Bitcoin je nejdražší za rok a půl. Český kryptobyznys věští, kam cena ještě vyšplhá

Růst ceny bitcoinu oživil optimistické prognózy jeho kurzu.

Růst ceny bitcoinu oživil optimistické prognózy jeho kurzu. Zdroj: DALL-E

Cena nejrozšířenější kryptoměny se po zhruba sedmnácti měsících podívala nad 40 tisíc dolarů. Podle jejích držitelů ale bitcoin to nejlepší teprve čeká.

Bitcoin posílil o více než 12 procent za týden, letos vynesl přes 140 procent. Tento vývoj dává vzpomenout na některé divoké představy o tom, kam až by se mohla cena kryptoměny vyšplhat. Nejodvážnější je v tomto směru odhad Roberta Kioysakiho. Podle autora bestselleru Bohatý táta, chudý táta bude stát bitcoin nejpozději v roce 2025 půl milionu dolarů.

To by znamenalo více než zdesetinásobení aktuálního kurzu. S něčím takovým nepočítají ani lidé, kteří na základě odhadů budoucího zájmu o bitcoin plánují byznys s miliardovými obraty.

„Považoval bych za představitelné, že se bitcoin v dalším cyklu podívá nad hranici 100 tisíc dolarů, aby následně opět zopakoval pokles,“ tipuje finanční ředitel skupiny SatoshiLabs Štěpán Uherík. Satoshi vydělává například na prodeji kryptopeněženky Trezor.

V SatoshiLabs se do konkrétnějších odhadů kurzu bitcoinu příliš pouštět nechtějí. Místo kurzu v dolarech spíše řeší takzvané cykly. Ten další začne v dubnu příštího roku a potrvá čtyři roky. Pokud se bude historie alespoň částečně opakovat, zboří bitcoin nové cenové rekordy v letech 2024 a 2025.

Nač si dát pozor při investicích do kryptoměn. Podívejte se na video:

Video placeholde

Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Zjednodušeně řečeno bitcoin obvykle dva roky prudce roste, dva roky klesá. Začátek nového cyklu spojovaného s obdobím růstu dosud vždy ohraničovalo takzvané půlení (halving). To se děje jednou za čtyři roky. Dochází v něm ke snížení počtu nově vytvořených bitcoinů na polovinu. Do oběhu jich tak jde stále méně a nikdy jich nebude na světě více než 21 milionů.

Zatímco ale mnozí o vlivu halvingu a střídání cyklů jen spekulují, v SatoshiLabs i na základě teorie bitcoinových cyklů plánují investice. Například do vývoje nových kryptopeněženek nebo jejich uvedení na trh tak, aby se firma trefila do růstového období.

Optimismus těžařů

V cyklech ale uvažují i jiní čeští podnikatelé v oblasti bitcoinu a krypta. Například Jakub Hlavenka, šéf společnosti 2BMiner, která zprosředkovává těžbu kryptoměn. Ta je během období nižších cen kryptoměn výrazně méně zisková – pokud vůbec – než v době růstu. Podle Hlavenky se maximální cena bitcoinu bude v letech 2024–2028 pohybovat v rozmezí 130 až 200 tisíc dolarů za jeden bitcoin. Svůj optimismus může Hlavenka čerpat mimo jiné ze skutečnosti, že zájem o těžbu bitcoinu letos roste ještě výrazněji než cena kryptoměny. Trojnásobně od ledna vzrostlo množství počítačového výkonu (takzvaný hashrate), který těžaři nasadili na dolování bitcoinů.

Řekli o bitcoinu. Jak na kryptoměnu reagoval svět byznysu

Kryptoměna bitcoin se dostala do oběhu 3. ledna 2009. Během patnácti let existence zaujala nejen vývojem svého kurzu, ale i tím, jaké reakce vzbudila mezi známými podnikateli, investory nebo politiky. Následuje chronologicky řazený výčet silných výroků o nejstarší virtuální měně.

2010

„Pokud tomu nevěříš nebo nerozumíš, nemám čas tě přesvědčovat, sorry.“ Reakce dodnes neznámého tvůrce bitcoinu Satoshiho Nakamota, když na diskuzním fóru popisoval technické parametry kryptoměny.

2011

„Od peněžního systému chceme, aby zprostředkovával transakce a aby díky tomu rostlo hospodářství jako celek. V případě bitcoinu se ale nic takového neděje. Na něm bohatnou ti, kteří ho mají dostatek a neutrácejí.“ Lauerát Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman.

2014

„Držte se od bitcoinu dál. Je to v podstatě jen šálení smyslů.“ Šéf Berkshire Hathaway Warren Buffett se o čtyři roky později zmínil o bitcoinu znovu kriticky. Vyjádřil přesvědčení, že virtuální měna špatně skončí, a přirovnal ji k jedu na krysy.

2015

Výrok šéfa hnutí ANO a jednoho z nejbohatších obyvatel Česka zdobil i jednu ze zdí v pražských Holešovicích.Výrok šéfa hnutí ANO a jednoho z nejbohatších obyvatel Česka zdobil i jednu ze zdí v pražských Holešovicích.|archiv E15

„Vůbec netuším, co to je, a pokud vím, tak nikdo bitcoinem neplatí. Ta měna nemá nějakou dobrou pověst." Andrej Babiš v roli ministra financí takto komentoval zprávu, že kryptoměnu bylo možné koupit i na pobočkách České pošty.

