S přípravou na zápasy pomáhá vycházející hvězdě UFC umělá inteligence

S přípravou na zápasy pomáhá vycházející hvězdě UFC umělá inteligence Bo Nickal je hvězdou zápasu ve volném stylu, teď by rád ovládl také MMA | zdroj: FOTO: Penn State Athletics

O tom, že umělá inteligence promění naše životy, není pochyb. Už nyní se AI využívá ve spoustě oblastí a další budou brzy přibývat. Pomáhat nejspíš bude i sportovcům.

Hostem jedné z posledních epizod podcastu Joe Rogan Experience, který vede jeden z předních komentátorů UFC, byl Bo Nickal, bývalý úspěšný wrestler, který přesedlal na MMA, kde se z něj rychle stává hvězda. Řeč se stočila i k tomu, jak se životy lidí proměňují s příchodem umělé inteligence.

"Děti využívají Chat GPT, aby za ně psal seminárky a domácí úkoly, jen změní pár slov. Lidi vyhazují právníky a používají AI," začal Rogan, načež převzal slovo Nickal a přiznal, že sám pomoc umělé inteligence využívá. "Musíš se ptát na ty správné otázky. Řeknu – Hej, formuluj taktiku na tenhle typ bojovníka. Já jsem wrestler ve střední váze, bla bla bla, a budu bojovat s tímhle chlapem, udělej mi na něj taktiku."

Zároveň ale Nickal dodal, že je nutné formulovat správné dotazy. "Musím pak zadávat trochu víc vágní dotazy, ale dává mi to dobré informace. Takže uvidíme, jak daleko se to dostane třeba za pět let. Nejspíš to bude schopné stáhnout video bojovníka a říct vám všechny jeho slabiny."

Následně Bo ukázal názorný příklad, když AI požádal, aby mu formulovala taktiku na bojovníka jako jen on. Program nejprve reagoval, že něco takového udělat nemůže, protože rvačky jsou nezákonné. Po upřesnění, že by šlo o zápas podle pravidel, ale vypsala několik obecných bodů. "Chat GPT, ty nevíš, jak bojovat. O zápasení nevíš vůbec nic," konstatoval se smíchem Joe.

Nickal nakonec uznal, že skutečně revoluční pomůcka se z umělé inteligence stane tehdy, až bude umět analyzovat videa. V takovém případě by totiž mohla vypíchnout slabá místa konkrétního bojovníka. To by určitě byla zajímavá pomůcka, nejspíš ale ne zas až tak revoluční, taktiku totiž teď stanovují trenéři, kterým často doslova nic neujde. A dobrý gameplan sice může zásadně zvýšit šance na vítězství, stoprocentně ho ale nikdy nezaručí. 

Nabízí se ale třeba také možnost, že by AI do budoucna v bojových sportech nahradila bodové rozhodčí, nad jejichž rozhodnutími občas bojovníci i fanoušci občas jen nechápavě kroutí hlavou. 

Zdroje:  The Joe Rogan Experience

Nejnovější články