Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Počet úrazů na horách roste. Horská služba zasahuje až 55krát denně

Češi jsou čtvrtí v Evropě v počtu lyžařů na obyvatele – jen do Alp jich každý rok vyrazí za sjezdovkami přes půl milionu. Roste počet lyžařů, a s tím ruku v ruce i úrazů s lyžováním spojených. V zahraničí přitom modrá kartička zdravotní pojišťovny zdaleka nemusí stačit k pokrytí všech nákladů za léčbu.

Češi obsadili čtvrté místo v Evropě v počtu lyžařů na obyvatele – přibližně 21 % Čechů se věnuje lyžování, snowboardisty nepočítaje. „V posledních letech stoupá zájem o lyžování v zahraničí, přičemž nejoblíbenějšími destinacemi jsou Rakousko, Itálie, Slovensko, Francie a Švýcarsko,“ uvádí Irena Jakobová, specialistka na pojištění společnosti FinGO. Protože přibývá lyžařů, přibývá i úrazů na sjezdovkách.

„Nejčastějšími zraněními na svahu jsou poranění dolních končetin nejrůznější povahy, je jich okolo čtyřiceti procent ze všech úrazů. Třicet procent připadá na poranění horních končetin. Jde většinou o vykloubeniny, přetržení šlach či vazů, natržení svalů a v neposlední řadě samozřejmě zlomeniny,“ pokračuje Irena Jakobová.

„Při lyžování v tuzemských horách se pak každoročně zraní přibližně čtyři tisíce lidí. Horská služba zasahuje na našem území zhruba 55krát denně, nejvíce výjezdů bývá v Krkonoších,“ doplňuje Jakobová.

Jak se na svah pojistit?
„Při zranění na sjezdovce v Česku nezbytné náklady na léčbu kryje veřejné zdravotní pojištění. Pro cesty do zahraničí je však doporučeno mít kromě modré kartičky také sjednané cestovní pojištění s odpovídajícími limity pro léčebné výlohy. Některé aktivity, jako jsou freeride nebo skialpinismus, nemusí být kryté vůbec,“ upozorňuje specialistka FinGO Irena Jakobová.

Velká oblíbenost zimních sportů a s ní spojené vyšší vytížení sjezdovek často vede ke srážkám a úrazům. Odškodnění poškozeného se bez pojištění odpovědnosti, v případě vaší viny, může výrazně prodražit. Proto stojí za zvážení si ho v rámci pojištění cestovního rovněž sjednat. Z něj se pak hradí jak odškodné za samotný úraz a léčení následků, tak rovněž ušlý zisk či dočasná výpomoc v domácnosti. Tyto částky se bohužel mohou vyšplhat až do řádu milionů korun.

Pozor na alkohol!
Alkohol může v případě pojistného plnění představovat velký problém. V podmínkách pojišťoven je dána nulová tolerance. Vhod tedy může přijít připojištění, kdy pojišťovna toleruje až 0,8 promile alkoholu v krvi. Lyžaři by ale stále měli předejít nadměrné konzumaci alkoholu – zejména z důvodu bezpečnosti – jak jich samotných, tak ostatních účastníků sjezdového provozu.

Riziko roste i ve městech
V zimě dochází i celé řadě městských úrazů. Nejvíce k nim dochází kvůli námraze na chodnících, za něž jsou zodpovědné obce, a kvůli sněhu padajícímu ze střech, za které nesou odpovědnost jednotliví majitelé nemovitostí, již jsou zodpovědní i za kluzké podlahy v domech a obchodech. Za úrazy v městské hromadné dopravě je zodpovědný dopravní podnik, který by měl disponovat adekvátním pojištěním. Pojištění odpovědnosti v těchto případech představuje vhodný nástroj pro vlastní finanční ochranu.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *