InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na Mehelník sedla mlha. Silvestrovský výšlap lákal i tak stovky nadšenců

 Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

    Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

PÍSEK – Konec roku je tradičně ve znamení silvestrovského výšlapu na nejvyšší bod Píseckých hor Velký Mehelník. Dostat se na něj dá z různých směrů. Letos jsme se s objektivem vydali směrem z obce Kluky od Hromové jedle.

Vrch Velký Mehelník leží v nadmořské výšce 633 metrů nad mořem. Pod poslední strmé stoupání se sbíhá několik cest. Tradičně ty nejvytíženější vedou od Písku, odkud každoročně proudí na oblíbené místo stovky lidí. Cestička od Kluk tolik turistů nepřivedla, ale i tak se jich tam dalo poměrně dost potkat.

I když se 31. prosince Písecké hory zahalily do mlhy, nakonec nabídly pro silvestrovský výšlap výborné podmínky. Turisté měli na cestách relativně sucho, bezvětří, teplotu nad nulou, a hlavně zpřístupněné a odklizené cesty po nedávném vichru, který napáchal v lesích škody.

Mnohé účastníky letos překvapila organizační změna. Klub českých turistů Otava, který se díky oddanosti hlavní pořadatelky Hany Tomanové mnoho let staral o evidenci, výdej drobného občerstvení na vrcholu a oceňování účastníků, už v pořádání organizovaného výstupu nepokračuje.

Lidé se tak na Velkém Mehelníku marně sháněli po teplém čaji a tatrance, nebo oblíbených pohlednicích. Na vrchol se vydali lidé všech věkových skupin a fyzické zdatnosti, nechyběli čtyřnozí miláčci – psi a koně. Konkrétní číslo účastníků se tak dá letos jen odhadovat – běžně se jich registrovalo hodně přes tisíc, neregistrovaných byly jistě další stovky.

Na tradici se letos poprvé v malém pokusili navázat rodilý Písečák Marcel Goetz s nedávno založeným odborem Klubu českých turistů, který nese název České pohádkové akademie. „Ta letitá tradice, kterou na Mehelníku udržovala paní Tomanová z Klubu českých turistů se skauty, je úžasná. My to zatím neumíme tak dobře, jako ona. Zatím jsme na to dva s mou paní, ale postupně tu získáváme informace, po čem se lidé nejčastěji ptají," říká Marcel Goetz.

Hned první ročník spojil se jménem nedávno zesnulého Tomáše Franců staršího a výstup uspořádal jako jeho memoriál. Připravili okruh, na němž byl Mehelník jen jedna ze zastávek. Finále se odehrávalo na chatě Živec, kde nechyběl odpolední kulturní program. Start byl pro zájemce v Divadle Pod čarou, odkud vyšlo pár desítek registrovaných.

Více v Týdeníku Písecké postřehy.

 

Diskuse k článku - 5 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Karel 

    Reagovat

     

    Co tam dělají mezi účastníky pochodu ty koně, nebo že dodávají ten patřičný ozón ?

    Vloženo 2.1.2024 20:17:51

  • Hater 

    Reagovat

     

    Goetz je jenom ubožák co tahá z lidí peníze na alce které nejsou ani někde uskutečneny

    Vloženo 31.12.2023 19:11:02

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Letos to bylo ubohé.

      Vloženo 1.1.2024 14:06:07

    • Písecké 

      Reagovat

       

      SOUHLAS! Goetz je vysavač na dotace. A šíří jen nevkus. Ale to plně odpovídá současné nekulturnosti celé koncepce, kterou přináší současná radnice.

      Vloženo 1.1.2024 19:46:09

    • Tomáš Franců 

      Reagovat

       

      Milí anonymové a hateři, nejsem zvyklý na tyto zprávy reagovat, ale dnes novoročně budu. Pokud je mi známo, tak pan Mgr. Goetz o žádné dotace nežádal a nežádá. A to, že dělá něco, co si jiní užijí a dělá jim to radost, je jeho ctností. Proto jsem také s rodinou souhlasil se spojení akce se jménem mého otce Tomáše Franců a rád jsem kytarou a zpěvem akci přispěl. Jako producent několika kulturních počinů nejsem nepřítel konstruktivní kritiky, protože moc dobře vím, že je vždy co zlepšovat. Není problém se mnou komunikovat emailem tomas@francu.eu Vám všem, zejména spokojeným, ale i vám nespokojeným s vírou a nadějí přeji krásný, dobrý a celý nový rok. V míru. T. F. ml.

      Vloženo 1.1.2024 22:44:44

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace