Hlavní obsah
Aktuální dění

Prý jsme solidární. Tak proč petardy bouchaly a ohňostroje stejně svítily?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Roven

Ohňostroj

Výzvu pana Víta Rakušana pro zrušení ohňostrojů a zábavní pyrotechniky jsem velmi kvitovala. A kdyby mohlo být po mém, zruším tyto radovánky napořád.

Článek

Solidárnost

Český národ je považován za solidární. Když se stane nějaké neštěstí, přírodní katastrofa nebo se vyhlásí sbírka na organizace, které pomáhají potřebným či malé dítě potřebuje nákladnou léčbu, tak posíláme na zřízené konto část ze svých financí.

Je to způsob, na který jsme zvyklí. Do svých kapes často sahají i lidé z nízkopříjmových skupin. Umíme takto vyjádřit svůj soucit s bližními a solidaritu. Dokonce ze sociálních výzkumů vyplývá, že máme-li konkrétní informace, na co posíláme své peníze, rádi pomůžeme. To je skvělé.

Výzva - letos bez ohňostrojů

Pak přijde pan ministr vnitra Vít Rakušan s naprosto legitimní a logickou výzvou pro obce i pro občany. Obejděme se bez petard i ohňostrojů. Čekala jsem na tuto výzvu alespoň od starostů jednoznačné pochopení a ve svých městech a obcích zrušení těchto způsobů oslav Silvestra a příchodu Nového roku. Kdo jiný než starostové by měli jít českému lidu příkladem?

Díky některým radním

Nejprve chci moc a moc poděkovat všem starostům a starostkám měst a obcí, které neváhali tuto výzvu akceptovat a zrušit tyto kratochvíle. Například Praha, Olomouc, Karviná, Vítkov, Náchod, Ústí nad Orlicí, Jindřichův Hradec, Hvožďany na Příbramsku - zrušili ohňostroj dokonce ještě před touto výzvou, Karlovy Vary - také již ohňostroj byl v minulosti zrušen

(nejsou vyjmenovány všechny obce,..)

Nějak jsem doufala, že to přijmou všichni starostové, ale.....

Přišlo pro mě zklamání

Opravdu mě zklamal postoj jiných radních, kteří zkrátka od svého záměru pořádat ohňostroj neustoupili. Dokonce například pan David Procházka z Plzně označil jako populistický krok. Tak to už vážně nechápu.

„Výzvu ministra Rakušana vnímám jako populistický výrok, který rozděluje společnost,“ uvedl Procházka."

Ústí nad Labem, Plzeň, Chrudim, Svitavy, Kolín,…

A petardy že konečně neuslyším? Omyl

Avšak je pravda, že ve většině měst starostové vyzvali občany, aby zrušili nebo alespoň významně omezili používání zábavní pyrotechniky. No, ne všichni si ten rambajs dokázali odpustit. Proč? Nevím, copak se dospělí nemohou dočkat tohoto odpalu stejně jako se malé děti rozzáří nad rozsvíceným vánočním stromečkem?

Už vůbec nechápu, proč i přes přísný zákaz někteří lidé se nemohli vzdát této „kratochvíle“ alespoň v Praze. Je pravda, že to většinou sice byli cizinci, kteří o zákazu nevěděli, ale zase - neznalost neomlouvá.

A že to ničí kromě jiného…

Citlivé povahy, malé děti, starší lidi a zvířata, jak pejsky, tak i divoká zvířata a neskutečným způsobem přírodu a ovzduší, jsem už psala v předchozím článku. /Dům i duši zaplavila povodeň/

Pořád ale doufám, že se zamyslíme a na příští rok to starostové všech měst a obcí nějak lépe vymyslí a znovu se opakuji, petardy a rachejtle bych také nejraději zrušila. Nadělá to totiž kromě toho, co už víme, mnoho zbytečných úrazů. Někdy i celoživotních.

A IZS?

„V souvislosti s Novoročními oslavami jsme vyrazili k cca 20 případům. V centru v rámci speciálního opatření (Václavské a Staroměstské n.) ošetřeno 12 pacientů. Úrazy způsobeny zábavní pyrotechnikou byly zatím 2 z toho jeden bude mít jistě trvalé následky.“

„Chystáme se na Silvestrovskou službu: Václavské n.: Golem s cca 20 zdravotníky vč. lékaře, čtyřkolka Polaris, vlastní ZDS, a 2× RZP. Staroměstské n:2× RZP, běžný provoz také posílen o dvě záchranářské posádky. Naše přání? Aby lidé ideálně zcela vynechali používání zábavní pyrotechniky.“

Podle mě složky záchranného integrovaného systému jsou na Silvestra a na Nový rok v neustálé pohotovosti. Jak by se ulevilo jejich zaměstnancům, kdyby se zábavní pyrotechnika zkrátka nepoužívala? Možná, že by také konečně mohli slavit Silvestr a příchod Nového roku se svou rodinou. Mysleme také na záchranáře, zdravotníky, lékaře, sestřičky, hasiče a policisty a na jejich rodiny.

Přeji všem správný start do Nového roku a hodně zdraví, štěstí, úspěchů a lásky.

Autorský text

Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ruseni-ohnostroju-v-cr-strelba-na-filozoficke-fakulte-vit-rakusan-vyzva-zpravy_2312281844_kth

https://twitter.com/zzshmp/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz