a generálkách na něj začala vnímat hudbu jinak. Pochopila, že je to o semknutých lidech, zejména stejně smýšlejících. To si myslím, že našla v Péťově kapele PM Band. Jak shovívavě a krásně profesorsky, s obrovským srdcem se k ní staví, je pro Noemi neuvěřitelná škola. Pochopila hodně, myslím co se hudby týká, a zároveň ví, že má před sebou ještě dlouhou a profesně trnitou cestu,“ pochlubila se Eva Muková.

„Navzájem se inspirujeme. Moji rodiče se nikdy netajili láskou k Depeche Mode. Já jsem tomu přišla na chuť až později. Máma mě vzala v květnu na jejich koncert a od té doby je to naše srdeční záležitost. Já jsem ji nenuceně naučila poslouchat moji múzu Janu Kirschner. Také jsem ji vzala na koncert a v momentě pochopila, proč mi ve sluchátkách každý den hrají její písně,“ uzavřela Noemi, která se pomalu otrkává na různých festivalech a jistě o ní ještě uslyšíme.

Související články