První dítě roku 2024: Kde přišlo na svět první miminko?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

1. ledna 2024 10:33

Pravděpodobně prvním miminkem narozeným v Česku je holčička Barborka, která přišla na svět minutu po půlnoci v jihomoravském Vyškově. 

"Děvčátko se narodilo minutu po půlnoci, jmenuje se Barbora a maminka má trvalé bydliště v Olomouckém kraji," uvedl podle Blesku ředitel Nemocnice Vyškov Zdeněk Horák.

Prvním novorozeným dítětem v Praze v letošním roce se stala malá holčička s jménem Lara, která přišla na svět osm minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici Bulovka. Její hmotnost činí 3188 gramů. Druhým novorozeným je chlapec pojmenovaný Artur, který se narodil šestnáct minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici v Motole.

V oblasti středních Čech bylo letošní první dítě narozeno v nemocnici v Rakovníku. Holčička Hanna přišla na svět v 00:41 a vážila 2860 gramů. Prvním chlapcem byl Tobiáš, narozený o tři minuty později v nemocnici v Kolíně.

Další novorození přišli na svět v Příbrami, Hořovicích a Mladé Boleslavi. Loni se v Mělníku stalo prvním středočeským novorozeným dítětem holčička Patricie, která se narodila zhruba hodinu a půl po půlnoci.

V jihočeských nemocnicích se stala prvním letošním novorozeným dítětem holčička Amálie z Písku, kterou porodila Karolína Voráčková 53 minut po půlnoci. Dítě měří 50 centimetrů a váží 3550 gramů.

Druhým letošním novorozeným v Jihočeském kraji je Ellen, která přišla na svět ve 02:17 v Jindřichově Hradci. Třetím v pořadí je chlapec Jan, narozený ve 03:29 v Českých Budějovicích.

Prvním novorozeným dítětem na Vysočině je chlapec s jménem Makar. Narodil se 14 minut po půlnoci v Pelhřimově a váží 3800 gramů.

Témata: První dítě roku děti