2017

„Bitcoin je ukazatelem toho, jak velká je ve světě poptávka po praní špinavých peněz.“ Larry Fink, šéf společnosti BlackRock, která je největším správcem aktiv na světě. V roce 2023 ale svůj názor změnil. Právě jeho firma se začala připravovat na spuštění prvního bitcoinového burzovně-obchodovaného fondu (ETF). Růst kurzu bitcoinu na podzim 2023 navíc glosoval slovy, že jde o přesun investorů za kvalitou, a tou kvalitou je podle Finka právě dominantní kryptoměna.

2018

„Bitcoin je příklad investice, na který sedí teorie většího hlupáka. Sama o sobě kryptoměna nic neprodukuje. Kdybych si teď mohl vsadit na její pokles, udělám to.“ Zakladatel Microsoftu Bill Gates, později, v roce 2022, na téma kryptoměn dodal, že kdo má méně peněz než Elon Musk, neměl by bitcoin vůbec kupovat.

2021

„V době, kdy na standardní měně máte úroky pod úrovní inflace, jenom blázen by se nedíval po alternativách. Konkrétně bitcoin je skoro stejný bullshit jako ty běžné peníze. Klíčové slovo je ,skoro’“. Elon Musk, šéf Tesly a SpaceX, jehož firmy drží bitcoiny ve své rozvaze.

2023

 „Když zahrabete zlato na zahradě, bude to stále zlato i za tisíce let. Ale když o bitcoin přestanou mít zájem těžaři, ztratí na hodnotě. Je to zranitelné aktivum.“ Nassim Nicholas Taleb na investiční konferenci SH!FTS. „Když zahrabete zlato na zahradě, bude to stále zlato i za tisíce let. Ale když o bitcoin přestanou mít zájem těžaři, ztratí na hodnotě. Je to zranitelné aktivum.“ Nassim Nicholas Taleb na investiční konferenci SH!FTS.|e15 Michaela Szkanderová

„Já céčka kupovat nechci.“ Na stejné konferenci jako Taleb se kriticky vůči kryptoměnám jako takovým vymezil šéf EPH a spolumajitel vydavatele deníku e15 Daniel Křetínský.„Já céčka kupovat nechci.“ Na stejné konferenci jako Taleb se kriticky vůči kryptoměnám jako takovým vymezil šéf EPH a spolumajitel vydavatele deníku e15 Daniel Křetínský.|E15 Michaela Szkanderová

To je pro bitcoin důležité minimálně ze dvou důvodů. Jedním je, že čím více strojů bitcoin těží, tím je bitcoinová síť odolnější vůči podvodníkům nebo hackerům, kteří by chtěli manipulovat s historií plateb. K tomu v historii bitcoinu nikdy pořádně nedošlo a pravděpodobnost tohoto scénáře s rostoucím hashrate dále klesá.

Rozmach bitcoinové těžby za druhé vyjadřuje to, jak moc těžaři kryptoměně do budoucna věří. Už dávno nejde o koníček pár počítačových nadšenců. Bitcoin se už nedá pořádně těžit „postaru“ doma v garáži, z jeho dolování se stal světový byznys a s akciemi některých těžařů (Marathon Digital) se dokonce obchoduje na americké burze. Pokud by tito velcí hráči nevěřili v další růst ceny bitcoinu, s investicemi do těžby by letos přibrzdili.

Přesný kryptosměnárník

Optimismus Hlavenky coby zástupce těžařů ale mírně krotí majitel kryptosměnárny Bit.plus a sítě bankomatů na směnu bitcoinu Martin Stránský. Bitcoinový cenový strop v dalším cyklu vidí na stovce tisíc dolarů. „To je reálné, když si vezmete, co všechno už má bitcoin za sebou,“ vysvětluje kryptosměnárník, jehož odhady se v minulosti ukázaly jako dost prozíravé. V prosinci 2019, kdy stál bitcoin sotva deset tisíc dolarů, Stránský stejně jako nyní odhadl cenu po půlení, které nastalo v květnu 2020. „Ke konci roku 2020 bude stát bitcoin kolem 33 tisíc dolarů,“ předpověděl. Netrefil se jen o čtyři tisíce dolarů, na Silvestra 2020 se bitcoin obchodoval za 29 tisíc.

Ve světě investic ale platí, že minulé výnosy nejsou zárukou těch budoucích. Přiznává to i Stránský a další zástupci kryptobyznysu dokonce pochybují o tom, nakolik má ještě cenu vůbec přepočítávat bitcoin na běžnou měnu. „Nejde ani tolik o to, kolik bude bitcoin stát, ale jakou skutečnou hodnotu budou mít jiná aktiva včetně amerického dolaru,“ upozorňuje partner fondu Miton C Nikos Balamotis, který má na starosti rozvoj strategie kryptoburzy Coinmate.

„Odhadovat cenu bitcoinu je zrádné nejen proto, že nikdo nezná budoucnost, ale také proto, že žijeme v době radikálního znehodnocování peněz. Tedy jednotky, na kterou bychom jej mohli přepočítat,“ doplňuje Uherík ze SatoshiLabs. „Jedno je ale jisté. Cena bitcoinu bude čím dále více závislá na vnějších faktorech,“ zdůrazňuje Balamotis vliv makroekonomiky.

Stagflace nebo geopolitické napětí jsou podle optimistů okolnosti, které bitcoinu pomohou v dalším rozletu. Příliš důkazů pro podobná tvrzení ale ještě mít v ruce nemohou. Bitcoin drtivou většinu doby své existence fungoval v prostředí nízkých úrokových sazeb, hospodářského růstu a prohlubování globalizace. I proto mohou být nadcházející roky pro dominantní kryptoměnu tak přelomové. Bude moci skeptikům prokázat, že úspěch bitcoinu coby nejvýnosnější investice minulé dekády nebyl jen důsledkem politiky extrémně levných peněz.