Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

První miminka roku 2024: Na svět nejvíc spěchala Barborka. A vedou netradiční jména

  • Autor: trm,ČTK - 
    Aktualizováno -
    1. 1. 2024
    12:43
    1. 1. 2024
    08:10

    Česko přivítalo první děti roku 2024. Už minutu po silvestrovské půlnoci se v jihomoravském Vyškově narodila Barborka, která je tak zřejmě úplně prvním dítětem letošního roku v Česku. Na svět spěchaly většinou více holčičky. A řada dětí dostala netradiční jméno.

  • 1.Jihomoravský kraj

    První miminko roku 2024 se v Jihomoravském kraji narodilo minutu po půlnoci v porodnici Nemocnice Vyškov, Barbora je pravděpodobně i prvním dítětem narozeným v novém roce v Česku. Její maminka má trvalé bydliště v Olomouckém kraji, oficiální titul prvního dítěte Jihomoravského kraje tak připadl děvčátku, které se narodilo v 01:45 v porodnici na Obilním trhu v Brně. ČTK to zjistila od zástupců nemocnic.

    „Děvčátko se narodilo minutu po půlnoci, jmenuje se Barbora a maminka má trvalé bydliště v Olomouckém kraji,“ uvedl ředitel Nemocnice Vyškov Zdeněk Horák.

    Titul prvního občana Jihomoravského kraje tak přísluší děvčátku narozenému v 01:45 v porodnici FN Brno na Obliním trhu, o patnáct minut později přišlo na svět děvčátko v Nemocnici Znojmo.

  • 2.Praha

    Prvním letošním miminkem narozeným v Praze je holčička Lara, která přišla na svět osm minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici Bulovka. ČTK to sdělila sestra z tamního porodního sálu. Novorozeně váží 3188 gramů. Loni byla prvním pražským dítětem devět minut po půlnoci narozená holčička Timea. První chlapec se narodil ve Fakultní nemocnici v Motole. Rodiče dětí, které se narodí od začátku letošního roku, budou pobírat vyšší rodičovskou.

    Letos v 00:16 se narodil první chlapec ve Fakultní nemocnici v Motole, dostal jméno Artur. „Má 3000 gramů a 48 centimetrů,“ sdělila ČTK Jana Krejčí Merxbauerová z oddělení komunikace a PR nemocnice.

    Další dva chlapečci přišli na svět podle mluvčí Gabriely Hoškové v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí ve 00:22 a 00:23. První z nich vážil 4200 gramů.

    Praha tradičně odměňuje 15.000 korunami všechny děti, které se na Nový rok narodí matkám s trvalým bydlištěm na území hlavního města. Tradice předávání daru prvnímu pražskému občánkovi vznikla podle magistrátu pravděpodobně v 60. letech 20. století. Do roku 2000 dostávalo dar pouze první miminko, v současné době všechna novoroční. Loni jich bylo 19.

  • 3.Středočeský kraj

    Ve středních Čechách se letos narodilo první dítě v nemocnici v Rakovníku. Hanna přišla na svět v 00:41 a vážila 2860 gramů. První chlapec, Tobiáš, se narodil o tři minuty později v nemocnici v Kolíně. Další děti se narodily v Příbrami, Hořovicích a Mladé Boleslavi, zjistila ČTK od personálu nemocnic.

    Druhé letošní středočeské dítě přivítali o tři minuty později, tedy v 00:44, v porodnici kolínské nemocnice, chlapec má jméno Tobiáš a podle personálu váží 3660 gramů. Další dítě je rovněž chlapec, narodil se v nemocnici v Příbrami v 00:48 a dostal jméno Oliver, váží 3760 gramů.

    V nemocnici v Hořovicích se v 02:09 narodila Eliška, která váží 2720 gramů. V Mladé Boleslavi se narodil jako první letošní dítě Matyáš, na svět přišel v 03:41, váží 3720 gramů.

  • 4.Jihočeský kraj

    Prvním letošním dítětem narozeným v jihočeských nemocnicích je Amélie z Písku. Maminka Karolína Voráčková ji na svět přivedla 53 minut po půlnoci. Holčička měří 50 centimetrů a váží 3550 gramů. Druhým letošním jihočeským miminkem je Ellen, která se narodila ve 02:17 v Jindřichově Hradci. ČTK to dnes sdělila mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Kateřina Koželuhová.

    „Pomyslné stupně vítězů uzavírá třetí v pořadí chlapec Jan, který se narodil ve 03:29 v Českých Budějovicích. Bramborová medaile míří do Tábora, kde se v 05:56 narodila holčička Rozálie,“ uvedla Koželuhová.

    Prvním loňským dítětem narozeným v nemocnicích na jihu Čech byla Veronika. Narodila se v jindřichohradecké nemocnici 13 minut po půlnoci.

  • 5.Ústecký kraj

    Prvním letošním miminkem v Ústeckém kraji je Eliška. Narodila se ve 03:38 v litoměřické nemocnici mamince Janě Brázdové z Křešic na Litoměřicku. Vážila 3450 gramů a měřila 53 centimetrů. ČTK o tom informovala Petra Roubíčková, mluvčí společnosti Krajská zdravotní, pod niž patří sedm nemocnic se šesti porodnicemi v kraji.

    V Kadani na Chomutovsku a v Roudnici nad Labem na Litoměřicku dnes v 07:00 ještě na první miminko nového roku čekali, zjistila ČTK od zdravotních sester.

    Loni se jako první v kraji na svět podíval Josef Darvaš narozený ve 02:15 v Chomutově. Při narození vážil 2750 gramů a měřil 49 centimetrů.

  • 6.Kraj Vysočina

    Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích na Vysočině je chlapec, kterého rodiče pojmenovali Makar. Narodil se 14 minut po půlnoci v Pelhřimově. Vážil 3800 gramů. První dítě nového roku se narodilo i v Nemocnici Jihlava, Chlapec, jehož jméno nemocnice nesdělila, přišel na svět krátce před 04:00. ČTK to zjistila dotazy v porodnicích.

    První letos narozené dítě kraje navštíví 2. ledna hejtman Vítězslav Schrek (ODS). Miminko dostane zlatý šperk v podobě znamení zvěrokruhu a šek na 10.000 korun. Vedení kraje dodržuje tradici návštěvy prvního novorozence od roku 2002, uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová. Tehdy se v havlíčkobrodské nemocnici narodil podle zdravotníků vteřinu po půlnoci Vojtěch Ostatnický, byl prvním miminkem Vysočiny i celého Česka.

    Loni byla prvním dítětem narozeným v nemocnicích na Vysočině Adéla. Narodila se ve 02:45 v Havlíčkově Brodě a vážila 2800 gramů.

  • 7.Zlínský kraj

    Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích ve Zlínském kraji je chlapec Mateo. Na svět přišel v porodnici v Uherském Hradišti v 00:36. Po porodu vážil 3180 gramů, jeho matka je z Tlumačova na Zlínsku, sdělila dnes ČTK mluvčí Uherskohradišťské nemocnice Lucie Sedláčková.

    V Kroměřížské nemocnici přišlo první dítě letošního roku na svět v 01:20. „Jmenuje se Šarlota,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Slaměnová. Dívka po porodu vážila 2560 gramů, její matka je ze Zborovic na Kroměřížsku.

    V porodnici nemocnice ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku se první dítě roku 2024 narodilo v 07:35. Dívka dostala jméno Margareta, po porodu vážila 3620 gramů. „Bydlištěm matky je Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku,“ uvedla Gabriela Lefenda, mluvčí společnosti Agel, která nemocnici provozuje.

    V porodnicích Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně a Vsetínské nemocnice dnes ráno zatím na prvního letošního novorozence čekali.

  • 8.Liberecký kraj

     Prvním letošním miminkem v Libereckém kraji je Filip. Narodil se v 00:33 v porodnici nemocnice v Jablonci nad Nisou, váží 3055 gramů. ČTK o tom informovala mluvčí nemocnice Jana Luňáková.

    „Rodiče jsou z Liberce a chlapeček Filípek je pro ně prvním děťátkem. Přivítání prvního miminka roku 2024 se uskuteční v úterý,“ dodala mluvčí nemocnice. První dítě v kraji přišlo na svět v jablonecké nemocnici i loni a předloni. Loni to byla v 01:49 Melanie, jejíž rodiče jsou ze Semil.

    V dalších nemocnicích v Libereckém kraji se v prvních hodinách letošního roku žádné dítě nenarodilo. ČTK to sdělili mluvčí nemocnic v Liberci, České Lípě a Jilemnice.

  • 9.Pardubický kraj

    Prvním dítětem roku 2024 narozeným v Pardubickém kraji je chlapec Vilém Faltus. Narodil se dnes v 01:08 v porodnici Chrudimské nemocnice. ČTK to sdělil Josef Ženatý z oddělení komunikace společnosti Nemocnice Pardubického kraje.

    Vilém při narození vážil 3,51 kilogramu a měřil 49 centimetrů. Pro maminku, která přijela z obce Slatina na Orlickoústecku, to byl první porod.

    První děti narozené v daném roce dostávají od radnic a Pardubického kraje dárky. Tradici obdarovávání samosprávy dodržují dlouhé roky. Většinou dávají peněžní dar a květinu. Od Pardubického kraje dostanou první dívka a první chlapec narození v krajských nemocnicích každý 10.000 korun a drobné dárky.

  • 10.Plzeňský kraj

    Prvním dítětem letošního roku v Plzeňském kraji je zřejmě Rozálie, která se narodila pět minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici Plzeň. Holčička měla porodní váhu 3160 gramů, informovala dnes mluvčí fakultní nemocnice Gabriela Levorová. Ostatní porodnice v Plzeňském kraji zatím na letošní první novorozeně čekají.

