První díl trilogie Slunce, seno... dodnes patří k nejoblíbenějším českým komediím. Objevila se v něm v té době celá řada neokoukaných tváří, ze kterých se takřka přes noc díky úspěchu filmu staly hvězdy. Jednou z nich byl i herec Pavel Kikinčuk, který v komedii ztvárnil roli pohledného vysokoškoláka Šimona Pláničky.

Zdroj: Youtube

V dalších dílech chyběl

V té době pětadvacetiletý herec se dočkal velké slávy a také řady fanynek, které jistě toužily po tom lapit jeho srdce. Pro mnohé tak bylo velkým překvapením, že se neobjevil v pokračování s názvem Slunce, seno a pár facek. Ve filmu bylo akorát na konci vysvětleno, že Šimona Pláničku poslali jeho rodiče na vojnu, a tak se nemohl zúčastnit svatby Blaženy a doktůrka Káji Kroupy. Přitom se ale dle původního scénáře měl na svatbě Šimon objevit.

Organizační problém

Spoluautor scénáře Petr Markov kdysi uvedl, že Kikinčuk už v dalších dílech Slunce, seno... hrát nechtěl. Údajně herec prohlásil, že „v takových srač*ách hrát nebude.” To ale před lety důrazně vyvrátil sám režisér Zdeněk Troška, který tvrzení Markova označil ze obyčejnou lež.

Ke své absenci v dalších dílech se kdysi vyjádřil i sám Kikinčuk. Ten uvedl, že se měl skutečně objevit v závěrečné scéně ve filmu Slunce, seno a pár facek, ale došlo k organizačnímu problému. Špatně se domluvil s produkcí a nedopatřením si zapsal nesprávný termín natáčení. Když se pak natáčela velkolepá scéna rvačky, produkce se po Kikinčukovi sháněla. Ten ale zrovna trávil dovolenou se svou rodinu u berlínských jezer. A tak tvůrci zkrátka upravili scénář a Pláničkovu absenci svedli na to, že je na vojně.

Osobní život

Pavel Kikinčuk se herectví věnuje i nadále. Objevil se v mnoha filmech a seriálech a spokojený je i v osobním životě. Už léta je ženatý s herečkou Jindřiškou Crhovou, se kterou má dceru. Ta se dočkala dvou dětí, a tak ze svých rodičů udělala šťastné prarodiče.

Herec na svou roli Šimona Pláničky dodnes s láskou vzpomíná. A dokonce se v ději Slunce, seno, jahody znovu objevil. Hudební divadlo Karlín totiž v roce 2022 uvedlo stejnojmenný muzikál, v němž Kikinčuk ztvárňuje roli Škopka.

Zdroje: csfd.cz, extra.cz, ahaonline.cz