V Německu při explozích zábavní pyrotechniky zemřeli tři lidé

foto Novoroční ohňostroje v Mnichově, 1. ledna 2024.

Berlín/Paříž - Tři lidé na různých místech Německa zemřeli při silvestrovských oslavách kvůli výbuchu zábavní pyrotechniky. Podle německých médií o tom informovala policie. Jeden smrtelný případ je hlášen z města Koblenz v Porýní, druhý z bavorské obce Eschlkam nedaleko hranic s Českem a třetí z východního Saska. V německé metropoli policisté v noci na dnešek zadrželi 390 lidí, uvedla mluvčí berlínské policie; více než 50 jejích členů při potyčkách utrpělo zranění.

U východosaského Boxbergu se těžce zranil v obličeji 22letý muž, jenž venku odpaloval kulovou pumu, kterou si podle policie koupil v Česku. Po převozu do nemocnice zemřel. "Neustále varujeme před zakázanou pyrotechnikou a lidé to bohužel stále ignorují," cituje portál mdr.de mluvčího zhořelecké policie. V okrese Zhořelec přišel o palec muž, který dělbuch nastražil pod auto a zapálil.

Zástupce největší policejní odborové organizace v Německu koncem listopadu ČTK řekl, že díky obnoveným kontrolám na hranicích s Českem a Polskem němečtí strážci zákona zabavují více nelegálně dovážených dělbuchů než v minulosti. Německo kvůli migrační krizi obnovilo v polovině října hraniční kontroly s Českem, Polskem a Švýcarskem a už několikrát toto opatření prodloužilo.

Silvestrovské neštěstí v Koblenzi se odehrálo, když mladík zábavní pyrotechniku zapaloval. Záchranáři se ho marně snažili oživit. Proč muž přišel o život, policie vyšetřuje, uvedla agentura DPA. V Eschlkamu 18letý mladík podle policistů vhodil dělbuch do umělohmotné trubky, aby ho v ní nechal vybuchnout. Když se k trubce sklonil, pyrotechnika explodovala a poranila mu hlavu. Další člověk utrpěl lehké zranění.

V Berlíně už v neděli pozdě večer média informovala o střetech policistů se stovkami lidí, kteří je ostřelovali pyrotechnikou. Tou někteří lidé útočili také na zdravotníky a další osoby. Mluvčí berlínské policie Anja Dierschkeová dnes podle agentury DPA řekla, že z 54 zraněných policistů 30 utrpělo poranění kvůli pyrotechnice. Zraněn nebyl nikdo z hasičů, kteří byli přes noc v ulicích ve službě. Oslavy přelomu roku byly v německé metropoli klidnější než před rokem, kdy výtržníci ve velkém napadali policisty a záchranáře.

Ve Štýrském Hradci na jihu Rakouska jeden člověk zemřel a dalších asi dvacet skončilo v nemocnici s popáleninami kvůli požáru, který vypukl v baru, kde slavili příchod nového roku. Agentura APA píše, že podle současných poznatků požár zřejmě nevznikl kvůli použití zábavní pyrotechniky, ale spíše kvůli nějaké technické závadě.

Ve Francii strážci zákona během novoročních oslav zadrželi podle informací z noci 211 lidí. Ministr vnitra Gérald Darmanin ale i tak oslavy podle agentury AFP označil za celkově klidné. Menší potyčky se odehrály v Bordeaux a Nîmes, jinak byly oslavy z velké části poklidné. Ministr vyzdvihl především Paříž, kde podle něj v ulicích slavil více než milion lidí.

Reklama
Reklama
Reklama

Čtěte také:

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 24°C

Celá předpověď