    V Plzeňském kraji jsou porodnice také v síti Krajských nemocnic Plzeňského kraje. Podle informací mluvčího nemocnic Jiřího Kokošky do dnešního rána porodnice nehlásily nový přírůstek.

    V soukromé Mulačově nemocnici v Plzni se poslední miminko roku 2023 narodilo 31. prosince v 10:24 Byl to Matěj, který vážil 3160 gramů.

  • 11.Královéhradecký kraj

    Prvním miminkem letošního roku v Královéhradeckém kraji je Maxmilián narozený dnes v 01:00 v porodnici Oblastní nemocnice Trutnov. ČTK to řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

    Maxmilián při narození vážil 3,63 kilogramu a měřil 53 centimetrů.

    Prvním miminkem roku 2023 v kraji byl Sebastian narozený 1. ledna 2023 v 01:14 v porodnici v Trutnově.

  • 12.Karlovarský kraj

    Prvním dítětem narozeným v letošním roce v Karlovarském kraji je zřejmě Julie. Přišla na svět v sokolovské nemocnici v 0:51. Její rodiče jsou ze Šabiny na Sokolovsku. ČTK o tom dnes ráno informoval Vladislav Podracký, mluvčí skupiny Penta Hospitals, pod kterou sokolovská nemocnice spadá. Julie vážila 3120 gramů.

    V Karlovarském kraji jsou porodnice ještě v Karlových Varech a Chebu.. Tam se ale podle mluvčí Markéty Singerové od silvestrovské půlnoci zatím žádné dítě nenarodilo.

    První občan narozený v novém roce dostává tradičně dar od Karlovarského kraje, a to ve výši 15.000 korun.

  • 13.Moravskoslezský kraj

    Prvním dítětem letošního roku v Moravskoslezském kraji je Viktorie. Narodila se v 00:26 v nemocnici v Havířově na Karvinsku, vážila 3200 gramů a měřila 46 centimetrů. Maminka do porodnice přijela z Orlové. ČTK to zjistila od zástupců nemocnic.

    Prvním chlapcem narozeným v kraji je Gabriel, který přišel na svět 13 minut po Viktorii ve Fakultní nemocnici Ostrava. Jeho maminka ale z Ostravy není.

    Jinak se jako první letošní děti v moravskoslezských porodnicích rodily samé holčičky. V Třinci na Frýdecko-Místecku to byla v 01:15 Šarlota, jejíž maminka tam přijela ze slovenské Rakové. O tři minuty později ji následovala Helenka v Karviné.

    V Krnově na Bruntálsku přišla ve 02:45 na svět Sofie z Václavova u Bruntálu a v Opavě ve 03:15 Rebeka, která je pro maminku z Mladecka na Opavsku pátým dítětem. V Nemocnici Agel Ostrava-Vítkovice se ve 04:32 narodila Viktorie Anna, její maminka přijela z Frýdku-Místku.

  • 14.Olomoucký kraj

    První dítě se v letošním roce v Olomouckém kraji narodilo v šumperské nemocnici, holčička jménem Rozálie na svět přišla v 10:52. Následovala ji Nikola z Dolan, která se narodila v 11:37 ve Fakultní nemocnici v Olomouci. Ostatní porodnice na první děti tohoto roku stále čekají, řekli dnes ČTK zástupci nemocnic. Celkové prvenství však drží Barbora, kterou její maminka s trvalým bydlištěm v Olomouckém kraji porodila v Nemocnici Vyškov císařským řezem minutu po půlnoci. Je zároveň prvním novorozencem letošního roku v Česku.

    „Nemocnice Šumperk si na své první letošní miminko musela počkat přesně deset hodin a 52 minut, kdy na svět přivítali malou Rozálii. Holčička s ukázkovou váhu 3585 gramů je zdravá a má se čile k světu,“ řekla ČTK mluvčí šumperské nemocnice Hana Hanke.

nemocna ( 2. ledna 2024 02:58 )

Češi zapomněli česká jména? dávat cizí a tak hn..us..ná, chudáci děti

nemocna ( 2. ledna 2024 02:53 )

jasně to by se počítat nemělo, jen kdo se narodí klasicky

nemocna ( 2. ledna 2024 02:52 )

Jak mohla na svět spěchat Barborka když jí vytáhli císařem, takový porod by se neměl počítat kdo se narodil v roce první, ale jen klasický porod

ivana kollerova ( 1. ledna 2024 23:22 )

skoda ze neuvedli prijmeni. predstavuju si takovou Sarlotu Novakovou nebo Makara Sobotku 😜🤣🤣

padrino ( 1. ledna 2024 19:35 )

Je mi Barborky líto,může se dítě narozené "císařákem" považovat jako první dítě letošního roku?

Zobrazit celou diskusi