Hlavní obsah

RECENZE: Jedeme na teambuilding. Komedie, která paří za firemní peníz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už podruhé se slovenská rodačka režisérka Zuzana Marianková pustila do předělávky zahraničního filmu. Před snímkem Jedeme na teambuilding debutovala komedií Známí neznámí, která patří mezi dlouhou řadu národních verzí původně italské komedie Naprostí cizinci.

Trailer Jedeme na teambuildingVideo: CinemArt

 
Článek

I když kvalit originálu nedosáhla, dobrý základ, který adaptoval scenárista Petr Jarchovský, a dobré herecké obsazení udržely film na velmi slušné úrovni.

Nyní se režisérka pustila do předělávky rumunského filmu Sázka na teambuilding, což je komedie ze zcela jiného soudku, než jsou ty chytré a vtipné. Má nicméně řadu předpokladů stát se hitem nemalé, přesně ohraničené skupiny diváků.

Zápletka spočívá v tom, co slibuje název. Skupina zaměstnanců call centra velké korporátní firmy jede pařit za firemní peníze. Přitom má za úkol v dětinských teambuildingových hrátkách porazit jídlem a chlastem stejně motivované kolegy z moravské a slovenské pobočky. Pokud se jí to nepodaří, hrozí narcistní šéf zrušením jejich pozic.

RECENZE: Létání pro začátečníky baví

Kultura

Toť vše. Jak to dopadne, je od začátku předvídatelné a neméně zřejmé je, že si to všichni hodlají užít. Jídlo, chlast, sex a dovádivé zápolení, to je, oč tu běží celých sto pět minut. Sponzorské výrobky pak napoví, za peníze kterých firem „pařili“ sami filmaři.

Úplně na začátku to vypadá jako ne příliš nápaditá karikatura korporátních praktik a mluvy, která spočívá ve známém prznění češtiny i angličtiny.

Ale jak film postupuje, je čím dál víc zřejmé, že jde výhradně o typ zábavy, která se ráda zaštiťuje slovem lidová, jenže ve skutečnosti je hloupá, vulgární a sexistická. Popichování mezi Prahou, Brnem a Bratislavou nevyjímaje.

Foto: Cinemart

Parta z call centra vyráží na zásadní teambuilding.

Nejde přitom o genderovou ani jinou nekorektnost, protože v takových výšinách, kde je řeč o (ne)korektnosti, se dílko vůbec nepohybuje. Čerpá z těch nejnižších pater humoru, který rozesměje jen na vulgarity všeho druhu naladěné diváky.

Ostatně jiní se po zhlédnutí upoutávky pravděpodobně do kina nevypraví. A vůbec nejhorší je, když se film pokouší o zprostředkování mouder a o satiru.

Obsazení vévodí Jakub Prachař, Vojtěch Kotek, Robin Ferro, Anna Polívková a Petra Polnišová, která je zároveň producentkou filmu a spoluautorkou scénáře.

V kombinaci s méně známými herci všichni splnili zadané úkoly, což znamená, že se především všelijak pitvořili, aby ještě zdůraznili to, co říkají a dělají.

Jedeme na teambuilding je z rodu komedií, které se pyšní tím, že při jejich sledování nemusí (spíše nesmí) divák myslet, a má se jen více méně bezděčně smát hlouposti a sprosťárnám.

Jedeme na teambuilding
Česko / Slovensko 2023, 105 min., Režie: Zuzana Marianková, hrají: Jakub Prachař, Vojtěch Kotek, Robin Ferro, Anna Polívková a Petra Polnišová
Hodnocení: 15 %

5 NEJ: Nejlepší zahraniční snímky očima filmové kritičky Věry Míškové

Kultura

5 NEJ: České filmy roku 2023, jak je viděla kritička Věra Míšková

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám