Sympatický „vojenský rebel“

Sympatický Wayne Rogers zemřel ve věku 82 let obklopen rodinou na komplikace provázející zápal plic dne 31. prosince 2015. S neodmyslitelnou sklenkou Martini v ruce si srdce diváků získal jako vtipný „rebelský“ lékařský specialista kapitán John McIntyre v armádní mobilní jednotce během války v Koreji. Jeho nejlepším kamarádem byl B. F. „Hawkey“ Pierce, hlavní chirurg, kterého ztvárnil Alan Alda. Nebyli však jen přátelé v seriálu. „… Wayna jsem miloval. Byl chytrý, vtipný, zvídavý a oddaný,“ řekl o něm herec Alda, po oznámení Rogersova úmrtí. „V den, kdy jsme se potkali, jsme si slíbili, že M.A.S.Hi dáme všechno, co v nás je, a ten slib nás spojil. Byli jsme blízcí přátelé a bude mi moc chybět.“

Proč tedy Wayne Rogers ze seriálu odešel? Odpovědí může možná být důvod, proč se dal na dráhu herce…

Historik a „mariňák“

Celé jméno oblíbeného herce zní William Wayne McMillan Rogers III. a pochází ze severoamerického Birminghamu v Alabamě, kde se narodil 7. dubna 1933. Po střední škole vystudoval historii na prestižní Princetonské univerzitě. S titulem historika a v hodnosti důstojníka poté sloužil jako navigátor námořnictva USA na lodi Denebola. Po ukončení služby měl v plánu vystudovat práva na Harvardské univerzitě. V roce 1955 mu pak osud rozdal jiné karty. Spolu se svým kamarádem se zúčastnil divadelní zkoušky, a herectví – celý ten proces, „kdy neuvěřitelně soustředěně používáte svou mysl, tělo, emoce..“ ho zaujal natolik, že se rozhodl stát hercem, a to ne kvůli bohatství a slávě, ale práci samotné.

Místo práv tak zamířil na newyorskou hereckou konzervatoř, kde se herectví „vyučil“ pod vedením nejvýznamnějších učitelů. Své začátky si doslova odřel na prknech nevýznamných divadel, než se v 60. letech začal objevovat v sitkomech a seriálech. A pak přišel konkurz na M.A.S.H. Rogers chtěl získat roli „Hawkeye“, postava se mu však příliš cynická a požádal o kamerové zkoušky na Trappera Johna

Spory a konec

Dle scénáře měly být postavy Hawkeye a Trappera rovnocenné a zpočátku si Rogers roli velmi užíval. S Aldou se brzy stali blízkými přáteli. Ten se však postupně stával u diváků oblíbenější a situace na place se zhoršovala. Nakonec se Rogers rozzlobil, že Alda dostává humornější a dramatičtější scénky (právě kvůli popularitě) a producentům vyčítal, že se jeho postava nijak nevyvíjí. Poslední kapkou bylo, když ho Alda zastínil i jako filmový chirurg. Kromě toho měl Rogers i spory ohledně smlouvy, kterou odmítnul podepsat kvůli dodatku, že může být ze seriálu kdykoli propuštěn. Jeho nespokojenost vyvrcholila v roce 1975 a seriál opustil. Po letech prý prohlásil, že kdyby věděl, že M.A.S.H bude mít jedenáct řad (1972-1983), prý by držel jazyk za zuby.

Po sedmdesáti dvou „mashových“ epizodách coby Trapper, ve kterých si získal popularitu, Rogers u filmu neskončil. Zahrál si ještě v pěti filmech a objevil se v epizodách několika seriálů. Hrál až do roku 2003. Že do herectví vložil vše, svědčí jeho hvězda na hollywoodském chodníku slávy, kterou získal v roce 2005. A peníze? Ty vydělával jako úspěšný finanční manažer, investor a na akciových trzích. Je i autorem knihy o podnikání a jak v něm uspět, kterou obohatil humorem.

Zdroje: www.imdb.com, eu.tallahassee.com, www.nytimes.com, en.wikipedia.org